Nagyvilág

137-re emelkedett az oroszországi terrortámadás halálos áldozatainak száma

Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap délután kiadott frissített adatai szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett. A halottak közül három gyermek volt. A Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban életüket vesztett emberek azonosítási eljárása is megkezdődött: eddig 62 holttestet azonosítottak – írja az MTI.

A moszkvai régió egészségügyi tárcája szerint további 180 ember sebesült meg, akik közül 142-t kórházba szállítottak. Többek állapota súlyos, 32 sebesültet viszont már kiengedtek.

A fővárosi egészségügyi hivatal szerint az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe.

A hozzátartozóknak a helyszínen pszichológiai támogatást és szaktanácsadást nyújtanak az iratok kiállításához.

A terrortámadás helyszínén a hatóságok hat négy készlet harci lőszert, két kalasnyikov gépkarabélyt, több mint 500 töltényt és 28 tárat foglaltak le. Ezenkívül a brjanszki régióban, a menekülő gyanúsítottak elfogása során egy Renault gépkocsiban egy Makarov-pisztolyt és egy kalasnyikov-tárat találtak. A Crocusban aknásításnak nem találták nyomát.

Oroszországban vasárnap nemzeti gyásznap volt.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Még ha a legtöbben nem is hallottak a csoportról 2019 óta, a terrorista hálózat nem tűnt el, és továbbra is hatalmas veszélyt jelent a nemzetközi közösség számára.

Kapcsolódó
Az Iszlám Állam nem most támadt fel – igazából sosem győztük le
Az Iszlám Állam Khorászán tartománya az elmúlt két évben nagyon ráállt Moszkvára, az iszlám ellenségének beállítva Oroszországot. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik