Élő Nagyvilág

Találat érte az ENSZ egyik raktárát, többen megsérültek

AFP
AFP

Izraelben jóváhagyták a költségvetés háborús módosítását

Az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyta a 2024-es költségvetés háborús módosítását szerdán – írja az MTI. Hatvankét szavazattal ötvenöt ellenében az izraeli kormánykoalíciót támogató törvényhozók kétnapos vita után fogadták el a módosítást, és azzal a koalíciót vezető Likud párt szerint létrejött “egy olyan költségvetés, amely garantálja a háború folytatását a teljes győzelemig, előnyös Izrael polgárainak és az államgazdaságnak”.

Az új költségvetés több tíz milliárd sékellel (több ezer milliárd forinttal) megnövelte az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október óta tartó hadműveleteket. “A módosított háborús költségvetésnek világos céljai vannak – a háború megnyerése, a tartalékosok támogatása, a hátország erősítése és az izraeli gazdaság növekedésének folytatása” – mondta Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a szavazás után. “Izrael történetének leginkább egyes szektorokat támogató, a valóságtól leginkább elszakadt és legfelelőtlenebb, a gyávák szavazataival jóváhagyott költségvetése” – vélekedett Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére az elfogadott büdzséről, és azt ígérte, hogy ez lesz “az utolsó költségvetés, amelyet ez a kormány elfogad”.

Segélyraktárat ért találat

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége (Unrwa) közölte, hogy a Gázai övezetben található egyik segélyraktárukat szerdán találat érte, és sokan megsérültek – jelentette az AFP.

„Megerősíthetjük, hogy egy Unrwa elosztó központot találtak el Rafahban” – mondta Juliette Touma, az ügynökség szóvivője az AFP-nek. Hozzátette, egyelőre nincs több információjuk arról, hogy pontosan mi történt, az érintett Unrwa alkalmazottakról sem tudnak többet.

Az Unrwa ezt a létesítményt arra használja, hogy a dél-gázai övezetben lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek élelmiszereket és más életmentő tárgyakat osszanak.

A Hamász által irányított Gázai övezet egészségügyi minisztériuma azt közölte, hogy négyen vesztették életüket a „raktár bombázásában.” Az AFP egyik fotósa látta, ahogy az incidens áldozatai érkeztek a rafahi al-Najjar kórházba, közül legalább egyet ENSZ-alkalmazottként azonosítottak.

Összesen 162 Unrwa alkalmazott vesztette életét az izraeli-Hamász háború kezdete óta.

A németek jóváhagyták segélyek ledobását a Gázai övezetben

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerdán engedélyezte a légierőnek a Gázai övezetbe szánt sürgősségi segélyszállítmány eljuttatását – közölte a dpa helyi hírügynökség. A hadsereg közlése szerint már folynak a szállításhoz szükséges előkészületek, és a segélyt a jelenleg Franciaországban állomásozó C-130-as katonai szállítórepülőgépekkel juttatják majd el a rászorulóknak. Katonai beszámolókra hivatkozva a helyi sajtó arról írt, hogy a segélyszállítás akár már a hétvégén megindulhat.

A Jordánia kezdeményezésére szervezett műveletben Németország mellett Franciaország és az Egyesült Államok is részt vesz.

Késes támadás ért izraeli biztonsági erőket, a 15 éves merénylőt lelőtték

Jeruzsálem déli bejáratánál egy palesztin merénylő megkéselt két, útellenőrzést végző izraeli biztonságit szerda reggel, a támadót agyonlőtték. A rendőrség beszámolója szerint a merénylő Jeruzsálem déli bejáratánál, a 60-as úton felállított útellenőrző pontnál késelt meg két biztonságit, egy 25 éves férfit, és egy 20 éves nőt. Egyikük közepesen súlyos, másikuk enyhe sérülést szenvedett – közölte az izraeli mentőszolgálat.

A közeli al-Kadarban élő, elektromos kerékpáron érkező, mindössze 15 éves késelőt a helyszínen agyonlőtték. Ennél az ellenőrző pontnál tavaly novemberben is volt egy, 20 éves izraeli katona halálát okozó terrortámadás.

A Palesztin Nemzeti Hatóság rámalláhi egészségügyi minisztériumának jelentése szerint éjjel négy palesztin vesztette életét izraeli biztonságiakkal kitört harcokban Ciszjordániában. Egy 16 és egy 23 éves palesztint Jeruzsálem közelében, Givat Zeév telepesváros mellett, további kettőt pedig Dzsenínben, Ciszjordánia északi részén lőttek agyon a biztonsági erők. Givat Zeévnél hárman közepesen súlyosan megsebesültek. Az izraeli rendőrség szerint ott öt palesztin Molotov-koktélt próbált dobni az elhaladó járművekre, és a határőr rendészek ezért lőttek rájuk.

Az elmúlt napon az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének jelentése szerint egy izraeli kommandós egység tűzharcot folytatott, és megsemmisített a Gázai övezet déli részén egy iszlamista fegyveres osztagot, akik elbarikádozták magukat Hán-Júnisz egyik lakónegyedében.

Izraelben szerda reggel is volt a Libanonból érkező rakétákra figyelmeztető légiriadó az ország északi határánál. Dél-Libanonban, az izraeli határhoz közeli Nakurába vezető úton dróntámadás ért egy járművet a libanoni síita Hezbollah terrorszervezet al-Manar nevű hírcsatornájának beszámolója szerint.

Az EU külügyi vezetője szerint az éhezést háborús fegyverként használják Gázába

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden „ember okozta katasztrófaként” bírálta a Gázába érkező segélyek hiányát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy az éhezést háborús fegyverként használják – írja a The Guardian.

Ez a humanitárius válság … nem természeti katasztrófa, nem árvíz, nem földrengés, hanem ember okozta

– fogalmazott Borrell az ENSZ New York-i székhelyén.

Mivel Gázába szárazföldi úton alig érkezik már segély, a segélyszervezetek pedig éhínségre figyelmeztetnek, a külföldi kormányok légi úton próbálják eljuttatni a csomagokat Gázába és tengeri segélyfolyosót is próbálnak létrehozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik