Élő Nagyvilág

Embertelen bánásmódról panaszkodtak az IDF által elfogott palesztin orvosok

AFP
AFP

A háború hétfői eseményeiről itt írtunk.

Hat hétig tartó tűzszünetre szólított fel Gázában az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken a ramadáni böjt alkalmával elmondott beszédében „azonnali és legalább hat hétig tartó tűzszünetre szólít fel Gázában”.

A gázai humanitárius helyzet szívszorító. Miközben folytatjuk a segélyszállításokat Gázába, továbbra is megállás nélkül azon dolgozunk, hogy legalább hat hétre azonnali és tartós tűzszünetet harcoljunk ki egy olyan megállapodás részeként, amely kiszabadítja a túszokat

– mondta az amerikai külügyminiszter.

(al-Dzsazíra)

Azonnal tűzszünetet követelne Gázában az Európai Tanács

Az Európai Tanács sürgeti az izraeli kormányt, hogy tartózkodjon a szárazföldi hadművelettől Rafahban, ahol jelenleg jóval több, mint egymillió palesztin keres biztonságot a harcok elől és hozzáférést humanitárius segítséghez

– olvasható az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozóját lezáró tanácsi következtetés szövegtervezetében.

A csúcstalálkozót március 21-én és 22-én tartják. A szövegtervezet elfogadásához mind a huszonhét tagállam vezetőinek jóváhagyása szükséges.

Izraelre és a Hamászra a múlt héten nagy nyomás nehezedett, hogy még az iszlám szent hónapja, a ramadán előtt tűzszüneti megállapodást kössenek. Ez végül azonban nem jött össze, mert:

  • Izrael korábban azt közölte, hogy a Hamász elpusztítása a célja, és hogy bármilyen tűzszünet csak ideiglenes lehet. A tűzszünet feltételeként Izrael a Hamász által a Gázai övezetbe hurcolt, még életben lévő túszok névsorát követelte.
  • A Hamász vezetői azonban úgy látják, a tűzszünetnek a végleges megoldás felé kell mutatnia, és meg kell előznie a túszok kiszabadítását. Az izraeli erőknek túl ezen el kell hagyniuk Gázát, és minden gázai lakosnak lehetővé kell tenni, hogy visszatérhessen az otthonába, ahonnan az izraeli offenzíva elől elmenekült.

Több mint száz rakétát lőtt a Hezbollah izraeli katonai állásokra

A libanoni Hezbollah közölte, hogy több mint száz katyusa rakétát lőtt ki több izraeli katonai állásra válaszul a Bekaa-völgy elleni hétfő esti izraeli légitámadásokra.

A Bekaa-völgyben található, antik örökségben rendkívül gazdag Baalbek városára Izrael négy csapást mért. A támadásban legalább egy civil meghalt – közölte két biztonsági forrás és Baalbek kormányzója a Reuters hírügynökséggel.

Az egyik csapás Baalbek déli bejáratát érte, két kilométerre az ókori római romoktól, míg három másik csapás Taraya városának közelében, Baalbektől húsz kilométerre zajlott.

Az Izrael és a Hezbollah közötti tűzpárbaj tavaly október 8-a óta szinte mindennapossá vált. A csapások eddig nagyrészt a határvidékekre korlátozódtak, az elmúlt hetekben azonban Izrael egyre többször lőtt a Hezbollah északabbra található állásaira is, ami a konfliktus kiszélesedéséhez is elvezethet.

Jemeni kikötőkre csapott le hétfőn az amerikai hadsereg

Legalább tizenegy ember meghalt és tizennégy megsebesült, miután amerikai légicsapások értek kikötővárosokat Jelem nyugati részén – közölte a Reuters hírügynökséggel a nemzetközileg elismert jemeni kormány szóvivője.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (Centcom) közölte, hogy hétfőn hat csapást hajtott végre, és állítása szerint megsemmisített egy pilóta nélküli víz alatti hajót és 18 hajó elleni rakétát a húszik által ellenőrzött területeken.

Ezek a fegyverek közvetlen fenyegetést jelentettek a kereskedelmi hajókra és az amerikai haditengerészet hajóira a térségben

– áll a Centcom közleményében, amely szerint a csapásokat „a hajózás szabadságának védelme és a nemzetközi vizek biztonságosabbá tétele érdekében hajtották végre”.

A húszi milíciák támadásai a Vörös-tengeren alaposan megzavarták a globális hajózást, arra kényszerítve a vállalatokat, hogy Afrika déli része felé kerüljenek, ami jóval költségesebbé és időigényesebbé teszi a szállításokat. A támadások emellett felerősítették azokat az aggodalmakat, hogy hogy Izrael állam gázai offenzívája akár tágabb, közel-keleti konfliktussá szélesedhet ki.

Elindult az első ciprusi segélyhajó Gázába

Kedd reggel elindult a ciprusi Larnaca kikötőjéből az a hajó, amely több száz tonna élelmiszert szállít a Gázai övezetbe egy kísérleti projekt keretében. A  program célja, hogy új tengeri ellátási útvonalat nyisson az lakosság számára.

Az Open Arms jótékonysági hajó uszály vontat, amelyen mintegy kétszáz tonna lisztet, rizst és fehérjetartalmú élelmiszert szállítanak.

A nagyrészt az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott missziót az amerikai székhelyű World Central Kitchen jótékonysági szervezet szervezi, a hajót a spanyol Proactiva Open Arms jótékonysági szervezet látja el.

(The Guardian)

Vetkőztetés, verés, térdepeltetés: embertelen bánásmódról számoltak be az IDF által elfogott palesztin orvosok

Az izraeli hadsereg által őrizetbe vett több palesztin orvos is embertelen bánásmódról, kínzásról számolt be a BBC riportja szerint. A brit közszolgálati csatornának több palesztin orvos név nélkül, de volt, aki a nevét vállalva beszélt a történtekről. Egyikük, Ahmed Abu Sabha, a Nasszer kórház pályakezdő orvosa elmondta, hogy egy hétig tartották fogva, az ő beszámolói összecsengenek a többi orvoséval, akik a megtorlástól tartva kérték nevük elhallgatását.

A beszámolók szerint a fogvatartott orvosok szemét bekötötték, alsógatyára vetkőztették és többször megverték őket. A beszámolók szerint hideg vízzel leöntötték, órákon át térdepeltették őket és késleltették az étkezéseket.

A BBC rákérdezett ezekre a beszámolókra az Izraeli Védelmi Erőknél (IDF), akik az esetekre vonatkozó konkrét kérdésekre nem reagáltak, és nem tagadták a bántalmazásokat sem, inkább általánosságban válaszoltak kérdésekre. Eszerint letartóztatási eljárás során gyakran szükséges, hogy a terrorgyanús személyek átadják a ruhájukat, hogy átvizsgálhassák, és megbizonyosodjanak arról, hogy nem rejtegetnek-e robbanómellényt vagy más fegyvert.

A ruhákat nem adják vissza azonnal a letartóztatottaknak, mivel fennáll a gyanú, hogy ellenséges célokra használható eszközöket (például késeket) rejthetnek. A fogvatartottaknak akkor adják vissza a ruháikat, amikor ez lehetséges

– kommentálták a vetkőztetésről szóló beszámolókat.

(BBC)

Olvasói sztorik