Élő Nagyvilág

Az IDF megölhette a Hamász harmadik számú főparancsnokát

ABED ZAGOUT / ANADOLU / AFP
ABED ZAGOUT / ANADOLU / AFP
  • Gáza a március 11-től április 9-ig tartó Ramadánra készül.
  • Összecsapások az al-Aksza mecsetnél, mert Izrael korlátozza az imádkozók bejutását.
  • Az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant is figyelmeztetett a Ramadán kapcsán.
  • Kétszáz tonna élelmiszert szállító segélyhajó ragadt Cipruson.

A gázai háború eseményeinek március 10-i történéseiről itt olvashat.

Valószínűsítik, hogy az IDF megölte a Hamász harmadik számú főparancsnokát

A Hamász főparancsnokságának harmadik legfontosabb vezetője, Marwan Issa volt az izraeli légicsapások célpontja szombaton – írta a Jerusalem Post.

A lap szerint egyelőre nem világos, hogy a keresett terrorista, aki a Gázai övezet középső részén, Nusziratban bujkált a csapás idején, meghalt-e a támadás során.

Marwan Issa volt Mohammed Deif egyik helyettese. A lap információi szerint a Gáza középső részén végrehajtott IDF-hadműveletekben összesen 15 terroristát likvidáltak.

Összecsapások az al-Aksza mecsetnél, mert Izrael korlátozza az imádkozók bejutását

Robbanásveszélyesnek nevezte hétfőn a jordániai külügyminiszter Izrael tervét, hogy a ramadán idejére korlátoznák a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben imádkozók számát – írta az MTI.

A jordániai állami televízióban Ajmán Szafadi aláhúzta, hogy Ammán tiltakozott Izraelnél a terv ellen, melyet az izraeli hatóságok biztonsági elővigyázatossággal indokoltak.

Jordánia egyetért a palesztin féllel abban, hogy az ilyen jellegű korlátozások sértik a vallásszabadságot

– szögezte le a tárcavezető. Az izraeli kormány februárban jelentette be, hogy a március 11-től április 8-ig tartó iszlám böjti hónap idejére korlátoznák a muszlim hívők számát a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél, mely az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A Templom-hegy a zsidók számára is szent hely, az oldalában található ugyanis a Siratófal. Mindazonáltal a jeruzsálemi muszlim szent helyek a jordániai királyi család szimbolikus védnöksége alá tartoznak, annak ellenére, hogy az 1967-es hatnapos háború óta azok biztonsági ellenőrzését Izrael vette át.

Ugyancsak hétfőn a WAFA palesztin hírügynökség azt jelentette, hogy az izraeli hatóságok több hívő – elsősorban fiatal férfiak – bejutását megakadályozták a mecsetbe, néhány embert pedig őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint a 40 évnél idősebb nők bemehettek imádkozni. Izraeli sajtóforrások és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió vasárnap már összecsapásokról számolt be a mecsetnél.

MOSTAFA ALKHAROUF / ANADOLU / AFP

Az izraeli védelmi miniszter is üzent a Ramadán kapcsán

Az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant (képünkön) nyilatkozatot adott ki a Ramadán kapcsán, amelyben óva int attól mindenkit attól, hogy a muzulmán böjti hónapból a „dzsihád hónapja” legyen.

A The Times of Israel idézi Galant szavait: A Ramadán fontos hónap, amikor feltárult a Korán. Ez az időszak lehetőség ad a szomszédi kapcsolatok javítására és a családi kapcsolatok erősítésére. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a Ramadán hónap a dzsihád hónapja lehet.

Mindenkinek azt üzenjük, aki azon gondolkodik, hogy próbára tegyen minket, hogy ne kövessenek el végzetes hibát. Mi készen állunk.

Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy 610-ben a böjti időszak első napján Isten kinyilatkoztatta akaratát Mohamed prófétának, és odaadta neki a Koránt. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

ALBERTO PIZZOLI / AFP

A ramadán első napján tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

A ramadán, a muzulmán böjti hónap első napján, hétfőn tovább folynak a harcok Izraelben a Gázai övezetben és a libanoni határnál az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének jelentése szerint – közölte az MTI.

Az elmúlt napon újabb Hamász-fegyvereseket öltek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli hadsereg katonái felszámoltak több ellenséges osztagot, letartóztattak iszlamista harcosokat, valamint fegyverek, lőszerek és egyéb katonai felszerelések után kutattak.

Az IDF arról is beszámolt, hogy az övezet déli részében, Hán-Júniszban a Hamad lakópark házai alatt megtalálták a Hamász újabb alagútjait. Az egyik lejárat egy olyan földalatti útvonalhoz vezetett, melyben élelmet és fegyvereket leltek. Egy másik bejáraton fegyvergyártó berendezésekhez és betonkeverő gépekhez jutottak, melyeket a Hamász a föld alatti komplexumának építéséhez használt.7

Vasárnap is megszólaltak a légvédelmi szirénák számos észak-izraeli településen a libanoni határ közelében. Ezúttal dróntámadás veszélyére figyelmeztetett az izraeli hadsereg polgári védelme. A libanoni síita Hezbollah és társszervezetei október 8-a óta naponta intéznek támadásokat izraeli települések és katonai létesítmények ellen a libanoni határnál.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint vasárnap Tel-Avivban, a hadsereg főhadiszállásán tárcaközi megbeszélést tartottak a biztonsági rabok fogva tartásáról. Ezen Benjámin Netanjahu miniszterelnök felszólította a pénzügyminisztériumot, valamint a védelmi és nemzetbiztonsági minisztériumot, hogy sürgősen készítsenek elő több ezer helyet új rabok számára.

Előzőleg az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat arra figyelmeztetett, hogy 2024-ben várhatóan több ezer terroristát tartóztatnak le a Gázai övezetben és Ciszjordániában, és fel kell készülni a fogadásukra.

ISRAELI ARMY / AFP

Gázába készülő segélyhajó vesztegel Cipruson

A Gázai övezetben fenyegető éhínség enyhítésére 200 tonna élelmiszert szállító segélyhajó Cipruson ragadt.

A ciprusi kormány szóvivője, Konsztantinosz Letymbiotisz azt mondta, hogy a hajó indulásának pontos időpontját

biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra.

Izraelt többször vádolták azzal, hogy nem tesz eleget a 2,3 milliós Gáza számára indított humanitárius segítségnyújtás támogatására.

A háború október eleji kezdete óta az ENSZ szerint az ostromlott palesztin területen élők legalább negyede éhezik. A helyi egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy az elmúlt 10 napban 23 ember, köztük több gyermek halt meg kiszáradás vagy alultápláltság következtében.

MAHMUD ISA / ANADOLU / AFP
Olvasói sztorik