Élő Nagyvilág

Géppuskával lőtt nemzetközi újságírókra az izraeli hadsereg a Reuters riporterének halála után

Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP
Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP

A háború szerdai eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Az USA ideiglenes kikötőt épít Gázában

Az amerikai hadsereg ideiglenes kikötőt és mólót épít a Gázai övezet partjainál, hogy új útvonalat biztosítson a humanitárius segélyek számára – erről tesz bejelentést Joe Biden csütörtök este országértékelőjében. Erről a Washington Post és más amerikai lapok írtak magas rangú kormányzati tisztviselőkre hivatkozva.

A tisztviselők, akik a Fehér Ház által meghatározott alapszabályok értelmében névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, elmondták, hogy a terv része Biden azon utasításának, hogy „elárasszák az övezetet” légi, szárazföldi és tengeri úton érkező segélyekkel.

Netanjahu: Minden kísérletet ellenezni kell, ami a háborút leállítaná

Van nemzetközi nyomás, és egyre növekszik, de különösen akkor kell összezárnunk, ha a nemzetközi nyomás növekszik. Együtt kell állnunk, hogy ellenezzünk minden kísérletet a háború befejezésére.

– mondta Benjamin Netanjahu a Reuters szerint. Az izraeli miniszterelnök arról is beszélt, hogy az izraeli hadsereg Gáza minden városában ellenáll a Hamásznak, és ez igaz Rafára is, amit az utolsó Hamász-erődítménynek nevezett.

Aki azt mondja, hogy ne menjünk be Rafába, azt mondja, veszítsük el a háborút. Ez nem fog megtörténni.

– tette hozzá.

Belgium légihídon keresztül juttatott segélyt a Gázai övezetbe

Belgium a palesztinok megsegítésére létrehozott nemzetközi légihídművelet keretében eljuttatta első segélyszállítmányát a Gázai övezetbe – tájékoztatott a belga külügyminisztérium csütörtökön. A belga külügyi tárca az MTI-hez eljuttatott üzenetében közölte, légierejének teherszállító repülőgépe sikeresen végrehajtotta első küldetését a Jordánia által koordinált nemzetközi légihíd keretében.

A gázai palesztin lakosságnak eljuttatott sürgősségi támogatás élelmiszeradományból és a térség lakói sürgős szükségleteinek kielégítését szolgáló egyéb eszközökből álltak. Az akciót európai és nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben hajtották végre – emelték ki. Belgium az elkövetkező napokban részt fog venni további, szintén légi úton tervezett segélyszállítási műveletekben – tájékoztattak.

Belgium ismételten a humanitárius segítségnyújtáshoz való akadálytalan hozzáférést sürgeti, és azonnali tűzszünetre szólít fel – tette hozzá közleményében a belga külügyminisztérium.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön közölte, a belga légierő Airbus A400M típusú teherszállító repülőgépe hétfőn kora délután szállt fel a Brüsszel melletti Melsbroek katonai repülőteréről, majd a jordániai fővárostól, Ammántól északkeletre fekvő Zarka repülőterére érkezett.

A napilap Caroline Gennez belga fejlesztési minisztert idézte, aki elmondta, a „meglehetősen nehéz és veszélyes művelet” célja, hogy jelezze a gázai embereknek: a nemzetközi közösség, és különösen Belgium mögöttük áll.

(MTI)

Izrael folytatja a harcokat a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatta a harcokat csütörtökön a Gázai övezetben és az északon, a libanoni határnál – jelentette a helyi média a hadsereg közlése alapján.

Az IDF katonái tetemes mennyiségű fegyvert találtak a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz Hamad negyedében, és megsemmisítették az iszlamisták parancsnoki központjait. Emellett razziát hajtottak végre egy fegyvereket és katonai felszereléseket gyártó épületben.

A szárazföldi egységek alagutakat derítettek fel, és megöltek több fegyveres palesztint. Izrael bejelentette, hogy a jövő héttől engedélyezi az Egyesült Arab Emírségek finanszírozta humanitárius segélyek bejuttatását Gázába tengeri úton. Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a gázai civileket sújtó humanitárius válság, a segélyszállítási nehézségek miatt.

Az izraeli biztonságiak az éjjel újabb 34 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában az IDF szóvivője szerint. A razziák során a palesztinok robbanóanyagokkal dobálták meg a katonákat, de az incidensnek nem volt áldozata. A háború kezdete óta hozzávetőleg 3450 körözött személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül mintegy 1500-an a Hamászhoz tartoznak.

Csütörtökön is folytatódtak a belövések Izrael területére Dél-Libanonból, és az erre adott izraeli tüzérségi válaszok és légicsapások. Tíz rakétát észleltek Ros Hanikránál, Izrael északnyugati tengeri határánál, melyekből kilencet elfogott a légvédelem, a tizedik pedig lakatlan területen csapódott be.

(MTI)

Az EU elítélte az újabb izraeli telepek építésének engedélyezését

Az Európai Unió elítéli, hogy az izraeli hatóságok a héten jóváhagyták legkevesebb 3426 lakóegység építésének vagy bővítésének tervét, tovább növelve ezzel az illegális telepek számát a megszállt Ciszjordániában – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter február végén egy ciszjordániai merénylet után jelentette be, hogy Izrael több mint háromezer telepeslakás felépítésének terveivel válaszol a terrortámadásra. A bejelentés nyomán az építkezéseket engedélyező izraeli tervbizottság szerdán több mint háromezer új lakás felépítését hagyta jóvá Ciszjordániában. Az elmúlt évben összesen 18 515 új lakás építését engedélyezték az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján csütörtökön közzétett közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió sürgeti Izraelt, hogy vonja vissza ezeket a döntéseket. A telepek a nemzetközi jog értelmében jogellenesek, és akadályozzák a békét, mivel veszélyeztetik a kétállami megoldást, vagyis hogy Izrael mellett megalakuljon egy palesztin állam – emelték ki. A települések bővítése továbbá teljesen összeegyeztethetetlen a feszültségek csökkentésére irányuló erőfeszítésekkel, ami – mint kiemelték – még fontosabb a közelgő vallási ünnepek, a ramadán, a pészah és a húsvét előtt.

Az Európai Unió álláspontja változatlan: nem ismer el semmilyen változást az 1967 előtti határokhoz képest, beleértve Jeruzsálemet is, kivéve azokat, amelyekről a felek korábban megállapodtak – tették hozzá.

Meghalt egy áruszállító hajó legénységének három tagja húszi rakétatámadásban

A True Confidence áruszállító hajó legénységének három tagja meghalt egy rakétatámadásban szerdán Jemen közelében – erősítették meg csütörtökön közleményben a száraz ömlesztettáru szállítására használt tengeri jármű tulajdonosai és vezetői.

A legénység két másik tagja súlyos sérüléseket szenvedett – derült ki a Reuters erről szóló jelentéséből.

A hajó sodródik a szárazföldtől, a mentési előkészületek folyamatban vannak – fűzték hozzá a tulajdonosok.

Vizsgálat: Géppuskával lőtt az újságírókra az izraeli hadsereg a Reuters riporterének októberi halála után

0,50-es kaliberű lövedékekkel lőttek az újságírók tartózkodási helyére tavaly októberben, miután megölték az Issam Abdallah vizuális újságírót – írja a Reuters a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) csütörtökön megjelent, végleges jelentésére hivatkozva.

A Reuters újságíróját a decemberi előzetes jelentés szerint egy 1,34 kilométerre lévő izraeli tank ölte meg az október 13-i támadásban Libanonban, miután két 120 milliméteres lövedéket lőtt ki az újságírókra, majd ezután olyan típusú lövedékeket lőttek ki rájuk, amilyeneket az izraeli Merkava harckocsikra szerelhető Browning gépágyúk használnak – áll a jelentésben. Az első lövedék megölte a 37 éves Issam Abdallahot, és súlyosan megsebesítette a 28 éves Christina Assit, az AFP fotóriporterét.

A jelentés szerint az izraeli tank egyértelműen azonosítható újságírócsoportra lőtt 1 perc 45 másodpercig tartó támadás során.

A Reuters két túlélő riportere és az AFP egy másik, a helyszínen tartózkodó újságírója sem emlékezett a géppuskalövésre. Valamennyien azt vallották, hogy sokkos állapotban voltak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyelőre nem válaszolt az újságírók elleni támadással kapcsolatos megkeresésekre. A TNO decemberi előzetes megállapításait kommentálva az IDF azt közölte:

 Nem veszünk célba újságírókat.

Egy nappal a Reuters vizsgálatának közzététele után pedig azzal védekeztek, hogy az incidens aktív harci övezetben történt.

Olvasói sztorik