Élő Nagyvilág

Úgy tűnik, mégsem lesz tűzszünet Gázában

Menahem Kahana / AFP
Menahem Kahana / AFP

A keddi nap történéseiről itt olvashat.

Von der Leyen: egy humanitárius folyosó létrehozásán dolgozunk

Usrula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hét végén Ciprusra utazik, mivel egy lehetséges gázai humanitárius folyosó létrehozásán dolgoznak.  Próbálunk segítséget nyújtani a palesztinoknak – mondta a szóvivő sajtótájékoztatón. A szóvivő hozzátette: Mindannyian reméljük, hogy a folyosó megnyitására nagyon hamar sor kerül.

Egy nap alatt 86 palesztin halt meg

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 86 palesztin halt meg izraeli csapásokban, és 113-an megsebesültek. A közlemény szerint október 7. óta legalább 30 717 palesztin halt meg és 72 156 sebesült meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban.

Bernie Sanders: Az Egyesült Államoknak blokkolnia kellene a fegyverszállításokat Izraelbe

A londoni székhelyű Gazdaságpolitikai Kutatóközpont (CEPR) felmérése szerint az amerikaiak 52 százaléka helyesli azt az állítást, miszerint az Biden-kormánynak addig nem szabadna fegyvert szállítani Izraelbe, amíg ő fel nem hagy a Gáza elleni offenzívával.

Az amerikaiak többsége jelenleg úgy véli, hogy – a Gázában tapasztalható szörnyű humanitárius katasztrófa miatt – az Egyesült Államoknak blokkolnia kellene az újabb fegyverszállításokat Izraelbe. Egyetértek

– írta a kutatást megosztó Bernie Sanders, vermonti szenátor. „Nem szabadna több amerikai pénzt tolni Netanjahu háborús gépezetébe” – tette hozzá.

ENSZ: Gázában kifosztottak egy segélykonvojt

Visszafordított az izraeli hadsereg (IDF) egy a Gázai övezet északi részébe tartó segélykonvojt, melyet ezt követően elkeseredett emberek tömege kifosztott – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

A szervezet részéről elmondták, hetek óta a mostani volt az első, a térséget célzó segélyszállítmány, melyet végül Vádi Gáza ellenőrzőpontjánál fordítottak vissza a katonák.

A konvojt a visszaúton megállították és összesen mintegy 200 tonnányi élelmiszert vittek el.

Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese leszögezte, hogy a kudarc ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a rászorulókhoz. Skau emellett felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben légi úton is juttattak célba segélyeket, ezt a végső megoldásnak nevezte, mellyel szerinte nem lehet küzdeni az éhínség ellen.

Szükségünk van olyan átkelőpontokra, melyek Gáza északi részébe vezetnek, hogy elegendő élelmiszert szállíthassunk mintegy félmilliónyi, szükséget szenvedő embernek,

mondta.

Jordánia kedden közölte, hogy a gázaiak segélyezésére az eddigi legnagyobb élelmiszerszállítmányt juttatta célba légi úton, együttműködésben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Egyiptommal. Az ejtőernyővel célba juttatott csomagok a WFP által biztosított élelmiszersegélyeket is tartalmaztak.

(MTI)

Hamász: Izrael visszautasította a követeléseinket

A Hamász a jelek szerint elutasítja Izrael ajánlatát, de azt állítja, közvetítőkön keresztül folytatja a tárgyalásokat a tűzszünetről.

A terrorcsoport a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt állítja, hogy Izrael megtagadta a csoport követeléseinek teljesítését, melyek a tartós tűzszünetre, az izraeli csapatok Gázából történő kivonására, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült, északon élő gázaiak hazatérésére, és „a palesztin nép alapvető szükségleteinek kielégítésére” vonatkoztak. A Hamász korábban azt is követelte Izraeltől, hogy palesztin foglyokat engedjen szabadon a Gázában raboskodó izraeli túszokért cserébe, ám erről a csoport a legutóbbi közlemény nem tesz említést.

Az iszlamista terrorszervezet azt állítja, kellő rugalmasságot tanúsított a tárgyalások során.

„Folytatni fogjuk a tárgyalásokat testvéri közvetítőink segítségével, hogy olyan megállapodásra jussunk, amely megfelel népünk követeléseinek és érdekeinek” – áll a közleményben.

(The Times of Israel)

Olvasói sztorik