Élő Nagyvilág

A Hamász tagad mindenfajta nemi erőszakot és sajnálatosnak nevezi, hogy ezzel vádolják őket

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP

Agyonlőttek egy 16 éves palesztin fiút, aki megkéselhetett egy izraeli katonát

Agyonlőttek az izraeli katonák egy tizenhat éves palesztin fiút az Izrael által 1967-től jogosulatlanul megszállva tartott Ciszjordániában. Ez azután történt, hogy egy izraeli katona egy kises támadásban súlyos sérüléseket szenvedett – közölték a palesztin hatóságok.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint, a katonák megöltek egy palesztint, aki késeléses támadást hajtott végre, de részletekbe nem bocsátkoztak. A katonát kórházba szállították.

Hétfőn az izraeli hadsereg szintén megölt egy 16 éves gyereket egy nagyobb rajtaütés során a palesztin közigazgatási fővárosban, Rámalláhban, és megöltek egy 10 éves kisfiút egy másik incidensben, Burin városában, Ciszjordánia északi részén.

A hadsereg közölte, hogy  az utóbbi eset körülményeit vizsgálja. A 10 éves gyereket állítólag akkor ölték meg, amikor a katonák a köveket dobáló emberek közé lőttek.

Az ENSZ adatai szerint Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben október óta az izraeli katonák és telepesek legalább 358 palesztint öltek meg. Ugyanebben az időszakban legalább 12 izraeli halt meg palesztinok támadásaiban.

(Reuters)

A Hamász tagadja a nemi erőszakot

Keddi közleményében a Hamász visszautasította és sajnálatosnak nevezte azt a hétfőn kiadott ENSZ-jelentést, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy fegyveresei a gyilkosságok és a túszszedés mellett nemi erőszakot, sőt tömeges nemi erőszakot is elkövettek a dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásuk során. A terrorszervezet hamisnak és megalapozatlannak nevezte a jelentés megállapításait, amit arra alapoznak, hogy abban nem szerepelnek az „állítólagos” áldozatok tanúvallomásai, és jelen formájában csak arra szolgál, hogy „lejárassák vele a palesztin ellenállás ügyét”.

Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszakot vizsgáló különmegbízottja (aki február elején két hetet töltött el vizsgálata céljából Izraelben és Ciszjordániában) hétfői jelentésében azt írta. „a Gázai övezet határvidékén legalább három helyen, köztük a Nova zenei fesztiválon csoportosan elkövetett nemi erőszak is történt”; majd a Gázában jelenleg is fogva tartott izraeli túszokra utalva hozzátette, „jó okkal hihető, hogy a Hamász aktivistái jelenleg is követnek el erőszakos szexuális cselekményeket”.

Izrael még a jelentés közzétételét megelőzően közölte, hogy azonnali konzultációra hazahívja ENSZ-nagykövetét. Jiszráel Kac külügyminiszter a döntést pedig azzal indokolta, hogy a meglátása szerint az ENSZ megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei általelkövetett tömeges nemi erőszakot.

Felszólította Izraelt az amerikai külügyminiszter, hogy juttassák el a segélyeket a palesztin civilekhez

Izraelnek minden lehetséges eszközt, minden lehetséges módszert maximálisan meg kell ragadnia, hogy eljuttassa a segélyeket a rászorulókhoz

– figyelmeztetett kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Ehhez több határátkelőre van szükség, ami több segély bejutását teszi lehetővé. Ha pedig a segély bejutot, biztosítani kell, hogy eljusson azokhoz az emberekhez, akiknek szükségük van rá. Ezt minden egyes nap el fogjuk mondani, mert a jelenlegi helyzet egyszerűen elfogadhatatlan

– tette hozzá az amerikai diplomácia  vezetője.

Blinken kedden Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejkkel, a katari miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. Ezt megelőzően Blinken arról beszélt: most van lehetőség azonnali tűzszünet elérésére az Izrael és a Hamász közötti háborúban, és a palesztin fegyveres csoporton múlik, hogy részt vesz-e a tárgyalásokon.

A Gázai övezetet jelenleg is éhínség fenyegeti, mivel a háború kezdete óta amúgy is erősen megcsappant segélyszállítmányok az elmúlt hónapban alig csordogáltak és az egész terület teljesen el van vágva az élelmiszertől – festette le a helyzetet a Reuters nemzetközi hírügynökség. A Gázai övezet alig pár még működő kórháza amúgy is túlterhelt a sebesültektől, és mostanra az intézmények az éhségtől haldokló gyermekekkel vannak tele – részletezték a hírösszefoglalóban.

Reuters: A Hamász lezárná a háborút, de Izrael csak ideiglenes tüzszünetre hajlandó

Izrael csak ideiglenes tűzszünetre hajlandó annak érdekében, hogy túszokat szabadítsanak ki, míg a Hamász arra törekszik: bármilyen megállapodás születik, az a háború végleges befejezéséhez vezessen – írja a Reutersre hivatkozva a Guardian című brit lap. A hírügynökség egyiptomi biztonsági forrásai szerint az amerikai, egyiptomi és katari közvetítők ez az ellentmondást úgy próbálják feloldani, hogy külön garanciákat kínálnak a Hamásznak a háborút lezáró béketárgyalásokra.

A feleknek meg kell oldaniuk a Hamász azon követelését is, hogy a tűzszünet ideje alatt minden gázai lakos visszatérhessen elhagyott otthonába, de Izrael követelését is a túszokra vonatkozóan – írták au egyiptomi forrásokra hivatkozva.

A Hamász és a nemzetközi közvetítők közötti kétnapos tárgyalások jelentős áttörés nélkül értek véget az egyiptomi fővárosban, Kairóban – közölték palesztin tisztviselők, miután Izrael elutasította, hogy küldöttséggel legyen jelen a tárgyalások újabb fordulóján.

Moszad-ügynököket vettek őrizetbe Törökországban

A török ​​rendőrség őrizetbe vett hét embert, köztük egy magánnyomozót, akiket azzal gyanúsítanak, hogy információkat adott el a Moszad izraeli hírszerző szolgálatnak – közölte a török ​​hírszerző ügynökség. A titkosszolgálat szerint a magánnyomozót azzal gyanúsítják, hogy közel-keleti cégekről és magánszemélyekről gyűjtött információkat Törökországban, nyomkövető eszközöket helyezett el és megfigyelésben vett részt.

„Nem engedjük, hogy országunk határain belül kémtevékenységet folytassanak. Egyenként fogjuk el a külföldi szervezeteknek kémkedőket, és bíróság elé állítjuk őket” – írta Ali Jerlikaja, Törökország belügyminisztere (képünkön) az X-en. Izrael egyelőre nem kommentálta az akciót.

A török ​​hatóságok gyanúja szerint a férfit Belgrádban képezte ki a Moszad, fizetését kriptovalutában kapta, hogy ne legyen ellenőrizhető a pénz forrása. Egy török ​​bíróság januárban 15 személy letartóztatását rendelte el és további nyolc személyt kitoloncoltak az országból. Őket szintén a Moszaddal hoztak kapcsolatba, és a gyanú szerint akcióikkal Törökországban élő palesztinokat céloztak meg. Februárban Törökországban hét személyt vettek őrizetbe hasonló okok miatt.

Törökország erősen kritizálja Izrael gázai háborúját, és már korábban figyelmeztette Izraelt, hogy „súlyos következményei” lesznek, ha megpróbálnak fellépni a palesztin területeken kívül – így például Törökországban – élő Hamász-tagokkal szemben.

ELIF OZTURK OZGONCU / ANADOLU / AFP

Nem volt áttörés a keddi tűzszüneti tárgyaláson Izrael és a Hamász között

A Hamász és a közvetítők közötti tűzszüneti tárgyalások kedden Kairóban áttörés nélkül értek véget, és már csak néhány nap maradt a harcok leállítására a ramadán kezdetéig – írja a Reuters.

Basszem Naim, a Hamász magas rangú tisztviselője a hírügynökségnek elmondta, hogy a fegyveres csoport a kétnapos tárgyalások során benyújtotta a közvetítőknek a tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslatát, és most az izraeliektől várnak választ, akik távol maradtak ettől a fordulótól.

[Benjámin] Netanjahu miniszterelnök nem akar megállapodást kötni, és a labda most az amerikaiak térfelén van”, hogy nyomást gyakoroljanak rá egy megállapodás érdekében – mondta Naim.

Izrael elutasította, hogy nyilvánosan kommentálja a kairói tárgyalásokat. Egy forrás korábban azt mondta a Reutersnek, hogy Izrael azért maradt távol, mert a Hamász elutasította azt a követelését, hogy adjon egy listát a még életben lévő túszokról. Naim szerint ez lehetetlen tűzszünet nélkül, mert a túszok a háborús övezet több pontján vannak, és különböző csoportok tartják őket fogva.

Harmincezer felett a halottak száma a gázai adatok szerint

A gázai egészségügyi minisztérium keddi közleménye szerint legalább 30 631 palesztin meghalt és 72 043-an megsebesültek a gázai övezetben október 7. óta tartó izraeli csapásokban.

Az elmúlt 24 órában 97 palesztin halt meg, és 123-an megsebesültek. A minisztérium szerint a legtöbb áldozat nő és gyerek volt, és valószínűleg még több ezer holttest maradt a romok alatt Gáza-szerte.

DAWOUD ABO ALKAS / ANADOLU / AFP

A WHO vezetője szerint tíz gyermek halt éhen egy gázai kórházban

Gyerekek halnak éhen Gáza északi részén – közölte az X-en Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője (képünkön) a szervezet munkatársainak hétvégi látogatására hivatkozva, melynek során több kórházat is felkerestek Gázában.

A WHO vezetője súlyos alultápláltságról, gyermekéhezésről, üzemanyag-, élelmiszer- és orvosi kellékhiányról beszélt. Kifejtette, hogy az al-Awda kórházban borzasztóak a körülmények, mivel az egyik épület megsemmisült, míg az egyetlen gyermekkórházban, a Kamal Adwan kórházban rengeteg a beteg.

„Az élelmiszerhiány tíz gyermek halálát okozta. Az áramhiány komoly veszélyt jelent a betegellátásra, különösen az olyan kritikus területeken, mint az intenzív osztály és az újszülött osztály”

– írta a közösségi oldalon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

RYAN LIM / AFP

Az izraeli hadsereg szerint iszlamista terroristákat alkalmaz az ENSZ

Több mint négyszázötven, az iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezethez tartozó palesztint alkalmaz a Gázai övezetben az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) – közölte hétfőn az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Az IDF leleplező telefonbeszélgetések hangfelvételeit is közzétette, amelyek alátámasztják, hogy az UNRWA gázai alkalmazottai is részt vettek az Izrael elleni október 7-i Hamász-terrortámadásban. Az egyik felvételen az UNRWA egyik Dir al-Balah-i iskolájának arab tanára hallható, amint leírja bejutását Izraelbe, és beszámol arról, hogy izraeli túszokat ejtett.

Az UNRWA alkalmazásában álló, a mészárlásban részt vett iskolai tanárok egymással beszélgetve becsmérlő kifejezéseket használnak a foglyul ejtett izraeli nők és gyermekek leírására, a „szabajja” szót használják, amely a női rabszolgákat jelöli. Korábban az Iszlám Állam ezt az arab szót alkalmazta az elrabolt jezidi nőkre is.

Az izraeli hadsereg fel kívánja fedni az UNRWA alkalmazásában állt, terrortevékenységet végző palesztinok nevét, akik között iskolai tanácsadók, tanárok és egészségügyi dolgozók is vannak. Többen közülük a katonai szóvivő szerint október 7-én Izrael területén tartózkodtak, és felelősek voltak az aznap elkövetett bűncselekményekért.

(MTI)

ENSZ-szakértők: Alappal feltehető, hogy szexuális erőszak és tömeges nemi erőszak is előfordult a Hamász támadása során

Alappal feltehető, hogy szexuális erőszak és tömeges nemi erőszak is előfordult több helyszínen a radikális iszlamista Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során – derül ki ENSZ-szakértők hétfőn közzétett jelentéséből.

A szakemberek csapata, amelyet Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló különmegbízottja vezet, január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe adatgyűjtésre, valamint a nemi erőszak eseteiről szóló információk kiértékelésére és hitelesítésére.

Hiteles közvetett információkat is sikerült gyűjteni, ami szexuális erőszak egyes formáira utalhat, ideértve nemi szervek csonkítását, szexuális kínzást, vagy kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot

olvasható a 24 oldalas ENSZ-jelentésben. A Hamász ismételten tagadta az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

A küldöttség világos és meggyőző információkat talált arról, hogy a Gázai övezetbe hurcolt egyes túszokat szexuális erőszaknak vetették alá, és alappal feltehető, hogy az ilyen erőszakcselekmények folytatódnak

áll a jelentésben. A szakértői csoport szerint teljes körű vizsgálatra van szükség az elkövetett szexuális erőszakcselekmények nagyságrendjének felmérésére.

A szakemberek beszámoltak arról is, hogy megvizsgálták a palesztin férfiakkal és nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszak eseteit is, amelyeket hatósági őrizetben, illetve a házkutatások során és ellenőrzőpontokon szenvedtek el. Ennek érdekében intézményes, illetve civil szervezeti forrásokon felül közvetlen interjúkra is támaszkodtak. Az ügyben megkeresték az izraeli igazságügyi minisztériumot és katonai főügyészt is, akik szerint nem voltak feljelentések az izraeli hadsereg tagjai ellen szexuális erőszak miatt.

António Guterres ENSZ-főtitkár már tavaly is az ilyen túlkapások gondos kivizsgálását sürgette mondván, hogy a „nemi alapú erőszakot mindenkor és mindenhol el kell ítélni”.

Az ENSZ azt állítja, hogy törődik a nőkkel, de miközben itt beszélünk izraeli nőket erőszakolnak és bántalmaznak a Hamász terroristái. Hol van az ENSZ hangja?

jelentett ki hétfőn Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-nagykövete a világszervezet Közgyűlésében. „Kíméletlen nyomást kell gyakorolni a Hamászra, hogy véget vethessünk a szexuális erőszaknak és haladéktalanul kiszabaduljanak a túszok” – tette hozzá Erdan.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a jelentés közzétételét megelőzően a nap folyamán közölte, hogy azonnali konzultációkra hazahívják az ország ENSZ-nagykövetét. Kac arra hivatkozott, hogy az ENSZ „megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei által október 7-én elkövetett tömeges erőszakolásokat”.

Kac bírálta Guterrest is, amiért nem hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát a vizsgálat eredményeinek megvitatására, valamint a Hamász terrorszervezetté nyilvánítása végett.

(MTI)

Olvasói sztorik