Élő Nagyvilág

Azonnali tűzszünetet követel Gázában az amerikai alelnök

AFP
AFP

A háború vasárnapi történéseiről itt olvashat.

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Gázában

30 534-nél jár a Gázai övezet elleni izraeli csapások halálos áldozatainak száma, közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A Hamász által kontrollált egészségügyi hatóság nem tesz különbséget a civilek és a kombattánsok között: a szervezet korábban azt mondta, az áldozatok kétharmadát teszik a gyermekek és a nők.

A közel 30 ezer halálos áldozat mellett 71 920-an sebesültek meg a támadásokban.

Az elmúlt 24 órában több mint százan haltak meg.

(al-Dzsazíra)

Kamala Harris: Túl sok ártatlan palesztint öltek meg

Kamala Harris amerikai alelnök is azonnali tűzszünetet követel Gázában. Mint mondta, legalább hathetes, azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az övezetben raboskodó összes izraeli túsz hazatérhessen, és humanitárius segélyhez jussanak a csapdába esett palesztinok.

Az alelnök egy alabamai rendezvényen elmondta:

Amit nap mint nap látunk Gázában, az pusztító. Levelet és állati takarmányt evő családokról érkeznek hírek, az anyák alultáplált csecsemőket hoznak világra, akik alig vagy egyáltalán nem kapnak orvosi ellátást. Kiszáradásban és alultápláltságban halnak meg gyerekek. Ahogy már sokszor elmondtam, túl sok ártatlan palesztint öltek meg.

Harris arról is beszélt, hogy Biden elnök elkötelezett abban, hogy sürgősen növeljék a Gázába tartó, életmentő segélyszállítmányokat. „Az izraeli kormánynak többet kell tennie azért, hogy jelentősen növelje a segélyek számát. Nincs kifogás” – mondta.

Izrael vasárnap nem vett részt a kairói béketárgyalásokon, miután a Hamász nem volt hajlandó elárulni a még életben levő túszok nevét.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken azonnali tűzszünetre szólított fel Gázában, miután az izraeli katonák tüzet nyitottak egy segélykonvojra várakozó tömegre Gázavárosban.

(BBC)

Olvasói sztorik