Nagyvilág

Ki rántja félre előbb a kormányt Venezuelában?

Sebastian Barros / NurPhoto / AFP
Venezuelai állampolgárok tüntetnek a kolumbiai Bogotában 2024. február 4-én.
Sebastian Barros / NurPhoto / AFP
Venezuelai állampolgárok tüntetnek a kolumbiai Bogotában 2024. február 4-én.
Újra magasabb fokozatba kapcsolhat a diplomáciai küzdelem az Egyesült Államok és Venezuela között, miután a caracasi kormánya blokkolni próbálja az ellenzéki elnökjelölt indulását a választáson, amire válaszul az USA újabb szankciókat helyezett kilátásba – ez pedig érzékenyen érintené a dél-amerikai ország olajiparát. Venezuela az elutasított menedékérők visszafogadásának leállításával vágna vissza, ami a legrosszabbkor jönne Joe Bidennek a novemberi elnökválasztás előtt.

Elképzelhető, hogy nem fogad vissza több elutasított menedékkérőt Venezuela – jelentette be a caracasi kormány január végén. A lépésre azután került sor, hogy az Egyesült Álamok kormánya nem sokkal korábban közölte: fontolgatják a venezuelai energiaszektorra kirótt szankciók ismételt bevezetését, mivel a rezsim irányítása alatt álló legfelsőbb bíróság szentesítette az ellenzék jelöltjének diszkvalifikálását. Ráadásul a jelölt, María Corina Machado három támogatóját „összeesküvés” vádjával letartóztatták.

A legfelsőbb bíróság szerint Machado korrupciós ügyekben érintett, de azt is felrótták neki, hogy támogatta az országot sújtó amerikai  szankciókat. Az ellenzék viszont inkább a hatalom kezét sejti a háttérben.

A rezsim úgy döntött, hogy kivégzi a barbadosi egyezményt, amelyben a venezuelai kormány reformokban egyezett meg az ellenzékkel. De nem végezték ki a harcunkat a demokráciáért, amelynek győzelmét szabad és méltányos választáson fogjuk kivívni

írta Machado az X-re.

Gabriela Oraa / AFP María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető beszél a támogatóihoz az 1958-as, a katonai diktatúrát megdöntő felkelés évfordulóján tartott tüntetésen Caracasban 2024. január 23-án.

Washington azonnal elítélte a lépést: John Kirby, a Fehér Ház szóvivője felszólította a kormányt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, illetve tartsa magát az ellenzékkel már korábban kialkudott feltételekhez, nevezetesen hagyja indulni az ő jelöltjüket is. Később az USA kormánya bejelentette, hogy visszaállítja a venezuelai olajiparra vonatkozó szankciókat, illetve újabbakat is kivet – ezúttal a bányászatra. A Nemzetbiztonsági Tanács hivatalos bejelentése szerint Washington nem hosszabbítja meg az olaj- és gáziparra vonatkozó szankciók alóli felmentést, amennyiben Caracas nem engedi Machadót elindulni, illetve nem folytatja a reformokat. Washington áprilisig adott haladékot a venezuelai kormánynak.

Erre válaszolna Caracas a tranzitok leállításával.

Ha elkövetik azt a hibát, hogy lakájaik kérésére fokozzák az agressziót, a venezuelai migránsokat hazaszállító repülőjáratokat leállítjuk

– fogalmazott Delcy Rodríguez alelnök.

A Biden-adminisztráció számára viszont fontos, hogy a kiutasított venezuelaiakat továbbra is vissza tudják toloncolni. A novemberi elnökválasztás egyik legégetőbb témája ugyanis a migráció és a határvédelem. Miután – talán éppen a „minél rosszabb, annál jobb” elvére bazírozva – a republikánusok elutasították azt a törvénycsomagot, amely megerősítette volna az USA déli határát, a válság feltehetőleg még fokozódik is.

Délről ugyanis ma már nem elsősorban mexikóiak érkeznek az USA-ba, hanem bűnbandák elől menekülő közép-amerikaiak vagy ott szerencsét próbáló ázsiaiak. Így nem csoda, hogy a Maduro-rezsim elnyomása és gazdasági csődje elől menekülő venezuelaiak is Amerika felé vették az irányt. Joe Biden elnökről és az általa vezetett adminisztrációról pedig sok amerikaiban az a  percepció alakult ki, hogy képtelen kezelni a migrációt. Érdemi intézkedéseket nem tettek a határ megerősítésére, sőt az általában jobboldali helyi kormányzatokat akadályozták is ebben. Ugyanakkor a migráció és a menedékkérelmek megkönnyítése, a procedúra reformja irányába sem tettek lépéseket, ám tűzoltás gyanánt Donald Trump több intézkedését érvényben hagyták.

Így két tűz közé került a kormányzat: balról is és jobbról is támadják, márpedig Bidennek sietős lenne rendezni a kérdést, hiszen az újraválasztása akár ezen is múlhat.

Mandel NGAN / AFP Joe Biden a Milwaukee Mitchell nemzetközi repülőtérren 2023. december 20-án.

Venezuela tehát zsarolópotenciálra tett szert az amerikai belpolitikában. Azonban annak is hosszú előtörténete van, miért került konfliktusba a dél-amerikai ország az Egyesült Államokkal.

Latin-amerikai Svájcból dél-amerikai Kuba

Venezuela az olajkincsének köszönhetően sokáig Dél-Amerika egyik leggazdagabb országa volt. A kormányok által a 20. század vége felé követett neoliberális politika azonban a gazdasági fejlődés mellett a társadalmi egyenlőtlenségeket is növelte. A szegényebb rétegek fokozódó elégedetlenségét a populista katonatiszt, Hugó Chávez lovagolta meg sikerrel. Chávez korábban – kubai segítséggel – puccsot kísérelt meg, sikertelenül, ami miatt börtönben is ült. 1999-ben azonban demokratikus úton választották meg elnöknek. Chávez gyorsan nekilátott a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontásához, saját híveit ültette a kulcspozíciókba. A 2003-ban kezdődő második elnöki ciklusa alatt – Latin-Amerika függetlenségi küzdelmének hőse, Simón Bolívar után elnevezett – „bolívari missziókat” hirdetett az ország társadalmi problémáinak megoldására. Ekkoriban valóban javult a szegényebb rétegek helyzete, csökkent a nyomor, az írástudatlanság, javult a lakhatási helyzet.

A hagyományos elit és a középosztály viszont Chávez ellen fordult. Nemcsak a baloldali populizmust és a diktatúraépítést ellenezték, de azt is, hogy az ország gazdaságát egyre inkább a „bolívari burzsoáziának” nevezett, az állam által kitartott oligarcharéteg dominálta. Ugyanis a balpopulizmus finanszírozása érdekében Chávez rátette a kezét az ország olajkincsére. Nemcsak a külföldi vállalatokat szorította ki, adóztatta meg, de második ciklusa alatt az állami olajvállalatot, a PDVSA-t is kontroll alá vonta. Az innen kiszívott profitot aztán kizárólag jóléti kiadásokra költötte. Az már más kérdés, hogy jólét alatt nemcsak a szegények, de az oligarchák jólétét is értették.

Ez viszont csak addig volt fenntartható, amíg az energiaárak tartósan magasak voltak, köszönhetően a többi között az iraki háborúnak is, amit Chávez egyébként keményen bírált.

Baloldali, antiimperialista külpolitikát folytatott, közeledett Kubához, és igyekezett a térség államait az USA ellen összefogni. Ebben segítette, hogy ekkor zajlott az úgynevezett „rózsaszín hullám”, amikor szinte minden latin-amerikai államban baloldali, sokszor szélsőbaloldali vezetést választottak. Ekkoriban alakult meg a kubai és venezuelai befolyás alatt álló, főleg baloldali vezetésű államokat tömörítő ALBA.

Amikor Chávez 2013-ban elhunyt, helyét egy régi harcostárs Nicolás Maduro vette át. A mindössze általános iskolai végzettséggel rendelkező korábbi buszsofőr – szakszervezeti vezetői múltja ellenére – messze nem olyan karizmatikus és népszerű, mint elődje, a kiváló szónok Chávez volt. Maduro éppen ezért fokozni kényszerült a diktatúrát. Rendeletekkel kormányzott, és amikor az egyesült ellenzék 2015-ben a törvényhozásban fölénybe került, saját parlamentet, úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre, a nyomornegyedek lakóit pedig a rendszerhez hű utcai bandákkal tartotta rettegésben. Ahogy az olaj ára ingadozni kezdett, az államkincstár pedig ürülni, a „bolívari forradalom” forrásai gyorsan apadtak. Mivel az ország gazdaságát a chávisták nem modernizálták, a populista politika pedig elijesztette a befektetőket,

az ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott.

Federico PARRA / AFP Tanárok, köztisztviselők és nyugdíjasok vesznek részt a magasabb fizetéseket, nyugdíjakat és jobb munkakörülményeket követelő tüntetésen Caracasban 2024. január 9-én.

Persze, ahogyan arra a baloldali közvélemény rendre rámutat, ebben az USA gazdasági szankcióinak is szerepe volt. Az elégedetlenség 2019-ben hágott a tetőfokára, amikor Maduro újraválasztását nem ismerte el sem a nemzetközi közösség, sem az ellenzék, az országban pedig  két párhuzamos adminisztráció alakult ki. Az újabb nemzetközi szankciók csak rontották a gazdaság helyzetét, melynek hatására tömegek hagyták el az országot.

Venezuelai rulett menekültekkel és olajjal

Venezuelából a diktatúra és az elszabaduló utcai bűnözés miatt 1999 óta folyamatosan menekültek el az emberek. 2000 és 2010 között 135 százalékkal nőtt a Venezuelából emigrálók száma. Maduro idején pedig a számok az egekbe lőttek, főleg a gazdaság összeomlása és a 2019-es elnökválasztási krízis miatt fokozódó politikai elnyomás miatt. Mindez pedig a befogadói oldalon – a szomszédos Kolumbia mellett – elsősorban az Egyesült Államokat érintette. Csak 2021-ben közel kétmillió venezuelai kért menedéket az Egyesült Államokban. És ez az a fejlemény, amit az amerikai belpolitikát tematizáló migrációs kérdés miatt Maduro az USA ellen tud fordítani.

Venezuela fegyverként használja saját menekültjeit a szankciók ügyében.

Az Egyesült Államok már a Chávez-érában elkezdte szankcionálni a venezuelai kormány vezetőit és tisztviselőit, a kört pedig két évtized alatt egyre bővítette, erre ösztökélve szövetségeseit is. Igazán keményen Trump elnöksége alatt léptek fel Venezuelával szemben. Főleg 2019-től kezdődően, amikor Juan Guaidó személyében az ellenzéki többségű venezuelai parlament párhuzamos elnököt választott. Washington – a nemzetközi közösséghez hasonlóan – Guaidót ismerte el, ezzel de jure megszüntetve minden kapcsolatot a caracasi kormánnyal. Sőt, Trump úgy nyilatkozott, hogy a venezuelai krízis megoldásában nem zárkózik el semmilyen eszköztől. John Bolton, az elnök harciasságáról ismert nemzetbiztonsági tanácsadója egyszer látványosan a kamerák látókörébe tolt egy jegyzetfüzetet, amelyben a Venezuelába küldendő amerikai katonák lehetséges számát vázolta fel. A legfájdalmasabb lépés azonban az volt, amikor az USA még ebben az évben szankciókat vezetett be a venezuelai állami olajvállalattal szemben.

Washington megtiltotta, hogy az amerikai olajcégek a finomításra váró nyersolajért a PDVSA-nak kifizetéseket folyósítsanak, azzal érvelve, hogy Guaidó a cég élére új vezetést nevezett ki. Ezzel Venezuela gyakorlatilag amerikai olajembargó alá került.

Az orosz-ukrán háború azonban alaposan átírta a viszonyokat.

Miután Vlagyimir Putyin lerohanta Ukrajnát, a nyugati világ egységesen szankciók alá vonta Oroszországot. Ez azonban az olcsó orosz gáz csapját is elzárta a nyugatiak előtt. Új energiaexportőrök után kellett tehát nézni. Az USA számára itt jött a képbe Venezuela: Washington zöld utat adott annak, hogy – igaz,  korlátozott mértékben – az USA vásárolhasson olajat tőlük. Mivel Venezuelának nincsen finomítókapacitása, így arra kényszerül, hogy a nyersolaját exportálja. Ha nincs vevő, nemcsak a bevételektől esnek el, de a saját energiaszükségleteiket sem tudják fedezni. A PDVSA-nak jól jött az amerikai mentőöv, Washington azonban kikötötte, hogy politikai reformokat vár el cserébe. A tavalyi egyezség szerint a caracasi kormánynak szabadon kellett bocsájtania több helyi és amerikai politikai foglyot, valamint el kellett volna kezdeniük feloldani az ellenzékieket sújtó korlátozásokat is.

A szorult helyzetben levő Maduro ebbe bele is ment, és eleinte úgy tűnt, minden rendben van. Caracas 2023-ban kitűzte a következő évre az elnökválasztás dátumát, az ellenzék pedig szabadon szerveződhetett. A javuló kapcsolatok farvizén megszületett a mostani konfliktus másik lábát adó egyezség, amely szerint Venezuela elkezdi visszafogadni az USA-ból kitoloncolt, elutasított menedékkérőket. Venezuelában a Chevron amerikai olajcég megkezdte a kitermelést. Mindeközben az egységbe forró ellenzék sikerrel bonyolított le egy előválasztást, amit María Corina Machado nyert meg. Derült égből a villámcsapásként jött a diszkvalifikálása a választási hatóság által, ami elindította a fentebb ismertetett láncreakciót: Washington belengette, hogy nem vásárol többé olajat Venezuelától, mire Caracas a migrációs egyezmény felrúgásával kezdett el fenyegetőzni.

Jorge Castellanos / SOPA Images / LightRocket / Getty Images Maria Corina Machado ellenzéki vezető 2023. május 18-án.

Katolikus családanya az ellenzéki összefogás élén

María Corina Machado háromgyermekes édesanya, aki eredetileg mérnöki oklevelet szerzett az egyik katolikus egyetemen, és mérnökként is kezdett el dolgozni. Amikor 2004-ben egy Chávez visszahívását célzó referendum mellet kampányolt, a politika beszippantotta. A népszavazási kezdeményezés mögött álló Súmate nevű civil szervezetet vezetőjeként Washington is felfigyelt rá, maga George W. Bush elnök is személyesen fogadta. 2010-ben – már ismert ellenzéki arcként – bejutott a nemzetgyűlésbe, ahol az ellenzék piacpártibb, konzervatívabb szárnyát erősítette. 2014-ben a rezsim megfosztotta a mandátumától, ekkor ismét szervezőként kezdett el tevékenykedni a kormányellenes tüntetéseken. 2023-ban a karrierje csúcsára érkezett, amikor megnyerte az előválasztást.

A venezuelai ellenzék eléggé sokszínű. Főleg a hagyományos kereszténydemokrata pártok és a mérsékelt szociáldemokraták dominálnak, de a kommunistáknak és a liberálisoknak is vannak szimpatizánsai. Machado ugyanakkor markánsan piacpárti, privatizálná az állami olajvállalatot, és elősegítené a külföldi befektetéseket. Tavaly azzal is kampányolt önmaga mellett, hogy

ő Venezuela egyetlen nem szocialista politikusa.

Nyíltan kiáll az amerikai szankciók szükségessége mellett, mert úgy véli, hogy Maduro rendszere demokratikus úton nem leváltható.

Kulturális kérdésekben azonban inkább progresszívnek számít: legalizálná a melegházasságot és a gyógyászati célú kannabiszfogyasztást, illetve társadalmi párbeszédet kezdeményezne az abortusztörvény enyhítése érdekében. Mindezek miatt sokan esélytelennek gondolták, már csak azért is, mert a nézeteihez közel álló, de politikailag nem túl erős, Vente nevű konzervatív liberális pártban politizál. Ráadásul voltak ellentmondásos kijelentései is. Egyszer például arról beszélt, Cháveznek igaza van abban, hogy ő a szegények elnöke, és azért akar az lenni, mert őket a legkönnyebb függésbe taszítani, irányítani. Machado azonban rácáfolt a feltételezésekre, és megnyerte az előválasztást, hatalmas fölénnyel maga mögé utasítva szociáldemokrata riválisát.

Tavaly júniusban a Maduro-rezsim úgy érezte, hogy Machado túl veszélyes ellenfél. A választási bizottság ezért egyszerűen diszkvalifikálta a politikust. Kicsit hasonló ez Borisz Nagyezsdin esetéhez, akit egy rövid intermezzo után a Putyin-rendszer nem engedett indulni az orosz elnökválasztáson. A különbség, hogy Machado valós veszélyt jelent Maduróra, aki Putyinnal ellentétben jóval kevésbé népszerű. Ezt támasztja alá az a tavalyi mérés is, amely szerint Machado a szavazók 57 százalékának bírná a bizalmát (az ellenzéki előválasztást több mint 90 százalékos fölénnyel nyerte). Maduro 2013-ban is csak néhány százalékot vert ellenfelére, amikor pedig az ellenzék megnyerte a 2016-os nemzetgyűlési választást, a hadsereg finoman utalt arra: nem vennék jó néven, ha Maduro érvényteleníttetné az eredményt.

A rezsimnek tehát van félnivalója. Éppen ezért gyakori eszközként él a veszélyesebb riválisok kiiktatásával. Ez azonban kétélű kard. Így ugyanis az utcai, radikális politizálás felé tolják a politikai ellenfeleiket. Márpedig a rezsimre az utcai ellenzék is komoly veszélyt jelent, igaz, a karhatalmat a hozzá hű verőemberekkel, bandákkal kiegészítő hatalom itt is relatív fölényben van.

Ki rántja félre a kormányt?

Machado megerősödése a venezuelai-amerikai enyhülés idején történt. Ezt a folyamatot akaszthatja meg az, hogy január végén a rezsim által befolyásolt bíróság is érvényben hagyta Machado kizárását a jelöltek közül. Washington ebben a helyzetben nem tehette meg, hogy ne reagáljon. Egyrészt már így is igen csekély feltételeket szabott a rezsim számára, másrészt az amerikai közvéleménynek az alku csak így volt eladható. Harmadrészt a bírósági döntés után már nem tagadható, hogy a vezetés nem partner Venezuela demokratizálásában.

ZURIMAR CAMPOS / Venezuelai Elnökség / AFP Nicolás Maduro venezuelai elnök beszél a televíziós műsorában, Caracasban, 2024. február 19-én.

A jelenlegi helyzetben mindkét fél csapdába került, hiszen Caracas tisztában volt a Biden-adminisztráció gyenge pontjával – ezért állította le a migránsok visszafogadását –, csakhogy az USA olajszankciói súlyos problémát okoznak az ezer sebből vérző venezuelai gazdaságnak. Így aztán mindkét félnek súlyos politikai és gazdasági károkat okozhat a kialakult patthelyzet. A kérdés az, ki rántja félre előbb a kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik