Élő Nagyvilág

110 ember meghalt, 760 megsérült a káoszban, miután Izrael tüzet nyitott a humanitárius segélyre váró tömegre

LOUAI BESHARA / AFP
LOUAI BESHARA / AFP

Szerdai közvetítésünket itt tudják visszaolvasni. 

110 palesztin halhatott meg a humanitárius segély átvételekor

A BBC sokkal több halottról ír Gázában, mint eddig tudni lehetett. A lap szerint 110 ember halt meg, és több százan megsebesülhettek, amikor egy segélykonvojt hatalmas tömeg fogadott Gázavárosban, majd az izraeli hadsereg tüzet nyitott a várakozók egy részére, akiket fenyegetésnek ítéltek. A legtöbb áldozatot a BBC szerint elgázolták vagy eltiporták a lövöldözést követő káoszban. Akár 760 ember is megsérülhetett a Hamász által működtetett egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Több tucatnyian meghaltak a segélyre váró palesztinok közül

Több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül csütörtökön, de az övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet és Izrael eltérően magyarázza a történteket.

A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 104 ember vesztette életét, 280-an pedig megsebesültek a támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna korábbi csütörtöki közlése szerint 81-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 700 fölött van. A csatorna kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak be.

Az izraeli hadsereg azt közölte: nincs tudomása arról, hogy azt a területet támadták volna abban az időben, majd arról számolt be, hogy az emberek a segélyért történő tülekedésben sérültek meg, összetaposták egymást.

A Kamal Advan kórház mentőszolgálatának vezetője elmondta, hogy a helyszínre érkező orvosok több tucatnyi embert találtak a földön fekve. Hozzátette, hogy nem volt elég mentőautó az összes halott és sebesült összegyűjtésére, és hogy néhányukat szekéren szállították valamelyik közeli kórházba.

Az Al-Adva kórház megbízott igazgatója közölte, hogy 90 sebesültet és három halottat szállítottak hozzájuk. Arról is beszámolt, hogy a kórház nagyrészt működésképtelen, nincs áram, a műtő akkumulátorról működik, amely várhatóan még csütörtökön lemerül.

Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora megdöbbent a történtek miatt. „A gázai helyzet még csaknem öt hónapnyi brutális ellenségeskedés után is képes sokkolni bennünket” – írta az X közösségi oldalon.

A gázai egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy a Gázaváros közelében segélyre várakozókat érő izraeli támadás 104 palesztint halálát okozta, és 280-an megsebesültek, az egyik kórház pedig azt közölte, hogy hozzájuk tíz holttestet és több tucatnyi sebesültet szállítottak be.

Az október 7-e óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint eddig legkevesebb 30 035 palesztin vesztette életét, és 70 457 megsebesült.

Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizhetetlenek, a gázai beszámolók nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálesetet, akár Izrael okozta azokat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy az iszlamista fegyveresek több száz hibás vagy célt tévesztett rakétája, valamint eltévedt lövedéke okozta – állítják az izraeli hatóságok. Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban a hadsereg eddig mintegy tizenkétezer Hamasz-tagot ölt meg, Izraelben pedig a Hamász október 7-i támadásában mintegy ezren haltak meg.

(MTI)

Több tucatnyi segélyre váró palesztin halt meg Gázavárosban

Több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül csütörtökön, de az övezetet irányító vezetés és Izrael eltérően magyarázza a történteket.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna szerint 81-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 700 fölötti. A csatorna kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy ninc tudomása arról, hogy azt a területet lőtték volna abban az időben, majd arról is beszámolt, hogy az emberek a segélyért folytatott tülekedésben sérültek meg, összetaposták egymást.

A Kamal Advan kórház mentőszolgálatának vezetője elmondta, hogy a helyszínre érkező orvosok több tucatnyi embert találtak a földön fekve. Azt is hozzátette, hogy nem volt elég mentőautó az összes halott és sebesült összegyűjtésére, és hogy néhányukat szekéren szállították a közeli kórházakba.

Az Al-Adva kórház megbízott igazgatója közölte, hogy 90 sebesültet és három halottat szállítottak kórházukba. Továbbá azt is elmondta, hogy a kórház nagyrészt működésképtelen, nincs áram, a műtő pedig akkumulátorral működik, és már csak órák vannak hátra, amíg az akkumulátor is lemerül.

(MTI)

ENSZ-főbiztos: Mindkét fél követett el háborús bűnöket

A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.

Itt az idő, voltaképpen már el is múlt, a békére, a vizsgálatra és a felelősségre vonásra

– szögezte le Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában elmondott beszédében, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a háború októberi kirobbanása óta már több mint 30 ezren haltak meg a Gázai övezetben.

A főbiztos azt mondta, a szervezet adatai szerint az izraeli erők „számos háborús bűncselekménnyel felérő atrocitást követtek el”, a többi között válogatás nélkül támadtak célpontokat vagy aránytalan intézkedéseket alkalmaztak. Izrael korábban azt hangoztatta, mindent megtesz a civil áldozatok minimalizálására.

A palesztin félre kitérve azt vetette a gázai fegyveres csoportok szemére, hogy ugyancsak válogatás nélkül intéznek támadásokat dél-izraeli célpontok felé, valamint aláhúzta, hogy a túszejtés szintén a nemzetközi humanitárius törvénybe ütközik.

Türk emellett emlékeztetett arra is, hogy az izraeli erők esetleges szárazföldi művelete a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah térségében, ahol becslések szerint már másfélmillióan zsúfolódtak össze nagyon rossz körülmények között, „új, disztópikus szintekre emelné azt a rémálmot, melybe a gázaiakat beletaszították”.

Egyszerűen nem tudom belátni, miként lehetne egy ilyen művelet összhangban a Nemzetközi Bíróság (ICJ) által megfogalmazott ajánlásokkal

– jelentette ki, a hágai testület azon kitételére utalva, amely felszólítja Izraelt, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolja az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.

(MTI)

Felemelték a tartalékos katonák korhatárát Izraelben

Az izraeli parlament szerda este ideiglenesen, június végéig tartó hatállyal, egy évvel megemelte a tartalékos katonai szolgálatra kötelezettek korhatárát a palesztin gázai övezeti hadműveletekben részt vevő csapatok „egyben tartásának” érdekében.

Az izraeli parlament, a kneszet a helyi média ismertetése szerint második és harmadik olvasatban is elfogadta a tartalékos katonai szolgálatban kötelezően érintettek életkorának ideiglenes, június 30-ig szóló, egyéves megemelését.

Az eddigi negyvenről negyvenegy évre, a tiszteknél negyvenötről negyvenhatra módosították a férfiak időszakos és háborús behívásának lehetőségét, a különleges tudást és tapasztalatot igénylő erőknél pedig ötven évre emelték a korhatárt. A Hamász elleni hadműveletek idejére meghozott változtatás célja, hogy együtt tarthassák a harcokban szolgáló tartalékos erőket.

(MTI)

Damaszkuszi célpontokra mért légicsapásokat Izrael

Izrael szerdán délután légicsapásokat mért Damaszkusz déli határában lévő célpontokra, közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat szerint a damaszkuszi vezetéssel szövetséges libanoni Hezbollah síita milícia két támaszpontját támadták Szajjida, Zajnab és Basatin térségében, ahol négy nagy erejű robbanást lehetett hallani.

Az OSDH szerint halálos áldozatok is voltak, bár pontos számot nem említettek. A szervezet szerint ez idén már a 17. izraeli légicsapás szíriai célpontok ellen.

A szíriai védelmi tárca közölte, hogy a légvédelemnek sikerült a legtöbb rakétát lelőnie.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen.

Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik