Nagyvilág europoli

Gyöngyösi Márton szerint demonstratívan távol maradtak a fideszes EP-képviselők Navalnij özvegyének beszédéről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Szerdán az Európai Parlamentben mondott beszédet Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye. A beszéd alatt a fideszes EP-képviselők nem voltak jelen: az üres széksorokról Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselője posztolt képet az X-en.

Szembetűnő és szégyenletes a több mint egy tucat fideszes képviselő demonstratív távolmaradása a zsúfolásig megtelt ülésteremből

– írta Gyöngyösi, aki posztjában Navalnijt a Putyin rendszer legeltökéltebb ellenfelének, valamint a szabad és demokratikus Oroszország szimbólumának nevezte.

Gyöngyösi 2014-ben nemzetközi megfigyelőként vett részt a Krím félszigeten a terület Ukrajnától történő elszakadásáról és Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson. A referendumot akkor legitimnek és eredményesnek nevezte.

Hétfőn a magyar Országgyűlésben a Navalnij emlékére Tordai Bence párbeszédes képviselő által kezdeményezett egyperces néma csend alatt ülve maradtak a kormánypárti és a mi hazánkos képviselők. A fideszes döntést Orbán Viktor akkor azzal indokolta, hogy „sovinisztáknak nem jár tisztelet”.

Kapcsolódó
Valóban soviniszta volt Navalnij, ahogy Orbán állítja?
Miközben a legtöbb uniós tagállam Putyin felelősségéről beszél Navalnij halála kapcsán, a magyar kormánypárti képviselők megtagadták az orosz ellenzéki politikus előtt a tiszteletadást. Orbán Viktor szerint azért, mert Navalnij soviniszta volt. Utánajártunk, mi ebben az igazság.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik