A következő élő közvetítés része Az ukrán hírszerzés tudni véli, mitől halt meg Navalnij

Navalnij közel állt a fogolycseréhez egyik szövetségese szerint

Szajki Bálint / 24.hu
Spontán megemlékezés Alekszej Navalnij halálának napján, 2024. február 16-án a budapesti orosz nagykövetség előtt.
Szajki Bálint / 24.hu
Spontán megemlékezés Alekszej Navalnij halálának napján, 2024. február 16-án a budapesti orosz nagykövetség előtt.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a halálakor közel állt a kiszabaduláshoz egy tervezett fogolycsere miatt – mondta hétfőn egy közeli szövetségese, megismételve családja és támogatói állításait, miszerint Vlagyimir Putyin elnök ölte meg.

A Reuter szerint Maria Pevcsik a YouTube-on nyilatkozva elmondta, hogy már az utolsó szakaszban voltak azok a tárgyalások, amelyek szerint Navalnijt és két meg nem nevezett, Oroszországban fogva tartott amerikai állampolgárt kicseréltek volna Vagyim Kraszikovra, az orosz FSZB németországi börtönben raboskodó emberére.

Kraszikovot életfogytiglani börtönre ítélték Németországban, miután 2019-ben elítélték egy száműzött csecsen-grúz disszidens meggyilkolásáért a berlini Tiergarten parkban. Putyin ebben a hónapban egy Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában jelezte, hogy vissza akarja szerezni Kraszikovot.

Pevcsik szerint a Putyinnal folytatott tárgyalásokon közvetítőként részt vett Roman Abramovics üzletember is, és hogy az egyeztetések február 15-én értek az utolsó szakaszba. A nő azt állítja, Navalnijt egy nappal később ölték meg, mert Putyin nem tudta elviselni, hogy szabadlábra kerüljön. Pevcsik állításait nem tudta alátámasztani – jegyzi meg a Reuters.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik