Élő Nagyvilág

Izrael tárgyalna egy tűzszünetről

Fatima Sbair / AP /MTI
Fatima Sbair / AP /MTI
Élő hírfolyamunk az Izrael–Hamász-háborúról.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Újabb halálos áldozatok mindkét oldalon 

Az izraeli hadsereg befejezte harci tevékenységet a Nasszer kórházban.

Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború, idézte az izraeli hadsereg (IDF) jelentését az MTI. Vasárnap reggel az izraeli egységek iszlamista létesítményeket támadtak a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben. Megöltek több terroristát, megtaláltak több rakétakilövő állást, fegyvert. Az IDF szóvivője bejelentette, hogy befejezték a harci tevékenységet a Hán-Júniszban működő Nasszer kórházban, de a városban, és Gázavárosban is folytatódnak a harcok, az izraeli légierő lőtte Hamász egyik, drónt és több rakétakilövő állást működtető egységét.

Az izraeli hadsereg két, egy 20 éves és egy 21 éves katona halálát jelentette be. Mellettük többen megsebesültek, hárman súlyosan. A Hamász fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium szerint szombaton 86-an haltak meg, és 131-en sebesültek meg az övezetben.

Az IDF szerint négy rakétát lőttek ki vasárnap Libanonból az Izrael északi határán fekvő Kirját Smona városra, melynek civil lakosságát már több hónapja evakuálták a libanoni belövések miatt. Közben a Szíriai Emberi Jogi Központ nevű szervezet tudattga, hogy a hajnali órákban Homsz és Damaszkusz között, a szíriai-libanoni határon Izrael légicsapást mért egy teherautóra, melyben életét vesztette a libanoni síita Hezbollah legkevesebb három tagja.

Az izraeli háborús kabinet tűzszünetről fog tárgyalni Katarban

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a hétvégén titkos tárgyalások zajlottak Párizsban az izraeli Moszad és Shin Bet titkosszolgálatok vezetői, valamint amerikai, katari és egyiptomi képviselők között. Ezekről Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szombaton este egy tévéinterjúban beszélt, és úgy vélte, lehetséges megállapodásra jutni. Az izraeli média későbbi jelentései szerint a háborús kabinet beleegyezett, hogy a következő napokban hivatalos delegációt küldjön Katarba azért, hogy egy több hétig tartó tűzszünetről tárgyaljanak. A beszámolók szerint ennek feltétele volna az október 7-ei Hamász-rajtaütés során foglyul ejtett túszok elengedése izraeli területen fogva tartott palesztinokért cserébe.

Hanegbi arról is beszélt az interjúban, a túszok elengedése nem jelentené a háború végét, és Izrael nem támogat semmilyen, önálló palesztin államról szóló megállapodást, amely esetleg az USA és Szaúd-Arábia között köttetne. Benjamin Netanjahu kormányfő eközben megerősítette, hogy szeretne bevonulni Rafah városába, Tel-Avivban pedig ezrek tüntettek szombaton, hogy a kormány érje el a túszok szabadon bocsátását.

A brit-amerikai légierő visszavágott a húsziknak

18 jemeni célpontot támadtak.

A két szövetséges légierő precíziós csapásait a húszik kereskedelmi és hadihajók elleni vörös-tengeri támadások előzték meg. A brit-amerikai akciót támogatta Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland. A londoni védelmi tárca közölte, precíziós irányított bombákat vetettek be a jemeni fővárostól, Szanaától néhány kilométerre északkeletre, egy korábbi, föld-levegő rakéták indítására alkalmas rakétaüteg helyszínén, miután ott sikerült azonosítani több nagyon nagy hatótávolságú drónt, amelyeket a húszik felderítő és támadó műveletekre használtak. Több célpontot támadtak a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzetében is, ahol szintén drón- és rakétaműveletekhez használt épületeket azonosítottak. Az MTI emlékeztet rá, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren közlekedő, szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő, kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen.

Gázai tűzszünetet sürgettek a Berlinale díjazottjai

Újabb filmes fesztiválon volt téma az izraeli–palesztin konfliktus.

Az immár Arany Medve-díjas Mati Diop a Berlinale díjkiosztóján arról beszélt, hogy újjáépítés előtt helyre kell állítani, de ahhoz, hogy helyreállítsunk, igazságot kell szolgáltatni. A rendezőnő sok más díjazotthoz hasonlóan a gázai tűzszünetért is szót emelt. A ciszjordániai palesztin falvak életét dokumentáló film lett a legjobb dokumentumfilm, amelynek izraeli társrendezője arról beszélt, hogy palesztin társával hamarosan egy olyan földre térnek vissza, ahol nem  egyenlők. Ennek az egyenlőtlenségnek véget kell vetni, tette hozzá.

Kapcsolódó
Tűzszünetet sürgetett Gázában a Berlinale több díjazottja
A Dahomey című dokumentumfilm nyerte az Arany Medvét..
Olvasói sztorik