Kultúra

Tűzszünetet sürgetett Gázában a Berlinale több díjazottja

Clemens Bilan / MTI / EPA
A francia-szenegáli Mati Diop a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal
Clemens Bilan / MTI / EPA
A francia-szenegáli Mati Diop a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal
A Dahomey című dokumentumfilm nyerte az Arany Medvét..

A francia-szenegáli Mati Diop Dahomey című dokumentumfilmje kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) díjkiosztóján. Az elismerést a nemzetközi zsűri elnöke, az Oscar-díjas, kenyai származású színész-rendező, Lupita Nyong’o adta át.

Ahhoz, hogy újjáépítsünk, először helyre kell állítanunk, és ahhoz, hogy helyreállítsunk, igazságot kell szolgáltatnunk

– ezt mondta Mati Diop, akit az MTI idézett. A rendezőnő sok más díjazotthoz hasonlóan a gázai tűzszünetért is szót emelt. Filmje 26, a gyarmatosítás idején elrabolt műkincs visszatérését követte nyomon Franciaországból Beninbe.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat Sebastian Stan román-amerikai színész vehette át az A Different Man című pszichológiai thrillerben nyújtott alakításáért. A legjobb mellékszereplő Ezüst Medvéjét pedig Emily Watson brit színésznő kapta a Berlinale nyitófilmjeként vetített Small Things Like These című ír-belga drámáért. A legjobb forgatókönyvíró díját Matthias Glasner kapta a Sterben című német filmért.

A zsűri nagydíjával Hong Szangszu dél-koreai filmrendezőt tüntették ki, az A Traveler’s Needs című alkotásért, amelynek főszerepét Isabelle Huppert játszotta. A zsűri díját L’Empire című sci-fi vígjátékáért Bruno Dumont vehette át.

A legjobb rendező Ezüst Medvéjét Nelson Carlo de Los Santos Arias kapta a Pepe című filmjéért; az alkotás narrátora egy olyan víziló szelleme, amelyet Afrikából szállítottak a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar állatkertjébe. Ezüst Medve-díjjal ismerték el kiemelkedő művészi hozzájárulásáért Martin Gschlacht operatőrt, a 18. században játszódó Des Teufels Bad című film fényképezéséért.
A legjobb dokumentumfilm díját Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal és Rachel Szor No Other Land című alkotása nyerte el, amely ciszjordániai palesztin falvak életét dokumentálta.

Azért vagyok itt, hogy a díjat ünnepeljem, de nehéz ünnepelni, amikor honfitársaim tízezreit gyilkolja meg Izrael Gázában

– mondta Adra. Yuval Abraham izraeli újságíró, a film társrendezője hozzátette:

Én izraeli vagyok, Basel palesztin. Két nap múlva egy olyan földre térünk vissza, ahol nem vagyunk egyenlők. Ennek az egyenlőtlenségnek véget kell vetni.

A rövidfilmes mezőny Arany Medvéjét az argentin Francisco Lezama vette át Un Movimento Extrano című munkájáért. A legjobb első film díját pedig Cu Li Never Cries című filmjéért a vietnámi Pham Ngoc Lan kapta. A vasárnapig tartó 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mintegy 300 filmalkotást láthatott a közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik