Élő Nagyvilág

Orbán barátja már katonailag is támogatná Ukrajnát

Szigetváry Zsolt / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Geert Wilders holland képviselõt 2022. szeptember 27-én. A holland képviselõház tagját a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Magyarország melletti kiállásáért és az illegális bevándorlás megállítása érdekében végzett tevékenységéért.
Szigetváry Zsolt / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Geert Wilders holland képviselõt 2022. szeptember 27-én. A holland képviselõház tagját a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Magyarország melletti kiállásáért és az illegális bevándorlás megállítása érdekében végzett tevékenységéért.

Zelenszkij: Győzni fogunk!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója alkalmából közvetített szombati videoüzenetében ismét kijelentette, hogy hazája győzni fog az orosz agresszióval szemben. Zelenszkij a Kijev közelében található Hosztomel katonai repülőterén fogadta az évfordulón Ukrajnába látogató Giorgia Meloni olasz, Alexander De Croo belga és Justin Trudeau kanadai kormányfőt, valamint Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, akiknek a célja szolidaritásuk ismételt kinyilvánítása volt.

Az ukrán elnök beszédében hozzátette: „A győzelemért harcolunk 730 napja, és amikor győzünk, az életünk legszebb napja lesz”.

Meloni egyúttal kétoldalú védelmi megállapodást írt alá az ukrán elnökkel. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, „Ukrajna a mi szabadságunkért és nemzeti érdekeinkért is harcol”. Róma további támogatásáról biztosította Zelenszkijt. A védelmi megállapodás értelmében Olaszország is részt vesz ukrán katonák kiképzésében és az ukrán védelmi ipar megerősítésében, valamint NATO-kompatibilis védelmi felszereléseket ad át Ukrajnának. Meloni a nap folyamán Kijevből videókonferenciát tervez tartani a G7 országcsoport vezetői és az ukrán elnök részvételével. Az olasz elnökség alatt első ízben összeülő, a világ gazdaságilag legfejlettebb demokráciáit összefogó csoport olasz diplomáciai források szerint olyan újabb szankciókról fog tárgyalni, amelyeket Oroszország ellen vezetne be, és várhatóan újabb közös nyilatkozatban fog kiállni Ukrajna mellett.

A háború évfordulója alkalmából Ursula von der Leyen az X közösségi platformon tett közzé egy nyilatkozatot, és ebben bejelentette, hogy átadott az ukrán rendőrségnek 50 terepjáró gépkocsit, amelyek az Európai Unió korábbi adományaként Ukrajnába érkezett aknamentesítő gépet segítik majd az oroszoktól visszafoglalt területeken. „Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg is Ukrajna mellett állunk, szilárdabban, mint valaha, és mindaddig, amíg az ország szabad nem lesz” – írta.

A vezető német politikusok szintén megemlékeztek szombaton az ukrajnai háború évfordulójáról. Olaf Scholz német kancellár közleményben arra kérte honfitársait és az európai országokat, hogy „tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a védelmük érdekében, mert Oroszország Ukrajnán keresztül az egész európai békét támadta meg, ezért Ukrajnát addig kell támogatni önvédelmi harcában, amíg szükséges”. „Ukrajna állja a sarat, mert erős és bátor, és mert vannak barátai Európában és az egész világon. Büszkék vagyunk arra, hogy a barátok közt lehetünk most és a közös európai jövőben”– tette hozzá. Friedrich Merz, az ellenzékben lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pedig a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy mivel az eddig nyújtott támogatás nem bizonyult elégségesnek, arra kéri a német kormányt, hogy „továbbra is igyekezzen minden szükséges fegyverrel ellátni Ukrajnát addig, amíg csak szükséges”.

Andrzej Duda lengyel elnök az évforduló alkalmából azt írta egy közleményében: Támogattuk, támogatjuk és támogatni fogjuk Ukrajnát szabadságharcában, és ez a támogatás a háborús kimerülés ellenére most nagyon fontos. A szabad világ nem engedheti meg, hogy Putyin és Oroszország diadalmaskodjon. Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig ezt írta: „Két évi ukrán hősiesség, két évi orosz barbárság, és két évi szégyen azoknak, akik közönyösek maradtak.”

Kiállt Ukrajna mellett közleményben Zuzana Caputova szlovák elnök és a parlamenti ellenzéki is. Robert Fico szlovák kormányfő viszont egy rádiós vitaműsorban megerősítette, hogy kormánya ellenzi fegyver szállítását Ukrajnának, valamint Ukrajna NATO-tagságát is. Hozzátette, hogy szerinte Oroszországot katonailag nem lehet legyőzni.

(MTI)

Orbán barátja már katonailag is támogatná Ukrajnát

Ukrajna katonai támogatását fontolgatja a holland választások győztese, Geert Wilders radikális jobboldali politikus, aki ezt szombaton jelezte, miután szakított a fegyverszállítást ellenző korábbi álláspontjával – számolt be az MTI a fejleményekről.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök jó barátjának számító Wilders, aki az új kormány élére szeretne állni, miután a nacionalista Szabadságpárt (PVV) győzött a novemberi parlamenti választásokon, hónapokig azzal érvelt, hogy Hollandiának le kellene állítania fegyverek Ukrajnába szállítását, mert arra saját magának van szüksége. Hollandia egyike az élenjáró országoknak az Ukrajnának nyújtott katonai segítség terén, az erre fordított összkiadás 2024 végére várhatóan meghaladja majd a 4,5 milliárd eurót (1730 milliárd forint).

Wilders ellenkezése a további katonai támogatással szemben egyike volt azon okoknak, amelyek miatt potenciális koalíciós partnerei három hónappal a választások után sem akartak kormányt alakítani a pártjával, de az X közösségi portálon most közzétett bejegyzésében szakított korábbi álláspontjával.

„A PVV támogatja Ukrajnát, és bármilyen típusú segítségről hajlandó tárgyalni” – közölte, és „törvénytelennek, barbárnak” nevezte az Ukrajna elleni háborút.

Wilders potenciális partnerei soha nem támogatták a fegyverszállítások leállítására irányuló szándékát. Pénteken megismételték ezt az álláspontot, és több, eddigi ellenzéki párt közös közleményben jelentette be, hogy folytatni kívánja az Ukrajnának nyújtott gazdasági, politikai és katonai támogatást.

Az erről a támogatásról szóló üzenetet továbbította Mark Rutte leköszönő miniszterelnök szombati videóüzenetben Ukrajnának az orosz invázió második évfordulóján. „Hollandia veletek van. Még ha sokáig tart és nehéz is” – mondta Rutte, akinek NATO-főtitkári jelöltségét a héten az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország is támogatta.

Rutte ügyvezető kormánya, amely az új kabinet beiktatásáig marad hivatalban, bejelentette, hogy tíz évre szóló biztonsági megállapodást köt Ukrajnával a jövőbeni segélyezés érdekében. Wilders a héten bírálta a megállapodást, mondván, hogy nem az ügyvezető kormányok feladata ilyen hosszú távú egyezményeket kötni.

London feltöltené a lemerült ukrán lőszerkészletet

Csaknem negyedmilliárd font értékű programot jelentett be szombaton a brit kormány az ukrán tüzérség hadianyag-tartalékainak növelésére. Az orosz invázió kezdetének második évfordulóján ismertetett program alapján a brit védelmi minisztérium a következő egy évben 245 millió fontot (112 milliárd forintot) fordít olyan tüzérségi lövedékek beszerzésére, amelyekre „sürgősen szükség van” az ukrajnai készletek feltöltése érdekében. A védelmi tárca tájékoztatása szerint a program az ellátási láncolatok megerősítésére is kiterjed.

A minisztériumi nyilatkozat szerint a tüzérség kritikus fontosságúnak bizonyult Ukrajna hadszíntéri sikereinek szempontjából, megakadályozva, hogy az orosz haderő jelentősebb áttöréseket érjen el. Az ukrán fegyveres erők különösen az ellenséges tüzérségi ütegekkel szembeni elhárító műveletekhez használják nagy hatékonysággal a tüzérséget. Ukrajna drónokat és brit radarrendszereket is bevet az orosz tüzérség telepítési helyszíneinek gyors azonosításához és megsemmisítéséhez – áll a brit védelmi minisztérium szombati tájékoztatásában, amit az MTI ismertetett.

London már a Krím tíz évvel ezelőtti orosz elfoglalása óta vezető szerepet tölt be az ukrán fegyveres erők nemzetközi támogatásában. A minisztérium szerint Nagy-Britannia 2015 óta 60 ezer újonnan toborzott ukrán katonát részesített kiképzésben, 2022 óta pedig csaknem 12 milliárd font (5500 milliárd forint) gazdasági, humanitárius és katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Grant Shapps brit védelmi miniszter a héten a londoni alsóházban bejelentette, hogy Nagy-Britannia további kétszáz Brimstone harckocsielhárító rakétát szállít Ukrajnának. Ezzel 1300 fölé emelkedik az ukrán fegyveres erőknek átadott Brimstone rakéták száma.

A brit védelmi tárca szombati tájékoztatása szerint Nagy-Britannia mindemellett lánctalpakat is gyárt Ukrajna számára különböző típusú harcjárművekhez, köztük olyan, még a szovjet időszakban készült eszközökhöz, amelyeket az orosz haderő már kiselejtezett, de az ukrán fegyveres erők ismét használatba vettek. Nagy-Britannia tartalék lánctalpakat szállít az Ukrajnának szállított brit gyártmányú Challenger 2 harckocsikhoz is – áll a londoni védelmi tárca szombati tájékoztatásában.

Sir Tony Radakin tengernagy, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke a minisztériumi ismertetéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte: az ukrán hadsereg az elmúlt két évben a világ egyik legnagyobb és legütőképesebb haderejévé vált. Radakin szerint ugyanakkor az orosz hadsereg több mint 350 ezer katonája elesett vagy megsebesült az ukrán hadszíntéren, Oroszország elvesztette az elfoglalt ukrán területek felét, odaveszett több ezer harckocsija, tüzérségi eszköze és páncélozott harcjárműve, Ukrajna tengeri úton szállított exportja pedig kezd visszatérni a háború előtti szintekre.

Megtrágyázták a lengyelek az orosz nagykövet rezidenciáját

Két tonna trágyát zúdítottak le egy kisteherautóból az orosz nagykövet varsói rezidenciája bejáratánál az ukrajnai orosz invázió kétéves évfordulójának alkalmából. A lengyel aktivisták az akciójuk során többek között azt követelték, hogy utasítsák ki az országból az orosz diplomatákat.

Menczer Tamás a háború évfordulóján: Baloldal

Két éve háború és béke kérdésében kellett dönteni, ami egy rendkívül súlyos döntés, de a kormány a békét választotta, a baloldal pedig a háborút – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton az orosz-ukrán háború kirobbanásának évfordulóján a Facebook-oldalán megosztott videójában.

Menczer Tamás szerint a baloldal fegyvereket szállítana a háborús konfliktusba, pedig szerinte aki fegyvereket küld, fél lábbal már a háborúban van és egyre jobban belecsúszik.

Sőt a helyzet súlyosabb, ne feledjük, hogy a baloldal képes lenne magyar katonákat küldeni az ukrán frontra

– mondta Menczer, amelybe ellenzéki politikusok korábbi, a háborúval kapcsolatos nyilatkozatait is bevágták illusztrálásként.

Menczer Tamás hozzátette, hogy Budapest főpolgármestere szerint „egyenesen háborúban állunk Oroszországgal”, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc szerint „pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért”.

A baloldal tehát háborúpárti, a kormány ezzel szemben a béke oldalán áll. A csatatéren nincs megoldás, a csatatéren csak halottak vannak. Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

– tette hozzá Menczer Tamás.

Leszedtek az ukránok egy modern orosz kémrepülőgépet

Az ukrán haderő Oroszország területén belül lőtt le egy A-50-es orosz kémrepülőgépet, ami az orosz légierő egyik legfejlettebb gépe. Az ukrán hadsereg ezt saját maga jelentette be, de kikerült róla egy felvétel is. A hírek szerint a gép a doni Rosztov és Krasznodar között zuhant le.

Az EU 50 rendőrautót adott Ukrajnának

Ötven autót adott az ukrán rendőrségnek az Európai Unió, jelentette be Ursula von der Leyen az X-en.

Stoltenberg: Ukrajna csatlakozni fog a NATO-hoz

Az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindításának második évfordulója alkalmából Jens Stoltenberg NATO-főtitkár videóüzenetben erősítette meg a szervezet szándékát Ukrajna felvételére.

Ukrajna csatlakozni fog a NATO kötelékéhez. Nem az a kérdés, hogy tag lesz-e, hanem az, hogy mikor

– fogalmazott a norvég politikus a szombaton publikált videóüzenetében.

Amíg mi felkészítjük őket erre a napra, a NATO továbbra is Ukrajna mellett fog állni

– mondta Stoltenberg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azért indított háborút, hogy bezárja a kaput a NATO előtt, „megtagadva ezzel Ukrajnától a jogot, hogy saját maga válassza meg saját útját”. Ezzel azonban éppen az ellenkezőjét érte el – fogalmazott.

(MTI)

Több kormányfő, köztük Meloni is Kijevbe érkezett

Négy nyugati vezető, Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnöke, valamint az Európai Bizottság elnöke érkezett szombaton Kijevbe, hogy szolidaritást vállaljon Ukrajnával az orosz támadás megindításának második évfordulóján.

Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Alexander De Croo belga kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke együtt utazott az éjszaka vonattal az ukrán fővárosba a szomszédos Lengyelországból – áll az olasz kormány közleményében.

Meloni a nap folyamán Kijevből videókonferenciát tervez tartani a G7-ek vezetői és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével.

(MTI)

27 ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki Ukrajnából érkezőknek

Az ukrán-magyar határszakaszon 4889-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5786-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 27 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

(MTI)

Von der Leyen Kijevben van

Kijevbe utazott a háború második évfordulójára az Európai Bizottság elnöke.

Minden korábbinál határozottabban állunk Ukrajna mellett. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag, morálisan. Addig, ameddig az ország nem lesz tényleg szabad.

– írja von der Leyen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik