A következő élő közvetítés része Európa Tanács: Az orosz hatóságokat felelősségre kell vonni

Magas szintű békekonferenciát szervez Svájc az ukrajnai háborúval kapcsolatban

Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP
Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ukrajna kérésére magas szintű békekonferenciát kíván szervezni Svájc idén nyárra – számolt be a Reuters. Ezt Ignazio Cassis svájci külügyminiszter jelentette be az ENSZ közgyűlésén. „Ezért szeretném megragadni az alkalmat, hogy felkérjem az összes nemzetet, hogy működjenek együtt közös célunk érdekében” – mondta Cassis.

Ukrajna a háborús fáradtság jelei közepette igyekszik támogatást gyűjteni Volodimir Zelenszkij elnök 10 pontos béketervének, úgy, hogy a frontvonalak nagyrészt változatlanok, és a gázai Izrael-Hamász háború egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.

Zelenszkij béketerve Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az összes orosz csapat kivonását, az élelmiszer- és energiaellátás védelmét, a nukleáris biztonságot, valamint az összes hadifogoly szabadon bocsátását irányozza elő.

„Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül a világtöbbség hangját, ha mindannyian elvi álláspontot képviselünk és együtt cselekszünk. A béketervezet (…) pontosan ilyen lehetőséget jelent” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Közgyűlésen.

„Nem szabad időt vesztegetni Kijev hiábavaló terveire, hogy Zelenszkij úgynevezett békeképlete alapján tárgyaljon” – mondta Vaszilij Nebencia, Oroszország ENSZ-nagykövete. „Ez nem más, mint egy ultimátum Oroszországnak, és egy kísérlet arra, hogy a lehető legtöbb országot elcsábítsák az utópisztikus projekttel kapcsolatos végtelen találkozókra” – tette hozzá.

Az ENSZ túlnyomórészt elszigetelte Oroszországot a 2022. február 24-i ukrajnai invázió miatt azáltal, hogy „átfogó, igazságos és tartós békére” szólított fel, és követelte Moszkvát, hogy vonja ki csapatait és hagyja abba a harcot.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik