Élő Nagyvilág

Orvosok: Megszűnt az egészségügyi ellátórendszer Gázában

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

A csütörtöki nap történéseiről itt olvashat.

Fegyverembargót sürgetnek az ENSZ-szakértők Izrael ellen

Fegyverembargót sürgetnek független ENSZ-szakértők Izrael ellen, arra hivatkozva, hogy az exportáló országok megsérthetik a nemzetközi emberiességi jogot, ha a szállított fegyvereket felhasználják a gázai háborúban – közölték a szakértők pénteken Genfben.

A Genfi Konvenció értelmében valamennyi államnak be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot. Következésképpen az államok nem szállíthatnak fegyvereket vagy lőszereket olyan országoknak, amelyekről korábbi magatartásuk alapján feltételezhető, hogy a nemzetközi humanitárius joggal ellentétesen használhatják fel azokat.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala többször is azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsérti a nemzetközi emberiességi jogot a Gázai övezetben, a lakosság kollektív megbüntetésének minősülő széleskörű támadásokkal.

(MTI)

Palesztin elnöki szóvivő: A háború utáni Gázának az önálló palesztin állam részévé kell válnia

A Gázai övezetnek az önálló palesztin állam részévé kell válnia, melynek a fővárosa Jeruzsálem lesz – jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, Nabíl Abu Rudejna, válaszul Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő gázai rendezési tervére.

Abu Rudejna azt vetette Netanjahu szemére, hogy az izraeli hadikabinet terve gyakorlatilag „állandóvá tenné az izraeli megszállást” és megakadályozná a palesztin állam létrejöttét, mely azonban csak újabb erőszakot és instabilitást hoz a térségben.

Netanjahu a kabinet csütörtök esti ülésén mutatta be a háború utáni gázai rendezési tervének elveit, melyek szerint a többi között Izrael korlátlan biztonsági felügyeletet gyakorolna az övezet fölött, a biztonsági igények szerint ütközőzónát hozna létre a határ mentén, Egyiptommal együttműködve „zárlatot” teremtene az egyiptomi határnál, és teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is, valamint izraeli kontrollal az övezet teljes lefegyverzését javasolja.

Ugyancsak pénteken az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) bejelentette, hogy 51 beteget evakuáltak a harcok sújtotta Hán-Júniszban található Nasszer kórházból a Gázai övezetben. Három szakaszban, öt nap alatt sikerült kimenekíteni a betegeket, akik a szervezet rafahi szóvivője, Chrisopher Black szerint mind súlyos állapotban vannak. Black elmondta, hogy a WHO a művelet során egy aggregátort és üzemanyagot hagyott a kórházban, ahol még mindig maradtak páciensek, jóllehet az intézmény a harcok középpontjában fekszik.

Mindeközben Chris Lockyear, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) csütörtökön tett felszólalásában azonnali tűzszünetet követelt és az egészségügyi ellátás összeomlására hívta fel a figyelmet.

Nincs már egészségügyi ellátórendszer Gázában. Az izraeli hadsereg kórházat kórház után tett tönkre. Ami megmaradt, az már nagyon kevés ilyen vérfürdő mellett

szögezte le a főtitkár.

(MTI)

Közelíti a 30 ezret a halálos áldozatok száma Gázában

Már 29 514-nél jár a Gázai övezet elleni izraeli csapások halálos áldozatainak száma, közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A Hamász által kontrollált egészségügyi hatóság nem tesz különbséget a civilek és a kombattánsok között: a szervezet korábban azt mondta, az áldozatok kétharmadát teszik a gyermekek és a nők.

A közel 30 ezer halálos áldozat mellett 69 616-an sérültek meg a támadásokban. Ez azt jelenti, hogy a 2,2 milliós gázai lakosság 4,5 százaléka az elmúlt négy és fél hónapban meghalt vagy megsebesült.

Az elmúlt 24 órában száz ember halt meg.

(al-Dzsazíra)

Orvosok Határok Nélkül: megszűnt az egészségügyi ellátórendszer Gázában

A Gázában már nem létezik olyan, hogy egészségügyi ellátórendszer. Az izraeli hadsereg kórházról kórházra felszámolta azt. Ami megmaradt, az rendkívül kevés ilyen vérengzések mellett

– olvasható az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières, MSF) segélyszervezet jelentésében, melyet csütörtökön ismertettek az ENSZ Biztonsági Tanácsával.

Chris Lockyear, a fegyveres konfliktusok, járványok és természeti katasztrófák idején segítséget nyújtó szervezet főtitkára elmondta: illúzió azt gondolni, hogy Gázában a nemzetközi joggal összhangban zajlanak az események.

Azzal mentegetik a kórházak elleni támadásokat, hogy katonai célokra használják őket, de ezt idáig egyetlen független fél sem bizonyította

– mondta Lockyear.

 

A főtitkár elmondta: október 7. óta a nemzetközi orvosi humanitárius szervezet kilenc különböző egészségügyi intézményt volt kénytelen elhagyni. Múlt héten a hán júniszi Nasszer kórházat rohamozta meg Izrael, és a WHO szerint leírhatatlan pusztítást hagytak maguk után.

Nincs elegendő kórházi ágy, gyógyszer és felszerelés sem.

A sebészeinknek a legalapvetőbb gézből sincs elég, amely ahhoz kell, megállítsák betegek vérzését, ezért használat után kifacsarják a szövetből a vért, kimossák, fertőtlenítik, és a következő betegnél újra felhasználják

– mondta Lockyear.

(The Guardian)

Izrael teljes biztonsági kontrollt követel magának a Gázai övezetben

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gázai rendezési terve a közigazgatásban jártas helyi emberekkel és szervezetekkel képzeli el a polgári rend helyreállítását a háború után a gázai övezetben a Jediót Ahronót hírportáljához, a ynethez eljuttatott dokumentum szerint.

Netanjahu a hadikabinet csütörtök esti ülésén bemutatta a háború utáni gázai rendezési tervének elveit, a jövőbeli rendezés alapszabályait. Netanjahu a többi között közölte, hogy elképzelései szerint

a Gázai övezetben a polgári közigazgatás és a közrendért viselt felelősség közigazgatási tapasztalattal rendelkező helyiekre fog épülni.

A dokumentum három idősíkot különít el: a háború folytatását ígéri a három izraeli cél eléréséig, melyek a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet katonai képességeinek felszámolása, a túszok hazatérése, és a Gázai övezetből érkező fenyegetés megszüntetése.

Középtávon Izrael korlátlan biztonsági felügyeletet gyakorolna az övezet fölött, a biztonsági igények szerint ütközőzónát hozna létre a határ mentén, Egyiptommal együttműködésben déli zárlatot teremtene az egyiptomi határnál, és teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is, valamint izraeli kontrollal az övezet teljes lefegyverzését javasolja.

A gázai vallási, oktatási és szociális intézményeket deradikalizálnák, lehetőség szerint más arab országok segítségével, bezárnák, és más segélyszervezetekkel pótolnák az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetét, az UNRWA-t, amelynek Izrael szerint több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i terrortámadásban. Az övezet újjáépítésében csak olyan államok vehetnének részt, melyeket Izrael elfogad.

A hosszú távú rendezést két pontban rögzíti a terv, amely szerint Izrael elutasítja a nemzetközi diktátumokat a palesztinokkal való végleges rendezésről, ami csak a felek közti közvetlen és előfeltétel nélküli tárgyalásokkal érhető el.

Izrael a dokumentum szerint elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését, mert ez jutalom lenne az október 7-i vérengzésért.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik