Élő Nagyvilág

Egy halottja van a ciszjordániai autós lövöldözésnek

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Szerdai közvetítésünket itt olvashatja vissza.

Öt ember meghalt, egy imaházat is leromboltak a rafahi bombázások során

Öt ember meghalt, miután az izraeli hadsereg eltalált több lakóházat a rafahi bombázások során – írja a Guardian az Al Jazeera újságírójának közlésére hivatkozva. A tudósító szerint „intenzív bombázási kampány zajlott Rafah városában”, amely egészen a kora reggeli órákig tartott. Közlése szerint „hangos robbanásokat lehetett hallani a város északi részéből”, és a hangok „házak szisztematikus lerombolására” utaltak.

Az éjszaka folyamán támadásokat észleltünk a keleti, az északi és még a nyugati részen is, ahol szó szerint emberek százezrei húzták meg magukat

– idézik a katari székhelyű hírszolgáltató tudósítóját. A beszámoló szerint az izraeli támadásban egy imaházat is teljesen leromboltak, és legalább három-négy lakóház súlyosan megrongálódott.

Egy halottja van a ciszjordániai autós lövöldözésnek

A legfrissebb hírek szerint egy halottja van a csütörtöki ciszjordániai autós lövöldözésnek. A Reuters a mentőszolgálatok közlésére hivatkozva azt írta: három palesztin nyitott tüzet autósokra egy izraeli ellenőrzőpont közelében a megszállt Ciszjordániában, Jeruzsálem közelében, megölve egy embert és megsebesítve öt másikat.

Az izraeli mentőszolgálat vezetője, Eli Bean a helyi közszolgálati médiának azt mondta: Két nő súlyosan megsebesült.

A rendőrség közölte, hogy a rendőrök két fegyverest lelőttek, egy harmadikat pedig megsebesítettek. Egy szóvivő szerint a fegyveresek palesztinok voltak, de további részleteket nem közölt.

A korábbi hírek összesen kilenc sebesültről szóltak közülük három ember állapotát ítélték életveszélyesnek.

Pénteken két embert öltek meg a rendőrség által palesztinnak tartott fegyveresek egy dél-izraeli buszmegállóban.

A Hamász fegyveresei elleni izraeli offenzíva a Gázai övezetben a palesztin egészségügyi hatóságok szerint több mint 29 ezer palesztin áldozatot szedett, ezek nagy része nő és gyermek volt. Az izraeli hadsereg az enklávé nagy részét lerombolta és a 2,3 milliós lakosság nagy részét kitelepítette.

Izrael megtámadta a Sabura menekülttábort Rafahban

Tovább folynak a harcok Gázában és az északi határnál az Hamász iszlamista terrorszervezet elleni, több mint négy hónapja tartó háborúban. Palesztin beszámolók szerint Izrael a levegőből megtámadta a Sabura menekülttábort Rafahban, a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében. Szárazföldi egységek mindeddig nem hatoltak be az övezetnek erre a legdélibb településére, ahol mintegy másfélmillió, otthonából elmenekülni kényszerült gázai tartózkodik.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője közölte, hogy a ballisztikus rakéták elleni védelmet szolgáló Nyíl légvédelmi rendszer elfogott egy Eilat irányába indított lövedéket. A város felé tartó rakéta miatt csütörtök korán reggel a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosban több mint egy hónap után ismét légiriadó volt.

Északon pedig páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból a határ közelében fekvő izraeli Juvál falura. Egy házban tűz ütött ki, de személyi sérülés nem történt. Szintén páncéltörő rakétát indítottak Kirjat Smona felé, de ez lakatlan területen csapódott be. Ezeknek a határ menti településeknek a lakóit a háború kezdete, október eleje óta evakuálták.

Az IDF közölte, hogy szerda este harci repülőgépekkel a Hezbollah dél-libanoni célpontjait támadta, köztük egy megfigyelő állomást, valamint egy katonai állást Zabkin falu területén.
Ciszjordániában a Jichár nevű telepesfaluból érkező izraeliek tucatjai köveket dobáltak a palesztin Aszira al-Kabalija faluban, és megpróbáltak házakat felgyújtani egy izraeli biztonsági tisztviselő jelentése szerint. A helyszínre érkező biztonságiak a palesztin faluból eltávolították, de nem tartóztatták le őket.

Az izraeli parlament, a kneszet szerda este megszavazta Benjámin Netanjahu miniszterelnök deklarációját, amely elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését. Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti gázai háború közepette kiadott szimbolikus nyilatkozatot az ellenzék tagjai is támogatták, 120 képviselőből 99 szavazott mellette. Jaír Lapid, az ellenzék vezére is megszavazta, de figyelemelterelésnek nevezte, mert szerinte a palesztin állam egyoldalú elismerése nem valós fenyegetés.

Az izraeli álláspont szerint a palesztinokkal születendő állandó érvényű megállapodást a felek közötti közvetlen tárgyalások útján kell megkötni, nem pedig nemzetközi diktátumok alapján.

(MTI)

Autós merénylők lövöldöztek Jeruzsálemnél

Kilencen megsebesültek, közülük hárman életveszélyesen egy Jeruzsálem közelében elkövetett lövöldözéses merényletben csütörtök reggel, jelentette a katonai rádió.

A rendőrség első jelentése szerint két merénylő autóval Maále Adumim telepes város közelében a Holt-tenger és Jeruzsálem közötti főúthoz hajtott, majd ott kiszálltak és tüzet nyitottak a Jeruzsálem felé tartó, az ellenőrző pontnál várakozó autókra.

Két merénylőt autósok lőttek agyon a helyszínen.

A rendőrség nagy erőkkel kutatást indított a környéken, mert egyes szemtanúk három lövöldözőt láttak. A biztonságiak a környék átfésülése során azonosították és ártalmatlanították a korábban a helyszínről sikeresen elmenekülő harmadik terroristát.

A mentőszolgálat beszámolója szerint a sebesülteket a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Hárman nagyon súlyos állapotban vannak, ketten közepesen, a többiek könnyebben sebesültek meg.

(MTI)

Olvasói sztorik