Élő Nagyvilág

Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ tűzszüneti határozatát

MTI/EPA/Abir Szultan
MTI/EPA/Abir Szultan

Sajtóértesülés: tíz tússzal is végeztek az izraeli légicsapások Gázában

A Hamkom internetes portál szerint a Gáza ellen izraeli légicsapások tíz tússzal végeztek. A független izraeli lap szerint néhányuk úgy halt meg, hogy az izraeli hadseregnek információi voltak arról, hogy a célba vett épületekben izraeli túszok tartózkodnak. Az izraeli hadsereg jelentése az áldozatok „a Hamász fogságában haltak meg”.

Az izraeliek többsége már nem hisz a Hamász elleni abszolút győzelemben

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az izraeliek többsége – zsidók és arabok egyaránt – nem hiszi el, hogy lehetséges lenne egy „abszolút győzelem” a Hamász elleni háborúban Gázában – írja a The Times Of Israel.

A lap az Israel Democracy Institute felmérését idézi, amely szerint a zsidó válaszadók 51 százaléka, az arab izraelieknek pedig a 77,5 százaléka úgy véli: kicsi a valószínűsége annak, hogy a háború ilyen győzelemmel végződhet. A közvélemény-kutatás az izraeli politikai paletta alapján jelentős eltéréseket talált:

  • a baloldali válaszadók 84 százaléka,
  • a centrista válaszadók 63 százaléka,
  • a jobboldali válaszadóknak pedig az 55 százaléka ért egyet azzal, hogy csekély a valószínűsége egy „abszolút győzelemnek”.

A közvélemény-kutatás adatait egyébként azután vették fel, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hónap elején kijelentette: „belátható közelségbe került az abszolút győzelem.” A kutatásból az is kiderül, hogy a zsidó izraeliek 63 százaléka ellenzi az önálló palesztin állam létrehozását, míg az arab izraeliek 73 százaléka támogatja azt.

Az ENSZ Világélelmezési Programja szünetelteti az élelmiszer-szállításokat Gáza északi részére

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) bejelentette, hogy szünetelteti az élelmiszersegélyek szállítását Gáza északi részére. Erre a február 18-i és 19-i incidensek után került sor, amikor a WFP szerint a konvojok nem tudták a tervezett módon leszállítani a segélyt. A szervezet szerint egy teherautót kifosztottak és a sofőrt megverték.

Az ENSZ szerint január 1. és február 15. között 77 segélyszállítást terveztek a Gázai övezet északi részére. Az ENSZ szerint ezek közül 12 küldetést az izraeli hatóságok megkönnyítettek, hármat részben megkönnyítettek, 14-et akadályoztak, 39-nek megtagadták a bejutását, kilencet pedig elhalasztottak.

Jelentést adtak ki a Hamász szexuális bűncselekményeiről

A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos jelentést adott ki a Hamász október 7-i terrortámadásáról. Számos szexuális bűncselekményt csoportosan hajtottak végre házastársak, családtagok vagy barátok szeme előtt, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak, tehetetlenség érzését és rémületet keltsenek – áll a jelentésben.

A szisztematikusan elkövetett erőszak áldozatai között voltak nők, lányok és férfiak is a támadás minden helyszínén. A legtöbb esetben az áldozatot megölték

– összegezték a szemtanúk beszámolói és az összegyűjtött bizonyítékok alapján.

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint az elmúlt napon több tucat palesztin iszlamista fegyverest öltek meg a Gázai övezet északi részén található Ceiton negyedben. Egy lakóépületben páncéltörő rakétákat és gépfegyvereket találtak. Palesztin jelentések szerint legkevesebb hatan meghaltak és többen megsebesültek a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban egy jármű elleni izraeli támadásban.

Az IDF ezzel egy időben nyilvánosságra hozta egy újabb, 21 éves, a Gázai övezet északi részén elesett katona nevét. Rajta kívül hárman súlyosan megsebesültek a keddi harcokban. A szárazföldi hadműveletek októberi kezdete óta 237 izraeli katona esett el a Gázai övezetben.

Életét vesztette egy 25 éves palesztin a Palesztin Nemzeti Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az IDF Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben folytatott razziáján kitört összecsapásban.

A jobboldali Vallásos Cionisták párt elnöke, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt mondta kedd este a helyi közszolgálati rádióban (Kan), hogy a túszok hazahozatala nem a legfontosabb”, mert szerinte elsősorban a Hamász terrorszervezet elpusztítására kell összpontosítani. Kijelentése közfelháborodást váltott ki a túszok családtagjai körében, akik kedd este testükkel állták el a katonai főhadiszálláshoz vezető tel-avivi főutat, ahol a kormány ülését tartotta.

Szmotrics úr, hagyd, hogy elvigyék a gyermekeidet, és kiállok az útra kiabálni, hogy nem ez a legfontosabb!

– közölte Eli Albag, akinek 18 éves lányát október eleje óta fogságában tartja a Hamász.

Teherán Izraelt vádolja az ország legnagyobb gázvezetékén történt robbanások miatt

Izraelt tette felelőssé az iráni olajügyi miniszter szerdán az ország legnagyobb gázvezetékén történt robbanások ügyében. Dzsavád Odzsi, akinek szavait a Taszním iráni félhivatalos hírügynökség idézte, azt mondta, az akcióval a háztartások gázellátásában igyekeztek zavart okozni, ám kiemelte, hogy mindössze néhány cső rongálódott meg, és a zavart két óra alatt elhárították. Irán legfontosabb, az ország déli részéből északra vezető gázvezetékén február 14-én történt két robbanás, melyek nyomán készültséget rendeltek el Fársz, Iszfahán, Csaharmahal és Bahtijár tartományban.

Az állami média akkor szabotázst emlegetett. Bár a tárcavezető már a robbanások napján azt mondta, hogy csak a gázvezeték melletti kisebb települések jelentettek problémákat, egyes sajtóforrások szerint Irán-szerte több ipari létesítmény és iroda maradt gáz nélkül.

Jóllehet az ilyen jellegű akciók ritkák Iránban, 2017-ben arab szeparatisták azt állították, összehangolt támadásokban két olajvezetéket is felrobbantottak a nyugat-iráni Huzisztán tartományban.

Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ tűzszüneti határozatát

Az Egyesült Államok szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kedden került határozati javaslat elfogadása kockáztatta volna a túszok kiszabadításáról és tűzszünetről zajló tárgyalásokat – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője újságíróknak.

John Kirby arra reagált, hogy az Egyesült Államok kedden vétót emelt a Biztonsági Tanács elé került, Algéria által kezdeményezett, az ENSZ arab tagállamainak támogatását élvező határozati javaslattal szemben. A dokumentum egyebek mellett azonnali tűzszünetről szólt, elutasította a palesztinok erőszakos kitelepítését, valamint elítélte a terrorizmus minden formáját. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője úgy fogalmazott, hogy

nem tudtuk támogatni a határozatot, mert az veszélybe sodorta volna az érzékeny egyeztetéseket.

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója

Kirby emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok is részt vesz a tárgyalásokban, amelyek célja a túszok kiszabadítása és átmeneti tűzszünet elérése a Gázai övezetben. A Fehér Ház illetékese a szintén tűzszünetről szóló javaslat elutasítása mellett azzal is érvelt, hogy az amerikai adminisztráció különmegbízottja jelenleg is Egyiptomban és Izraelben van, hogy eredményt érjen el.

John Kirby ugyanakkor megismételte: az Egyesült Államok úgy szeretné lezárni az Izrael és Hamász közötti konfliktust, hogy a Hamász ne maradhasson vezető pozícióban, illetve a palesztin szervezetet nyomás alatt tartsa a túszok elengedése érdekében.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem támogat katonai offenzívát Rafah városában anélkül, hogy hiteles és végrehajtható tervet látna Izrael részéről. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok ilyen tervet egyelőre nem látott, bár ez nem jelenti azt, hogy ne létezne. Elismerte ugyanakkor, hogy a Hamász egyes vezetői és bizonyos egységei Rafahban civilek között rejtőznek a korábbi izraeli offenzíva elől menekülve, az ellenük való fellépéshez pedig Izraelnek joga van.

A BBC cikke szerint Kína élesen bírálta az Egyesült Államokat, amiért megvétózta a határozatot, melyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja közül 13 támogatott – az Egyesült Királyság tartózkodott.

Olvasói sztorik