Élő Nagyvilág

Az iszlám böjti hónap első napjára időzítve indítana támadást Izrael Rafahban

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Izrael gázai háborújának legfontosabb vasárnapi eseményeiről itt lehet tájékozódni.

A tagállamok legtöbbje azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában, kivéve Magyarország

Az Európai Unió tagállamainak legtöbbje azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetre szólít fel a gázai övezetben – közölte az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően hétfőn.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tagállamok közül 26 állapodott meg abban, hogy humanitárius tűzszünetet követelnek, amely fenntartható fegyverszünethez, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásához és a humanitárius segítségnyújtás folyamatos biztosításához vezet. Mint kiderült, Magyarország kivételével az Európai Unió valamennyi országa közösen fogalmazott meg egy felszólítást Izraelnek címezve azzal, hogy ne indítsák meg tervezett támadásukat Rafah ellen.

A Euronews írt arról, hogy a magyarok a többi tagállam kérésének ellenére nem volt hajlandók támogatni a felhívást, és egymaga kisiklatta az EU terveit, hogy kollektív szankciókat szabjon ki az erőszakos izraeli telepesekre, amelyeket először decemberben terjesztettek elő, miután Ciszjordániában újabb támadások érték a palesztinokat.

Légicsapások érték Libanont az izraeli határ közelében

Szemtanúk szerint hétfőn két légicsapást is észleltek a libanoni Ghaziyeh városa közelében, az izraeli határtól mintegy 60 kilométerre északra – írja a France24.

Mint írják, a légicsapásokat Izrael hajtotta végre a dél-libanoni határvidéken a Hezbollah fegyveres csoport ellen, amely rakétákat lőtt át a határon.

Brit hajót támadtak meg a Vörös-tengeren

Támadást intéztek a Rubymar nevű brit hajó ellen az Ádeni-öböl térségében, a Báb el-Mandeb szorosnál – közölte hétfőn a  jemeni húszik szóvivője Jahja Szárí. A belize-i zászló alatt hajózó Rubymar súlyosan megrongálódott és félő, hogy elsüllyed – tette hozzá

Az akció során ügyeltünk arra, hogy a legénység biztonságban elhagyhassa a hajót

– idézte a támadást részletező közlemény a szóvivőt, aki hozzátette, hogy Hodeida városánál megsemmisítettek egy amerikai drónt is.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) megerősítette a Rubymar elleni támadás hírét, kiemelve, hogy a legénység elhagyta a hajót. Az incidenst robbanás okozta a Rubymar közvetlen közelében – áll a tájékoztatóban.

A hajó bejrúti székhelyű üzemeltetője egyelőre nem reagált a bejelentésre.

(MTI)

Ramadán első napján rohanná le a menekültektől zsúfolt Rafah városát Izrael

Ramadán első napján, vagyis az iszlám böjti hónapjának kezdetén – március 10-én — indítana offenzívát Izrael a gázai Rafah ellen, ha a Hamász addig nem bocsátja szabadon a Gázai övezetben fogva tartott túszokat – közölte az izraeli háborús kormány tárca nélküli minisztere, Benny Gantz. A politikus, aki 2020 és 2022 a védelmi miniszteri feladatokat látta el, úgy fogalmazott:

A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell – ha Ramadánig nem érnek haza a túszaink, a harcok mindenhol folytatódni fognak, beleértve Rafah területét is.

A BBC azt írja, ez az első alkalom, hogy Izrael közölte, mikor vonulhatnak be csapatai a Gázai övezet déli részén található határvárosba, ahová Izrael a háború kezdete óra a gázai palesztin civil lakosság nagy részét beszorította. A városban jelenleg mintegy másfél millió ember zsúfolódik össze, nekik az otthonaikat kellett elhagyni az október 7-én indult háború következtében.

A világ nagy része egyre erősebben tiltakozik a tervezett rafahi offenzíva ellen, amely számos szereplő – köztük az ENSZ – szerint végzetes következményekkel járhat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nemzetközi nyomás ellenére megesküdött, hogy szárazföldi támadást indít Rafah ellen a Hamász fegyvereseinek állítólagos likvidálása céljából.

Arab országok – köztük Egyiptom többször figyelmeztetett, hogy a tervezett izraeli offenzíva Rafahban azzal járna, hogy sok palesztint Egyiptomba szorítanának ki, amit elfogadhatatlannak tartanak. Szaúd-Arábia „nagyon komoly következményekre” figyelmeztetett arra az esetre, ha Izrael valóben lerohanná Rafah városát. Nemzetközi szinten szintén többen felszólították Izraelt, hogy tartózkodjék Rafah ostromától, ahol palesztin civilek sokassága embertelen körülmények között él.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete óta több mint 28 400 palesztin halt meg, túlnyomó részt nők és gyermekek, valamint több mint 68 000 ember megsebesült.

A tárca közleménye szerint csak az elmúlt huszonnégy órában legalább százhuszonhét palesztin halt meg és 205-en megsérültek.

A folyamatos gázai harcok ellenére az elmúlt napokban Kairóban törekedni próbáltak az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet kikényszerítésére, jóllehet a katari közvetítők szerint az előrelépés „nem túl ígéretes”. Netanjahu közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök kérésére tárgyalókat küldött, de hozzátette, hogy nem térnek vissza a tárgyalásokhoz, a Hamász követeléseit pedig „téveszméknek” minősítette.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik