Élő Nagyvilág

Népirtással vádolja Izraelt a brazil elnök

AFP
AFP
  • A WHO vezetője szerint már nem működik a gázai Nasszer kórház, ahol az Izraeli Védelmi Erők szerint túszokat tartottak fogva.
  • „Tele vagyunk aggodalommal és haraggal” – tiltakoztak Netanjahu rezidenciája közelében.
  • Az izraeli kormány határozatban fogja elutasítani a palesztin államiság kikényszerítését.
  • A brazil elnök népirtással vádolja Izraelt.

A brazil elnök népirtással vádolja Izraelt

Luiz Inácio „Lula” da Silva brazil elnök (képünkön) a palesztin civilekkel szemben elkövetett népirtással vádolta meg vasárnap Izraelt.

Ami a Gázai övezetben történik, az nem háború, hanem népirtás

– mondta újságíróknak Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján vett részt. „Ez nem katonák háborúja katonák ellen. Ez egy háború egy nagyon felkészült hadsereg, valamint nők és gyerekek között” – tette hozzá.

A 78 éves politikus „terrorista” cselekményként ítélte el a Hamász október 7-i Izrael elleni támadását, de azóta hangosan kritizálja Izrael megtorló katonai kampányát.

RICARDO STUCKERT / BRAZILIAN PRESIDENCY / AFP

Az izraeli kormány határozatban fogja elutasítani a palesztin államiság kikényszerítését

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya egy határozati javaslatot készít elő annak kapcsán, hogy a nemzetközi közösségben egyre többen szorgalmazzák egy független palesztin állam létrehozását.

A hivatalos nyilatkozat azt fogja egyértelművé tenni, hogy „Izrael elutasítja a palesztinokkal kötött megállapodásra vonatkozó nemzetközi diktátumokat. Ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen tárgyalásokon jöhet létre.”

Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és más nyugati országok készek támogatni, hogy Iízrael mellett létrejöjjön egy független Palesztina, bár ők is hangsúlyozták, hogy ez csak egy tárgyalásos rendezés révén történhetne.

Netanjahu korábban többször is elutasította egy független palesztin állam létrehozását a háború után.

GIL COHEN-MAGEN / POOL / AFP

„Tele vagyunk aggodalommal és haraggal” – tiltakoztak Netanjahu rezidenciája közelében

A hétvégén is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet között – írta az MTI.

Az IDF vasárnap reggeli jelentése szerint az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén, Hán-Juniszban található Nasszer kórházban és környékén voltak bevetésen. Emellett folytatták a légi és szárazföldi hadműveleteket az övezet teljes hosszában, terrorista infrastruktúrát, épületeket támadtak, fegyverek után kutattak, és megöltek számos iszlamista fegyverest.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Turmusz Ajában élők beszámolói szerint éjszaka izraeli telepesek járműveket gyújtottak fel és arabellenes gyűlöletkeltő graffitiket festettek településükön épületek falára.

Fegyvercsempészet gyanújával letartóztattak egy kelet-jeruzsálemit, akinek a járművében egy vállról indítható rakétát, kilenc gránátot és több mint ezer töltényt találtak, amelyeket a rendőrség gyanúja szerint terrortevékenységre szánt. A huszonnégy éves férfit Izrael északi részén, Karmiel város közelében fogták el, és vitték kihallgatásra.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet fogságában élő túszok kiszabadításáért küzdők vörösre festették vasárnap reggel a miniszterelnöki rezidencia közelében lévő szökőkút vizét, és egy táblát helyeztek el mellette, miszerint „elég vér ömlött, alku került az asztalra.”

„Tele vagyunk aggodalommal és haraggal amiatt, hogy a miniszterelnök meghiúsítja az elraboltak visszaszerzésének szórványos esélyeit. Minden olyan nap, amelyen nem születik megállapodás, csökkenti élve hazajutásuk esélyét. Bátor és életet igenlő vezetést követelünk, azonnali alkukötést. Követeljük, hogy a miniszterelnöknek ne legyen fontosabb Bengvír és koalíciójának egyben maradása az életek megmentésénél, és az elraboltak visszajuttatásánál” – írták közleményükben az akció végrehajtói.

Szombat este a tel-avivi Kaplan utcában tüntetők ezrei demonstráltak a kormány ellen, és követeltek előrehozott parlamenti választásokat Izraelben. A tiltakozók utakat zártak el, s a rendőrség többeket ezért pénzbírsággal sújtott. Benjamin Netanjahu miniszterelnök cezareai háza mellett (képünkön), valamint Jeruzsálemben, Haifában és Beér-Sevában is tüntetéseket tartottak hasonló jelszavakkal.

SAEED QAQ / NURPHOTO / AFP

Az izraeli hadsereg szerint túszokat tartottak fogva a Nasszer kórházban

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint a gázai Nasszer kórház már nem működik, köszönhetően az izraeli hadsereg elmúlt napokban végrehajtott sorozatos rajtaütéseinek. „hetes ostroma, majd a folyamatos rajtaütés miatt”.

A WHO főigazgatója közölte, körülbelül 200 beteg van az intézményben, akik közül legalább 20 embernek sürgős ellátásra lenn szüksége.

„A kezelések csúszása a betegek életébe fog kerülni – írta az X-en.

A közelmúltban heves harcok dúltak a Nasszer kórház környékén, illetve az intézmény területén.

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön indítottak akciót a kórház ellen, mert „hiteles hírszerzési adatok” alapján ott túszokat tartották fogva.

A beszámolók szerint a kórházat közvetlenül érte harckocsitűz. Ennek nyomán áramszünet volt, a generátorok leálltak, ami hat beteg halálát okozta.

Olvasói sztorik