Nagyvilág

NATO-főtitkár: Pár napja beszéltem Orbán Viktorral Svédország tagságáról

AFP
AFP

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón közölte, pár napja beszélt a magyar miniszterelnökkel, aki biztosította arról, hogy az Országgyűlés a tavaszi ülésszak kezdete után nem sokkal jóváhagyja Svédország tagságát – írja az Index.

Stoltenberg a NATO oldalán közzétett szöveg szerint úgy fogalmazott:

Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz.

A NATO-főtitkár már korábban is arról beszélt, hogy február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját.

Hétfőn David Pressman amerikai nagykövet több nagykövettársával együtt érkezett a parlament rendkívüli ülésére, amelyet Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja miatt hívtak össze az ellenzéki pártok kezdeményezésére. Miután azonban az ülésvezető Lezsák Sándor és  jegyző Vinnai Győző kivételével egyetlen fideszes és a KDNP-s képviselő sem jelent meg, így a napirendet sem lehetett elfogadni, csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik