Belföld

Svéd NATO-bővítés: jelenlétükkel gyakoroltak nyomást a parlamentre a nagykövetek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

David Pressman amerikai nagykövet több nagykövettársával együtt érkezett a parlament hétfői rendkívüli ülésére, amelyet Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja miatt hívtak össze az ellenzéki pártok kezdeményezésére. A Hvg.hu cikke szerint Pressmanhez csatlakozott a szlovák, a lengyel, a dán és a norvég nagykövet is. A nagykövetség Facebook-bejegyzése szerint 16 NATO-szövetséges képviselői voltak jelen.

„Az USA-nak rendkívül fontos az, hogy a magyar parlament végre jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását” – mondta el az amerikai nagykövet a 24.hu riportereinek az ülést követően. Kollégánk beszámolója alapján Pressman nagyon szűkszavú volt, és nem is lehetett tőle igazán kérdezni.

Az amerikai nagykövet korábban úgy fogalmazott, hogy ez a rendkívül ülés remek alkalom arra, hogy végre Magyarország is megszavazza a svéd NATO-tagságot.

„Mivel Magyarország marad az utolsó szövetséges, aki ratifikálja Svédország NATO-tagságát, az Egyesült Államok üdvözli a február 5-re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés bejelentését, amely közös biztonságunk e kulcsfontosságú kérdéséről szól. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország az első adandó alkalommal cselekedni fog. A hétfői ülésszak lehetőséget biztosít erre” – írta akkor a nagykövetség.

A kormánypárti képviselők ugyanakkor jó előre jelezték, hogy nem mennek el a mai ülésre, és ezt az ígéretüket meg is tartották: az ülésvezető Lezsák Sándor és  jegyző Vinnai Győző kivételével egyetlen fideszes és a KDNP-s képviselő sem jelent meg. Így a napirendet sem lehetett elfogadni, csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el.

Mohos Márton / 24.hu

– Láthatóan a kormány nevében senki nem kíván reagálni az elhangzottakra – kedélyeskedett Lezsák Sándor az első felszólalás után, amelyben Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselő rendkívül kínos nevezte, hogy a kormánypárti képviselők és a kormány tagjai nem jelentek meg, és magyarázatot sem adtak, hogy miért nem szavazzák meg Svédország NATO-csatlakozását.

– Az ellenzékiek itt vannak, a kormány sehol. Felmerülhet, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálja, hiszen az ő érdeke a NATO erősödésének akadályozása. A magyar kormány ezért Magyarország érdekeit elárulja, orosz érdekeket szolgál – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd újonnan megválasztott frakcióvezetője.

Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője arról beszélt, hogy nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását. – A kormány megígérte, nem mi szavazzuk meg utoljára Svédország NATO-csatlakozását. Ebből a kelepcéből egy megoldás van: vétózzuk meg Svédország NATO-tagságát, ami a III. világháború felé tett lépés lenne – fogalmazott a képviselő.

Brenner Koloman jobbikos politikus szégyen, gyalázatnak nevezte, hogy nem jelentek meg a fideszes képviselők az ülésen. Brenner egyébként lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt, mert véleménye szerint Novák Katalin méltatlanná vált az államfői tisztség betöltésére, miután elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekmények miatt elítélt volt igazgatója bűnsegédjének.

Az aktív eutanázia engedélyezése mellett érvelt napirend előtti Bedő Dávid (Momentum), azt sürgetve, a kormány kezdeményezzen népszavazást e témában.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselőnek jutott először eszébe, hogy üdvözölje a karzaton megjelenő diplomatákat. – Mennyire békepárti az a kormány, amely akadályozza a hazánk békéjét és biztonságát garantáló katonai szövetség bővítését? – tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Vadai Ágnes (DK) arról beszélt, hogy Orbán Viktor személyes hiúsága és „a szomszédban gyerekeket gyilkoló Putyin elnök iránti elkötelezettsége” vezetett oda, hogy Magyarország szégyenpadra került, mivel egyedüliként nem ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást.

A napirendről a napirend előtti felszólalások után szavaztak. 43 igen, 7 nem és 1 tartózkodás azt jelentette, hogy nem sikerült elfogadni a napirendet, és határozatképtelenség miatt Lezsák berekesztette a rendkívüli ülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik