Élő Nagyvilág

Mészárlásba torkollhat a rafahi offenzíva az ENSZ szerint

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Az előző nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Izrael megölte a Hezbollah egyik parancsnokát

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a dél-libanoni célpontok elleni előző napi támadásaiban meghalt a Hezbollah síita milícia egyik parancsnoka, Ali ed-Debsz, valamint két társa is.

A hadsereg hozzátette, hogy a Hezbollah elitegysége, a Radván Brigádok vezetőjeként ismert Debsz mellett az egyik halálos áldozat a helyettese, Ibrahim Ísza volt.

Debsz és két másik fegyveres halálhírét libanoni biztonsági források megerősítették, hozzátéve, hogy a három milicista, valamint hét civil egy olyan támadásban vesztette életét, amelynek a célpontja egy ház volt a dél-libanoni Nabatíjjében.

A libanoni állami hírügynökség (ANI) azt közölte, hogy az épületet dróntámadás érte.

Mahmoud ZAYYAT / AFP A február 14-i izraeli légicsapásokban megsérült épület a dél-libanoni Nabatíjjében.

A szintén dél-libanoni Szavváneh településen három ember, köztük egy nő halt meg a szerdai légicsapásokban.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök elítélte az izraeli támadásokat, hozzátéve, hogy Bejrút panaszt tesz miattuk az ENSZ-nél.

Ugyanekkor Andrea Tenenti, a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) szóvivője a feszültségcsökkentést célzó diplomáciai erőfeszítések fokozását sürgette

Az Irán-barát Hezbollah egyelőre nem kommentálta az izraeli hadsereg közlését, azonban csütörtökön bejelentette, hogy ismét “több tucat” rakétát lőtt ki az észak-izraeli Kirjat-Smóna irányába, hozzátéve, hogy az akció megtorlás a szerdai izraeli légicsapásért.

Izraeli egészségügyi és rendőrségi források megerősítették, hogy több rakéta csapódott be Kirjat-Smóna területén, és károkról is beszámoltak. Áldozatokról nem tudni.

Januárban az izraeli hadsereg egy másik Radván-parancsnok, Visszám et-Tavíl megöléséről tett bejelentést.

A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia hadállásait

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a háború kezdete óta legkevesebb 259 ember – zömében a Hezbollah, illetve más milíciák fegyverese – vesztette életét a Dél-Libanon elleni izraeli támadásokban.

Az izraeli oldalon a határ menti összecsapásokban tíz katona és hat civil halt meg az izraeli hadsereg közlése szerint.

(MTI)

Az izraeli hadsereg behatolt a hán júniszi Nasszer kórházba

Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette az IDF szóvivője csütörtökön.

Az IDF titkosszolgálati információi szerint az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelből elhurcolt túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében.

A kórház egészségügyi személyzete szerint egy beteg meghalt, hat másik pedig megsebesült, amikor reggel az izraeli csapatok odaérkeztek és megkezdték az ott lévők eltávolítását.

Palesztin jelentések szerint az izraeli katonák a többi között az elraboltak jelenlétére utaló jeleket keresnek, valamint megpróbálják leleplezni a magukat orvosnak vagy kórházi személyzetnek kiadó Hamász-tagokat.

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli egységek holttesteket visznek el a kórháznál található rögtönzött sírokból. A katonák a sürgősségi osztályon és az egészségügyi intézmény traumakomplexumában erőszakkal evakuálják a menekülteket és a személyzet ott maradt tagjait.

A nem szállítható csecsemőket és betegeket egy, a komplexum belsejében található régi épületbe irányítják. Ezzel egy időben a palesztin vörösfélhold a városban működő al-Amal kórház környékén is katonai tevékenységről számolt be.

Az IDF jelentése szerint a Hamász ottani jelenléte miatt tevékenykednek különleges erők a Nasszer kórházban. Az épületben őrizetbe vettek kihallgatás céljából több gyanúsítottat.

Előzőleg evakuálták a kórházban menedéket kereső civileket, és külön biztonságos közlekedő folyosót nyitottak számukra a humanitárius táborhely felé. A katonai közlemény szerint „előzetesen felkészítették az akció résztvevőit a feladatra, és tájékoztatták őket a civilek, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi felszerelések károsodása megelőzésének fontosságára”.

Az izraeli biztonságiak szerint a kórház alatt stratégiai alagútrendszer húzódik, ott lehet a Hamász magas rangú tisztviselőinek főhadiszállása. A hadsereg ezt az épületegyüttest jelölte meg, ahol elérhetik a terrorszervezet legfelsőbb vezetőit.

(MTI)

Rafahi offenzíva: mészárlástól, katasztrófától tartanak

Benjamin Netanjáhu izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy a csapataik előrenyomulnak a gázai Rafah városában, miközben a világ számos vezetője felszólította őket, hogy álljanak le.

Rafahban jelenleg 1.4 millió palesztin menekült tartózkodik, és a város már most is erős bombázás alatt áll.

Emmanuel Macron szerdán telefonon hívta Netanjáhut, és közölte vele, hogy azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai-övezetben. Kifejezte Franciaország határozott véleményét azzal kapcsolatban, hogy ellenzik az izraeli offenzívát Rafahban, mert az kizárólag egy eddig nem tapasztalt humanitárius katasztrófához vezethet.

Az ausztrál, a kanadai és az új-zélandi miniszterelnökök szintén közös közleményben tiltakoztak és fejezték ki aggodalmukat, mondván a szárazföldi támadás borzalmas következményekkel járna.

Mint írták,

az embereknek már nincs hová menekülniük.

Osztja ezt a véleményt Annalena Baerbock német külügyminiszter is, aki izraeli látogatásán kijelentette, a Rafahban lévő emberek nem tudnak egyszerűen köddé válni.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese pedig arról beszélt, a Rafah megtámadása mészárlásba torkollhat, és a halál torkában kellene humanitárius akciót végrehajtani.

A várható ütközetről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
Rafahi csata – a gázai háborúban az utolsó ütközet lehet a legnagyobb
Az izraeli hadsereg napokon belül megindulhat az egyiptomi határ mellett fekvő Rafah városba, ahol több mint egymillió palesztin zsúfolódott össze. A civilek védelmén túl számos más szempontból is stratégiai jelentőségű, hogyan alakul a rafahi csata.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik