Élő Nagyvilág

Megtalálta a Hamász-vezető hátrahagyott rejtekhelyét az izraeli hadsereg

ANWAR AMRO / AFP
ANWAR AMRO / AFP

Tűzszünetet kér a német külügyminiszter: összeomlás szélén a Gázai övezet

A palesztin Gázai övezet az összeomlás szélén áll, ezért mielőbbi tűzszünetre van szükség – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán Berlinben, az övezetben található Rafah elleni szárazföldi műveletek leállítására szólítva fel Izraelt. Baerbock szerint így részben megelőzhető lenne, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly októberi izraeli terrortámadása óta – az izraeli megtorló hadműveletek miatt – Rafahba menekült mintegy 1,3 millió palesztin civil helyzete tovább romoljon.

A miniszter szerdán Izraelbe utazott. Előző nap Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert fogadta Berlinben, és találkozójuk után kijelentette, hogy a Gázai övezetben “több humanitárius segélyre és tűzszünetre van szükség”. Felszólította egyúttal Izraelt, hogy tegyen eleget nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeinek, és a rafahi katonai műveletek előtt nyisson biztonságos folyósokat a civil lakosság védelme érdekében.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Baerbock izraeli tárgyalásain a humanitárius tűzszünethez vezető politikai útról is szó lesz, amely “lehetőséget teremtene további túszok szabadon bocsátására és a fenntartható tűzszünetről szóló tárgyalások megkezdésére” – mondta.

Baerbock ötödik alkalommal tesz látogatást Izraelben a Hamász októberi támadása óta. A tervek szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Jichák Hercog államfővel és az ellenzék részéről Jaír Lapiddal is. (MTI)

Libanoni rakétatámadás ért izraelieket

Az izraeli mentőszolgálat egy holttestet talált a Galileában fekvő Cfátban egy eltalált épületben, és nyolc sebesültet vittek kórházba a Libanonból indított rakétatámadás után. Egy ember súlyosan, ketten közepesen, a többiek könnyebben sérültek meg a mentők jelentése szerint. Cfát önkormányzata bejelentette a piac bezárását, és az iskolai oktatás felfüggesztéséről értekeznek. A cfáti Ziv Kórház közelében is észlelték egy rakéta becsapódását.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője arról számolt be, hogy tíz rakétát indítottak Galilea felé Libanonból, és az IDF ellencsapással válaszolt. A rakéták az IDF szerint az izraeli hadsereg északi parancsnokságát, valamint a határ menti kibucokat vették célba. Az IDF szóvivőjének beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban és az övezet középső részein mintegy húsz iszlamista fegyverest öltek meg az izraeli csapatok az elmúlt napon.

Az izraeli delegáció távozik a kairói tűzszüneti tárgyalásokról

A David Barnea izraeli hírszerzési főnök vezette küldöttség kedden elhagyta Kairót – jelentette az izraeli és az amerikai média. Barnea az egyiptomi fővárosban találkozott William Burns CIA-igazgatóval, hogy megbeszéléseket folytasson a gázai harcok ideiglenes leállítására vonatkozó, katari közvetítéssel kidolgozott tervről.

A The Wall Street Journal a tárgyalásokat ismerő tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Barnea küldöttsége úgy távozott az egyiptomi fővárosból, hogy „nem sikerült kezelni a tárgyalások egyetlen fontos hiányosságát sem”.

Az Al Qahera egyiptomi állami televíziós csatorna egy magas rangú egyiptomi tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a tárgyalások még három napig folytatódnak. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője „konstruktívnak és jó irányba haladónak” nevezte a tárgyalásokat.

Megtalálta a Hamász-vezető hátrahagyott rejtekhelyét az izraeli hadsereg

Megtalálták a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetőjének, Jahja Szinvarnak Hán-Júniszban hátrahagyott rejtekhelyét a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg szóvivője Daniel Hagari kedd este.

Szinvar a Hamász más magasrangú vezetőivel egy földalatti létesítményben tartózkodott, miközben felettük nagyban zajlott a háború – közölte Hagari szerdán. Volt élelmük, fürdőszobájuk és emellett széfjeikben több millió izraeli sékelt (NIS) és amerikai dollárt halmoztak fel – mondta a szóvivő. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy rövid videót is közzétett, amelyen jól látható a feltételezett rejtekhely. A felvételt a Hamász Hán-Júnisz-i földalatti alagutakba telepített biztonsági kamerái rögzítették, ahogy azt is, ahogy Szinvar egyik feleségével és gyerekével elmenekül a helyszínről.

Február elején a Hamász-tagokat és Szinvar néhány családtagját tartóztatták le terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával – mondta Hagari. Köztük volt Szinvar apja, Rafa Szalama is. A letartóztatott személyek kihallgatása során az izraeli biztonsági szolgálatok fontos információkhoz jutottak – tette hozzá Hagari.

Olvasói sztorik