A következő élő közvetítés része Katasztrófa és vérfürdő – Sorban jönnek a figyelmeztetések Izrael legújabb terve miatt

Véres következményekre figyelmeztetnek sokan Izrael rafahi tervei miatt

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Sorra érkeznek a vészjósló figyelmeztető jelzések, miután Izrael azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

A Gázai övezet déli csücskében található Rafahban jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül. Az ide menekült palesztin civilek kifejezetten Izrael felszólítására hagyták hátra az otthonaikat – azt ígérték nekik itt biztonságban lehetnek.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője korábban azt mondta Izrael rafahi eszkalációjának célja a palesztinok kiszorítása a földjükről. A palesztin elnök hivatal közölte, hogy az izraeli és az amerikai kormányt teszi felelőssé a várható invázió minden következményéért, és azt is hozzáfűzte, hogy

Izrael fellépése veszélyezteti a regionális békét és biztonságot.

Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára arról beszélt, hogy a gázai civileket „a népirtás súlyos veszélye” fenyegeti.

A Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára Jan Egeland egyenesen vérfürdőre figyelmeztetett, mondván: egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborút megengedni.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik