A következő élő közvetítés része Szigorúbb mozgósítási törvénytervezetet készül elfogadni az ukrán parlament

Nem okozott komoly gondot a kritikus infrastruktúrában a szerda reggeli orosz rakétázás

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

A szerda reggeli orosz rakétatámadás nem okozott különösebben súlyos következményeket az energiarendszer stabil működésében – közölte az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat a Telegramon. A közlemény szerint a fővárosban, Kijevben és a kelet-ukrajnai Harkivban károsodtak az elektromos hálózatok. Kijevben 19 400, Harkivban pedig körülbelül ezer fogyasztó maradt áramellátás nélkül.

Az ukrán légierő sajtószolgálata a Telegramon arról számolt be, hogy szerdán reggel Oroszország 64 különböző típusú rakétával és drónnal mért csapást Ukrajnára, ebből a légvédelem 44-et semmisített meg. A légierő közlése szerint megsemmisítettek 26 darab H-101-es, H-555-ös és H-55-ös, valamint három Kalibr típusú rakétát, továbbá a 20 támadó Shahid drónból 15-öt. Hozzátették, hogy a légitámadás visszaverésére a légierő légvédelmi rakétaerőit és vadászrepülőgépeit, az ukrán védelmi erők mobil tűzcsoportjainak egységeit, valamint elektronikus hadviselési eszközöket vetettek be.

Szerhij Bolvinov, az ukrán rendőrség Harkiv megyei részlegének vizsgálati osztályvezetője a Facebookon azt írta, hogy előzetes adatok szerint az Oroszország által Harkivra kilőtt öt rakéta közül kettő észak-koreai gyártású volt. Olekszandr Pavljuk védelmi miniszterhelyettes a Telegramon kifejtette, hogy a pilóta nélküli légierők önálló fegyvernemként való létrehozása az ukrán fegyveres erők kötelékében azt bizonyítja, hogy az ukrán hadsereg érti e technológiák fontosságát, és készen áll a pilóta nélküli járművek minden előnyének kihasználására. „Az új szervezeti képességek nemcsak a drónokkal való munkavégzéshez szükséges dedikált személyzeti pozíciók létrehozását teszik lehetővé. Ezek új egységek lesznek, ezen túlmenően létrejön a drónok felhalmozásának, kiértékelésének és a tapasztalatcserének egy új rendszere. Az is fontos, hogy megnyíljanak a lehetőségek a drónok gyártásának teljes körű bővítésére, és a csapatokhoz történő eljuttatásukra” – fogalmazott a miniszterhelyettes. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna komoly eredményeket érhet el a harctéren éppen a pilóta nélküli technológiák bevonásával. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden utasította a kormányt, hogy az ukrán fegyveres erők részeként hozzon létre egy pilóta nélküli fegyvernemet.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik