Élő Nagyvilág

Kereskedelmi hajóra támadtak a húszik, az USA veszélyes drónokra csapott le

Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP

Szerdai hírfolyamunk Izrael és a Hamász háborújáról itt olvasható vissza.

Biden szankciókat vetett ki a palesztinokra támadó izraeli telepesekre

Joe Biden amerikai elnök határozatban vetett ki szankciókat izraeli telepesekre, akik palesztinokra támadtak Ciszjordániában. A szankcióknak pénzügyi része is van, valamit megtiltja a vízumok kiadását a telepeseknek. Első körben négy telepesre vetettek ki szankciókat. Ennél nagyobb hatású maga a szankciós keret, amellyel a jövőben könnyebben lehet majd a palesztinokra támadó telepeseket szankcionálni. A szankciók minden amerikai érdekeltséget befagyasztanak, és megtiltják az amerikai vállalatoknak, hogy bármilyen üzletet kössenek a telepesekkel.

Fegyveres ejtett túszokat egy török gyárban tiltakozásul Izrael gázai hadjárata ellen

Fegyveres férfi ejtett túszokat a Procter & Gamble vállalat egyik törökországi üzemében csütörtökön tiltakozásul Izrael gázai övezeti hadjárata ellen, jelentette a Demiroren török hírügynökség.

Az ismeretlen férfi helyi idő szerint délután három órakor hatolt be Kocaeli tartomány területén a Gebze ipari övezetben található gyárba.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, jelenleg megadásra próbálják rábírni a férfit.

Kocaeli kormányzója az NTV televízió szerint úton van a helyszínre. A török hatóságok egyelőre nem adtak ki közleményt az incidensről.

A helyi sajtóban megjelent felvételeken egy férfi látható, akinek arcát palesztin sál fedi, testére pedig robbanószerkezetre hasonlító tárgy van erősítve. A háttérben piros festékkel egy falra „Gázáért” felirat olvasható. Az Umut-Sen szakszervezet szerint hét dolgozót tart túszul a fegyveres.

(MTI)

Biden: Éjt nappallá téve dolgozik a gázai békén

Joe Biden amerikai elnök a Nemzeti Imareggelin beszélt az amerikai fővárosban, ahol a három Jordániában meghalt amerikai katona emléke előtt tisztelgett. Biden azt mondta, mindhárom katona családjával beszélt, és hamarosan hazaszállítják a holttesteket.

Mindent kockára tettek.

– mondta Biden, aki megköszönte az áldozatot és a szolgálatot, amit a hazájukért tettek.

Az amerikai elnök Izrael és a Hamász háborújának áldozataiért is imádkozott, és azt mondta, a kormánya éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy a régióban béke legyen.

Jordánia előszeretettel használja az izraeli Pegasus kémprogramot

Jordániában mintegy három tucat újságíró, ügyvéd és emberi jogi munkás ellen vetettek be a az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogramot, írja a Guardian. A jordániai hatóságok a kémeszközt a sajtószabadság és a lakosság politikai részvételének széles körű visszaszorítására használták, áll az Access Now lobbicsoport jelentésében.

A jelentésben szereplő információk szerint Jordánia kormánya 2019 és 2023 szeptembere között civilek, és köztük legalább egy, az országban élő amerikai állampolgár ellen vetette be az izraeli kiberfegyvert. Az Access Now a jordániai „elképesztően széles körben elterjedt” kibertámadásokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy a régió országai csendben erős hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tartanak fenn Izraellel, és úgy tűnik, hogy az ország piacon elérhető leghatásosabb fegyverére támaszkodnak a hazai ellenvélemények elfojtása érdekében.

Az NSO Pegasus programja teljes mértékben ellenőrizése alá tud vonni egy mobilkészüléket, beleértve a hozzáférést az összes e-mailhez, telefonhíváshoz, a Signal vagy a WhatsApp titkosított üzeneteihez és a fényképekhez, és képes lehallgatóeszközzé alakítani a telefont a mikrofon feletti vezérlés átvételével.

Izrael és Jordánia között nagy a feszültség Izrael a Gázai övezetben folytatott hadjárata miatt.

Dél-afrikai Köztársaság: Izrael semmibe veszi a Nemzetközi Bíróság határozatát

Izrael máris figyelmen kívül hagyta az ENSZ Nemzetközi Bíróságának múlt heti döntését azzal, hogy pár nap alatt újabb több száz civilt ölt meg a Gázai övezetben – közölte szerdán a Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere. Naledi Pandor hozzátette: az ország kérdést küldött arról, miért nem adtak ki elfogatóparancsot Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen a Nemzetközi Bírósághoz népirtás címén benyújtott ügyben.

A dél-afrikai külügyminiszter arról is beszélt: vizsgálják, hogy javasoljanak-e egyéb intézkedést a globális közösségnek, hogy megakadályozzák a civilek további legyilkolását a Gázai övezetben folytatott izraeli háború során.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának pénteken kihirdetett ideiglenes határozatai arra kötelezték Izraelt: tegyen meg mindent, hogy megakadályozza a gázai palesztinok meggyilkolását és mindent, ami népirtásként értelmezhető. A határozat nem rendelkezett ugyanakkor tűzszünet elrendeléséről. A bíróság azt is kimondta, hogy Izraelnek sürgősen alapvető humanitárius segélyt kell eljuttatnia Gázába, és egy hónapon belül jelentést kell tennie a határozatok végrehajtása érdekében tett lépésekről. A bíróság a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását is határozatba foglalta.

(AP)

Kereskedelmi hajóra támadtak a húszik, az USA veszélyes drónokat pusztított el

Újabb kereskedelmi hajót támadtak meg a jemeni húszik a Vörös tengeren – közölte az Irán által támogatott mozgalom. Az Ambrey tengerészeti biztonsági cég a BBC szerint közölte, hogy egy, a jemeni Áden kikötőjétől délre közlekedő hajón robbanást jelentettek a fedélzeten, igaz, a hajót nem nevezték meg.

A híradások szerint a csapást elszenvedő hajó a KOI nevet viseli. Ez egy libériai zászló alatt közlekedő konténerszállító hajó, amelyet a brit székhelyű Oceonix Services üzemeltet. Ugyanennek a cégnek a flottájához tartozik az a Marlin Luanda nevű olajszállító tanker is, amelyet szombaton rakéta rongált meg.

Mindeközben az USA hadseregének központi parancsnoksága közleményben adta hírül, hogy indításra előkészített tíz harci drónt sikerült megsemmisítenie, és egy földi irányítóállomásra is csapást mértek, amely szintén az Irán által támogatott húszi milíciához tartozott. Az amerikai központi parancsnokság szerint a Jemenben indításra előkészített tíz drón veszélyt jelentett a térségben lévő kereskedelmi hajókra és amerikai hadihajókra.

(reuters / bbc)

Olvasói sztorik