A következő élő közvetítés része Célpontnak tekinti az amerikai és brit hadihajókat a jemeni húszi milícia

Irán nem akar háborút az USA-val, de „nem fél a lehetőségétől”

Mohammed ABED / AFP
Mohammed ABED / AFP

Hoszein Szalami vezőrőrnagy, az iráni Forradalmi Gárda vezetője kijelentette, hogy az országa nem fél egy esetleges háborútól az Egyesült Államok ellen. A Pentagonban jelenleg mérlegelik, az USA hogyan reagáljon a három amerikai katona halálát okozó dróntámadásra, amit egy Iránhoz köthető milícia követhetett el Jordániában, írja a Guardian.

Halljuk az amerikai tisztviselők Irán ellen irányuló fenyegetéseit. Már teszteltetek minket, ismerjük egymást. Nem hagyunk semmilyen fenyegetést megválaszolatlanul, és nem várjuk a háborút, de nem is félünk tőle. Ez a közismert igazság

– fogalmazott Szalami.

Várhatóan több Irán által támogatott iraki milícia követjeti a Kataib Hezbollah példáját – amelyet az amerikai bázis ellen elkövetett dróntámadásért okolnak –, és felfüggesztik az amerikai támaszpontok elleni műveleteket annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges amerikai válaszcsapásokat. A Kataib Hezbollah, az iraki Iszlám Ellenállás csoport legerősebb szervezete kedden jelentette be erről szóló döntését.

Mindeközben Grant Shapps brit védelmi miniszter Washingtonba repült, hogy megbeszéléseket folytasson a helyzetről. Shapps tárgyalást folytat arról is, hogy állomásoztassanak-e brit repülőgép-hordozót a Vörös-tengeren, amely az amerikai USS Dwight D Eisenhower helyettesítését szolgálná, amely egyelőre meg nem határozott időpontban fejezi be szolgálati útját a Közel-Keleten.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik