Nagyvilág

A külügy hangsúlyozza, hogy csak olyan jogokat kérnek a kárpátaljai magyaroknak, amik korábban már megvoltak nekik

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

„Nem új jogokat kérünk a kárpátaljai magyarságnak, hanem azokat a jogokat adják vissza, amelyek 2015 előtt már megvoltak” – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn este az M1 műsorában. Menczer Tamás egyúttal kijelentette, Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok érdekei mellett, és ez „vörös vonal”.

Az államtitkár ezután arról kezdett beszélni, hogy Ukrajna 2015-ben meg a kisebbségi jogok megnyirbálásába kezdett, módosította az oktatási törvényt, a nyelvtörvényt és a kisebbségi nemzetiségi törvényt is. Innen indultak, a tavaly decemberben elfogadott kisebbségi törvény viszont már jó irányba halad, de még mindig nem elégséges. Megerősítette ő is, hogy a hétfői ukrán-magyar külügyminiszteri találkozó után közös munkacsoport vitatja meg azt a 11 pontos javaslatot, amelyet a magyar kormány állított össze. Reményét fejezte ki, hogy a munkacsoport mielőbb megoldásra jut.

Menczer kitért a Financial Times azon értesüléseire is, miszerint Brüsszel kész „tönkretenni” a magyar gazdaságot, ha az ország nem támogatja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget. „Az uniós források járnak Magyarországnak, az nem adomány, nem ajándék. Brüsszeltől a zsarolás nem áll távol, eddig is politikai okokból tartották vissza a Magyarországnak járó forrásokat, a magyar kormány háborúval, az LMBTQ-val és a bevándorlással kapcsolatos álláspontja miatt.”

Vörös vonal a gyermekek védelme, a bevándorlás és vörös vonal a háború is, mert mi a béke pártján állunk. Ukrajna finanszírozása ezzel nem összemosható kérdés

– szögezte le az államtitkár, végül pedig jelezte azt is, hogy Orbán Viktor világossá fogja tenni a magyar álláspontot a következő napokban, a február 1-jei EU-csúcson. A magyar kormányfő itt akár svéd kollégájával, Ulf Kristerssonnal is összefuthat, akivel egy másik fontos külpolitikai kérdésről, Svédország NATO-csatlakozásáról van egyeztetnivalója.

Kapcsolódó
Szijjártó Ukrajnában: Kormányközi bizottság jön létre a magyar kérdések rendezésére
A tárcavezetői találkozón az Orbán-Zelenszkij csúcsot is szervezték kicsit.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik