Közélet

Szijjártó Ukrajnában: Kormányközi bizottság jön létre a magyar kérdések rendezésére

Ungvár, 2024. január 29. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetõje (j) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (j2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én. MTI/KKM
Ungvár, 2024. január 29. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetõje (j) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (j2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én. MTI/KKM

Közös sajtótájékoztatót tartott a magyar és az ukrán külügyminiszter Ungváron. Az orosz invázió óta nem járt a magyar külügyminiszter Ukrajnában, a tárgyalás egy órán át tartott – az esemény súlyát ez is emelte.

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón bejelentette:

a mai napon tizenegy pontban összegeztük a magyar kéréseket, köztük például a nemzetiségi iskolai jogállás helyreállítását, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségének ismételt megteremtését és a magyar nyelv korlátozásmentes használatát a felsőoktatásban, a kultúrában, a közigazgatásban és a közösségi élet terében.

A magyar tárcavezető hozzátette, hogy kétoldalú kormányközi bizottságot bíztak meg, hogy konkrét, szövegszerű javaslatokban próbáljanak megállapodni minél előbb, és ezeket tárják a két külügyminisztérium elé. „Mi azzal a céllal érkeztünk ide, hogy újra tudjuk építeni a bizalmi légkört a kétoldalú kapcsolatainkban. Azt gondolom, egyetérthetünk abban, hogy tettünk biztató lépéseket ebbe az irányba. Hosszú út áll még előttünk, sok munkát kell elvégeznünk, de mi a magyar oldalon készek vagyunk ennek a munkának az elvégzésére” – mondta Szijjártó. Hozzátette:

Lassan két éve zajlik a háború: kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Azt szeretnénk, ha a szomszédunkban béke lenne.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt két évben hazánk álláspontja végig következetes és világos volt. “Mi kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. A háborút elítéljük, és azt szeretnénk, hogyha a szomszédunkban minél előbb béke lenne” – hangsúlyozta. “Meg kell sokszorozni erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy Ukrajnában az emberek végre békében élhessenek. Magyarország kész ez irányú erőfeszítéseket tenni a jövőben is, hiszen tudjuk azt, hogy az emberéletek megmentése csak és kizárólag békével lehetséges” – mondta.

Az ukrán tárcavezető azt mondta:

Nincs kérdés, amit nem lehetne megoldani kétoldalú párbeszédben. Nyitottság, konstruktivitás és őszinteség jellemezte a beszélgetést

– hangsúlyozta Dmitro Kuleba.

Kuleba megköszönte a humanitárius segítséget, amelyet Magyarország nyújtott. Szerinte a fő kérdés Ukrajna euroatlanti integrációja volt. „Abból indulunk ki, hogy egy EU-tag Ukrajna felelne meg leginkább Magyarország érdekeinek” – mondta. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatos vitáról azt mondta: ez nagyon régi történet. „Szeretnénk szabályozni ezt a kérdést jó lelkiismerettel. Abból indulunk ki, hogy az EU-tagság felé megnyitja az utat az oktatási törvény, amely a 2017 előtti állapotokat állítja vissza. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk, a kárpátaljai magyarok is pozitívan fogadták.” Vannak pontosítandó részletek, ezeket a felek kétoldalú párbeszéd keretében megvitatják, és a kérdést végérvényesen megoldják. Dmitro Kuleba közölte, Ukrajna eltökélt abban, hogy végre rendezze Magyarországgal a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitát. Ennek érdekében a külügyminisztérium égisze alatt létrehozott különbizottságnak tíz napon belül konkrét elképzelést kell beterjesztenie a két ország kormánya elé arról, hogy a magyar fél által benyújtott “kérdések listájából mit és hogyan kell megoldani, illetve mit sikerült már megoldani” – fogalmazott.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője azt mondta, közelebb kerültek az Orbán– Zelenszkij találkozóhoz is, ami „új lapot jelentene a két ország történetében.

Lépést tettünk afelé, hogy megszervezzünk egy ilyen találkozót. Jelenleg előkészítjük, és azt szeretnénk, hogy ez a találkozó konkrét eredményekkel záruljon, de ma nem beszéltünk konkrét időpontról

– hangsúlyozta Jermak.

(Via MTI, Telex)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik