Élő Nagyvilág

Mozgósít és újraépíti magát a Hamász

EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP
EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

A hétfői közvetítésünket ide kattintva tudja visszaolvasni.

Vízzel árasztotta el az IDF a Hamász alagútrendszerét

Vízzel árasztották el izraeli katonák a palesztin Hamász iszlamista szervezet több alagútját a Gázai övezetben, jelentette be az izraeli hadsereg kedd este.

A bejelentésben „meghatározó technológiai áttörésként” jellemezték az eljárást. Kiemelték, figyelnek arra, hogy a művelet a talajvízben ne okozzon károkat és ne zavarja meg a lakosság ivóvíz-ellátását, ezért csak a talajvizsgálatok alapján alkalmasnak ítélt alagutakba pumpálnak nagy mennyiségű tengervizet.

Az alagútrendszer felszámolása céljából az izraeli hadsereg robbantásokat is végrehajt, tették hozzá.

Az amerikai sajtóban már tavaly decemberben megjelent, hogy az izraeli hadsereg teszteli azoknak az alagutaknak az elárasztását, amelyekről úgy vélik, nem bújtatnak ott túszokat. A keddi volt az első alkalom, hogy Izrael elismerte, hogy valóban alkalmazza ezt a taktikát.

A Hamász alagútrendszere amerikai sajtójelentések szerint 480-720 kilométer hosszúra tehető. A Wall Street Journal úgy értesült, hogy a föld alatti járatok mintegy 60-80 százaléka máig sértetlen.

Az izraeli hadsereg december elején azt közölte, hogy több mint 800 bejáratot fedeztek fel az alagútrendszerhez, és azok közül nagyjából 500-at sikerült lerombolni. Az alagutak korábban azt a célt szolgálták, hogy embereket, árukat és fegyvereket csempésszenek be a Gázai övezetbe, megkerülve ezzel a terület izraeli blokádját.

(MTI)

Netanjahu: Az izraeli hadsereg nem vonul ki a Gázai övezetből

Az izraeli hadsereg (IDF) nem vonul ki a Gázai övezetből, és Izrael nem tárgyal palesztin rabok ezreinek elengedéséről, jelentette ki kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában a kormányfő leszögezte: Izrael egészen addig nem vet véget a gázai háborúnak, amíg minden célját el nem érte.

Ez a Hamász megsemmisítését és a túszok hazahozatalát jelenti, továbbá annak biztosítását, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést Izraelre nézve

– húzta alá. „Nem fogjuk terroristák ezreit elengedi”, tette hozzá, az izraeli börtönökben lévő palesztinokra utalva.

Az utóbbi napokban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Izrael és a Hamász, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével, megbeszéléseket kezdett egy esetleges tűzszünetről, mely több ezer, izraeli börtönökben biztonsági okokból raboskodó palesztin elengedéséért cserébe magában foglalná a túszok elengedését is.

Mindeközben a Gázai övezetben és Ciszjordániában is aktív terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád főtitkára, Zijád en-Nahala azt közölte, a tűzszüneti megállapodásig és az izraeli csapatkivonásig nem vesznek részt semmilyen, a túszok elengedését célzó kezdeményezésben, emellett „a palesztin nép jogait biztosító politikai megoldást” sürgetett.

(MTI)

Új-Zéland felfüggeszti a gázaiakat megsegítő ENSZ-segélyszervezet finanszírozását

Új-Zéland személyében újabb országgal gyarapodott azon nemzetek listája, amelyek felfüggesztették az ENSZ főbb gázai segélyszervezete, az UNRWA finanszírozását, miután Izrael megvádolta annak néhány munkatársát azzal, hogy részt vettek a Hamász október 7-ei izraeli vérengzésében.

A CNN beszámolója szerint az új-zélandi külügyminisztérium kedden tett bejelentést, az ügyben kiadott közleményükben úgy fogalmaztak, hogy Új-Zéland nagyon komolyan veszi ezeket az állításokat amiket fontos lenne, hogy minél előbb kivizsgáljanak. A tárca biztosított mindenkit, hogy ők is részt vesznek majd ebben a folyamatban a New York-i ENSZ-képviseletünkön keresztül. Új-Zéland kilépésével évi mintegy egymillió új-zélandi dollár (ami kb. 613 ezer amerikai dollárnak felel meg) kieséssel kellene számolnia az UNRWA-nak, ennyivel dotálta minden évben a szigetország a segélyszervezetet.

A mostani döntéssel Új-Zéland olyan országokhoz csatlakozott, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Japán, Ausztrália, Franciaország, Ausztria, Svájc, Hollandia vagy épp Kanada. A másik oldalon ott van viszont Norvégia, Írország, Törökország és Szaúd-Arábia, mely országok korábban hivatalosan is közölték, hogy nem hagynak fel az UNRWA finanszírozásával.

Izraeli kommandósok palesztinoknak álcázva jutottak be egy helyi kórházba, három fegyverest megöltek

Magukat palesztinnak álcázó izraeli kommandósok egy ciszjordániai kórházban öltek meg kedden három palesztin fegyverest, akik közül gyanújuk szerint az egyik éppen terrortámadást készült elkövetni, a másik kettő pedig korábban vett részt valamilyen támadásban – írja az MTI az izraeli hadsereg és a rendőrség közlése nyomán.

A kórházi biztonsági kamera által készített felvétel tanúsága szerint tucatnyi kommandós (akik közül három nőnek öltözött, kettő pedig egészségügyi alkalmazottnak) géppisztollyal a kezében ment végig sietve a dzseníni Ibn Szina kórház egyik folyosóján. Az egyik megölt palesztin fegyveres, egy bizonyos 27 éves Mohamed Dzsalamne, a hadsereg gyanúja szerint éppen terrortámadásra készült, amihez a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásából kapott ihletet ehhez. „Dzsalamne terrortámadást akart végrehajtani, és a kórházat rejtekhelyként használta, ezért ártalmatlanították” – közölte a hadsereg.

A két másik megölt palesztin az izraeli katonaság szerint a Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád szervezet dzseníni sejtjének tagja volt, és korábban részt vettek izraeliek elleni támadásban. Hivatalos palesztin forrásból egyelőre nem erősítették meg a megölt palesztinok kilétét. A kórházi akcióról azonban a Ciszjordánia polgári kormányzását ellátó Palesztin Hatóság hivatalos rádiójának számító Palesztina Hangja is beszámolt.

Új offenzívát készít elő a Hamász

A Hamász visszatért a Gázai-övezet északi részére, ahol mozgósítanak és új offenzívát készítenek elő az izraeli hadsereg ellen, valamint újraépítik a kormányzási rendszert is, közölték egybehangzóan a segélyszervezetek, a helyi lakosság, az elemzők és több izraeli tisztségviselő.

A Guardian cikke a Hamász látszólagos és kezdetleges újraéledése aggodalomra adhat okot Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a terrorista csoport leverésére tett ígéretével kapcsolatban.

Michael Milstein, egy tel-avivi agytröszt munkatársa arról beszélt a lapnak, hogy a Hamász átvette az ellenőrzést Gáza olyan területein, amit az izraeli védelmi erők véres harcokban foglaltak el még tavaly.

A Hamász kontrollál bizonyos területeket. Nincs káosz, mert a polgári védelmi erők és a gázai önkormányzat dolgozói a Hamász részét képezik, és ők tartják fenn a közrendet. A Hamász még mindig létezik. A Hamász túlélte

– fogalmazott.

Olvasói sztorik