Nagyvilág

CNN: Sokan további „orbáni húzásokra” számítanak

Grigory SYSOYEV / POOL / AFP
Grigory SYSOYEV / POOL / AFP

Mivel Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójának kezdete óta Magyarország jelenti a leggyengébb láncszemet az egységes nyugati kiállásban, így kulcsfontosságú lehet a magyar és az ukrán külügyminiszterek hétfőre tervezett találkozója – írja az erre az alkalomra készült elemzésében a CNN. Mint írják, ugyan mindkét ország homályosan nyilatkozott a találkozó céljával kapcsolatban, a nyugati tisztviselők azt remélik, hétfőn fény derülhet arra, hogy Magyarország továbbra is fenntarja-e a vétóját az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós európai uniós támogatási csomaggal kapcsolatban.

A CNN értékelése szerint Orbán kritikusai úgy látják, a magyar kormányfő kifogásainak köze lehet ahhoz, hogy Brüsszel visszatart jelentős uniós forrásokat Magyarországtól az EU jogállamisági követelményeinek megsértésére hivatkozva. „Nem titok, hogy Magyarország egyre kényelmetlenebb szövetséges az uniós és NATO-partnerei számára. Az elmúlt években Orbán mindenféle kérdésben összecsapott európai társaival, az LMBTQ+-jogoktól kezdve a migránsok jogain át az igazságszolgáltatás aláásásáig.” A portál emlékeztet, Orbán nemcsak Kijev uniós és NATO-csatlakozási törekvéseit fékezi, de komoly akadályt jelentett Finnország és Svédország NATO-hoz való csatlakozása ügyében is.

A CNN idéz egy európai biztonsági tisztviselőt, aki szerint Orbán a nyilvánosság előtt csak a hazai közönségének játszik, miközben valójában minden uniós és NATO-intézkedést támogat – még ha fogcsikorgatva is.

Igaz, hogy sok minden a magyarokkal folytatott huzavonáról szól, ám a végén általában engednek. Ehhez képest újra és újra blokkolják az Ukrajna támogatására és a nyugati szövetség megerősítésére irányuló fontos lépéseket

– mondta egy német külügyi tisztviselő a CNN-nek.

A hétfői külügyminiszteri találkozó előtt messze a legsürgetőbb kérdés, hogy felszabadítsák Európa 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt támogatását, mivel február 1-jén ismét találkoznak az unió vezetői. Nyugati tisztségviselők a CNN-nek azt mondták, hogy a színfalak mögötti egyezkedésekben komoly győzelmet jelentene egy olyan megállapodás, amelynek eredményeként Magyarország végül lemondana a vétójáról. A CNN-nek nyilatkozó tisztviselők többsége azonban attól tart, hogy Magyarország az újabb és újabb akadékoskodásaival csak ízelítőt nyújt a még várható lépéseiből, és sokan további „orbáni húzásokra” számítanak, amelyek tovább lassíthatják a nyugati támogatást Ukrajnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik