Nagyvilág europoli

Orbán Viktor biztosan nem lesz az Európai Tanács elnöke

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Charles Michel, úgy döntött, hogy mégsem indul a júniusi európai parlamenti választásokon, és kitölti az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács élén novemberben lejáró mandátumát. így kizárható, hogy akár ideiglenesen is Orbán Viktor vegye át a helyét, írja a Guardian.

Mint ismert, ha Michelt indulása esetén megválasztották volna, akkor július közepén foglalhatta volna el a helyét az Európai Parlamentben, így az Európai Tanács vezető posztja megüresedett volna. Ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át ugyancsak júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét. Márpedig megválasztott elnök hiányában az aktuálisan elnöklő ország szervezi és vezeti a Tanács üléseit, aki ebben a forgatókönyvben Orbán Viktor magyar miniszterelnök lehetett volna.

Erre mostanra semmi esély nem maradt. Michel hat nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor várhatóan megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagot az uniós csúcson, meggondolta magát és marad a helyén.

Michel a Facebookon megjelent közleményében azt írta, átgondolta a terveit, miután azt intenzív médiafigyelem és az uniós intézményen kívüli szélsőséges reakciók követték.

Nem akarom, hogy a döntésem elvonja a figyelmünket a küldetésünkről, vagy aláássa az intézményünket és az európai projektünket, ahogy azt sem, hogy bármilyen módon visszaéljenek vele és megosszák az Európai Tanácsot

– fogalmazott.

Pénteken a Politico írt egyébként arról, hogy Brüsszel azzal fenyegeti Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja 50 milliárd euróról szóló döntést.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik