Nagyvilág

Az osztrák bíróság szerint már nem jelent veszélyt a társadalomra Josef Fritzl, aki 24 éven át tartotta fogva és erőszakolta a saját lányát

Joe Klamar / AFP
Joe Klamar / AFP

Az amstetteni rémként is emlegetett oszták Josef Fritzl hamarosan akár szabadlábra is kerülhet, és arra is van esélye, hogy börtön helyett egy idősek otthonában élje le hátralevő életét. Amint a Guardian emlékeztet, az év elején a férfi ügyvédje, Astrid Wagner az idős korára és demenciájára hivatkozva kérvényezte, hogy védence idő előtt szabadulhasson a börtönből, a kremsi bíróság pedig a pszichiátriai szakvélemények alapján úgy döntött, hogy a 88 éves férfi nem jelent már veszélyt a társadalomra. Megelőzési okokból azonban a bíróság nem ment el odáig, hogy szabadlábra helyezze Fritzlt, és az ügyészség is fellebbezhet még az áthelyezés ellen. Ügyvédje ugyanakkor tényként közölte, hogy védencét a fegyház pszichiátriai részlegéről egy általános börtönbe szállíthatják át, ahol időről időre kérheti majd a feltételes szabadlábra helyezését is. A Guardian szerint mindez megnyitja az utat afelé, hogy végül idősotthonban kössön ki.

Ügyvédje a sajtónak csütörtökön azt mondta:

Hosszú idő volt, de sikert értünk el. [Fritzl] újra elmondta, hogy megbánta, amit tett, közel volt ahhoz, hogy elsírja magát. A bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a védencem nem jelent többé veszélyt a társadalomra.

Josef Fritzl volt az elkövetője Ausztria modernkori történetének talán legmegrázóbb bűncselekmény-sorozatának. A férfi bebörtönözte, majd 24 éven át fogva tartotta a saját lányát, Elisabeth Fritzlt a házuk alatti pincében kialakított börtönben. Ezen idő alatt rendszeresen megerőszakolta a nőt, akitől a fogság ideje alatt hét gyereke született. Közülük az egyik még újszülött korában meghalt, őt Fritzl egy szemétégetőben hamvasztotta el. A férfi végül akkor bukott le, amikor lányától született legidősebb gyereke, Kerstin megbetegedett és muszáj volt kórházba vinni. Elisabeth elrejtett egy segélykérő üzenetet a lány egyik zsebében, amit a kórházi dolgozók meg is találtak, innentől nem volt visszaút, Fritzlt napokon belül letartóztatták.

Az amstetteni rémet életfogytiglanra ítélték, 2009-óta ül börtönben. Tavaly kiadta emlékiratait, részletesen mesélve arró, ő miként élte meg azt a bizonyos 24 évet. Itt írta le azt, hogy magát is áldozatnak tekinti.

Kapcsolódó
„Jó ember vagyok” – kiadta emlékiratait az osztrák férfi, aki 24 éven át a pincéjében tartotta foglyul a saját lányát
Josef Fritzl rendszeresen megerőszakolta a lányát, aki összesen hét gyermeket szült neki. Az életfogytiglanra ítélt férfi jelenleg azt szeretné a legjobban, ha a felesége megbocsátana neki.

Fritzl néhány hónapja a börtönben arról beszélt, nagyon szeretné látni unokáit, állandóan a családjára gondol. Ő maga biztos benne, hogy egyszer képesek lesznek neki megbocsátani.

Kapcsolódó
„Meg fognak bocsátani” – mondta családjáról az osztrák nyugdíjas, aki 24 éven át tartotta a pincéjébe zárva a saját lányát
Josef Fritzl nagyon szeretné látni az unokáit, állítása szerint mindig a családjára gondol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik