Nagyvilág

Orbán Viktor a svéd NATO-csatlakozásról tárgyalt a brit külügyminiszterrel

FERENC ISZA / AFP
FERENC ISZA / AFP

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon megbeszélést folytatott David Cameron brit külügyminiszterrel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A tárgyalásról közösségi oldalán beszámolt Cameron is. A korábbi brit kormányfő azt írta:

Svédország gyors NATO-csatlakozásának fontosságáról tárgyaltak, annak érdekében, hogy a szövetség és az euro-atlanti térség biztonságosabb, a NATO pedig erősebb legyen.

A brit tárcavezető kitért Ukrajna támogatásának ügyére is.

Kedden a Reuters török parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a török parlament január 23-án kedden vitatja meg Svédország NATO-tagsági kérelmét. A cikk szerint miután a parlament valószínűleg kedden jóvá is hagyja a javaslatot, Tayyip Erdogan elnök várhatóan aláírja azt, és ezzel lezárul egy hosszadalmas folyamat, amely Ankara néhány nyugati szövetségesét nyugtalanította.

Svédország és Finnország 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte a katonai szövetséghez való csatlakozását. A NATO-tag Törökország azonban kifogást emelt, mert szerinte a két ország olyan csoportokat véd, amelyeket Ankara terroristáknak tart. Törökország tavaly áprilisban támogatta Finnország tagsági kérelmét, de Magyarországgal együtt megvárakoztatta Svédországot, arra hivatkozva, hogy szigorítania kell az álláspontját a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) helyi tagjaival szemben, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorista csoportként tart számon.

Amennyiben Törökország valóban már a mai napon ratifikálja a svéd csatlakozást, úgy

Magyarország maradhat az egyedüli NATO-tag, amely még nem hagyta jóvá a skandináv ország tagsági kérelmet.

Az MSZP képviselőcsoportja rendkívüli ülést kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ügyében, miközben Orbán Budapestre hívta tárgyalni a svéd kormányfőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik