Élő Nagyvilág

Észak-Koreába várják Putyint

Szputnyik / Kreml pool / Pavel Bednyjakov / MTI / EPA
Szputnyik / Kreml pool / Pavel Bednyjakov / MTI / EPA
Hírfolyamunk az orosz–ukrán-háborúról.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Litvánia és Lengyelország szorosabban működik majd együtt katonailag

Litvánia és Lengyelország szorosabb katonai együttműködésről állapodott meg vasárnap.

Erősíteni fogjuk a katonai együttműködést. Közös hadgyakorlatokat fogunk tartani. Hadseregeink közös kiképzésének további lehetőségeit fogjuk keresni, javítani fogunk a katonai mobilitáson

– mondta Gitanas Nauseda litván elnök vasárnap lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával tartott találkozóján Vilniusban.

Duda – az Orosz Birodalom elleni 1863-as januári lengyel-litván felkelés 161. évfordulóján tett látogatása során – arról beszélt, hogy Lengyelország és Litvánia együttes kötelessége támogatni Ukrajnát és kikényszeríteni a biztonságot saját európai térségükben.

Bizonyos értelemben sajnálatos, hogy hagyományosan küzdenünk kell szabadságunkért az orosz agresszorok ellen

– hangoztatta Duda.

Ezért olyan fontos kettőnk és Európa ezen része számára, hogy támogassuk Ukrajnát

– fűzte hozzá.

A lengyel elnök beszélt arról is, hogy litván kollégájával megvitatták a NATO-csúcstalálkozó előkészületeit. „A litván államfő és én megelégedéssel fogadtuk, hogy hamarosan nagyszabású NATO-hadgyakorlatok lesznek Európának ezen szegletében” – mondta.

Hozzátette, hogy a manőverek a harckészültséget és az esetleges agresszió visszaverésének képeségét hivatottak megmutatni, valamint a NATO-szövetségesek bevonásának és jelenlétének mértékét Közép- és Kelet-Európában, ezen felül pedig a szövetség reakcióidejét és erejét.

(MTI)

Az orosz külügy szerint barbár terrorcselekmény volt az ukránok Donyeck elleni támadása

Barbár terrorcselekmény volt az ukrán hadsereg Donyeck elleni támadása, és a nemzetközi szervezeteknek és a kormányoknak el kell ítélniük Kijev akcióit – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium, amelynek szóvivője bejelentette, hogy a történteket meg fogja vitatni az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A donyecki békés létesítményekre mért embertelen, civilek megölését célzó csapások, és a legcivilizáltabb nyugatiak részvétele ebben (.) – mindez az ENSZ Biztonsági Tanácsa megbeszélésének tárgya lesz, amelyen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz

– mondta jelentette ki Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija-1 televíziócsatornán. Közölte, hogy a Lavrov vezette orosz küldöttség már úton van New Yorkba.

Az orosz diplomáciai tárca által kiadott állásfoglalás értelmében „az Egyesült Államok és csatlósai által támogatott neonáci kijevi rezsim ismét barbár terrorcselekményt követett el Oroszország békés lakossága ellen” és Moszkva kategorikusan elítéli ezt a „hitszegő csapást” a polgári lakosság ellen. A minisztérium szerint a Nyugat „féktelen vágya”, hogy az „ukrán bábok keze által” stratégiai vereséget mérjen Oroszországra, egyre vakmerőbb akciókra készteti Kijevet, beleértve a terrorcselekményeket, a humanitárius jog tömeges megsértését és háborús bűncselekményeket.

Az orosz külügyminisztérium ezzel kapcsolatban Ukrajna elítélésére szólította fel az összes felelős kormányt és az illetékes nemzetközi szervezetet.

Hallgatásuk a civil polgárok megölésének hallgatólagos jóváhagyását jelenti, és még véresebb atrocitásokra ösztönzi az ukrán neonácikat

– hangzott az állásfoglalás.

Az orosz külügyminisztérium szerint a „terrortámadások” azt bizonyítják, hogy Ukrajnában nincs meg a politikai akarat a békéhez és a konfliktus diplomáciai úton történő megoldásához, és “ebből kiindulva nyilvánvaló, hogy az orosz különleges hadművelet minden célját és célkitűzését el kell érni”.

Ennek az országnak a területéről semmilyen, Oroszország biztonságát érintő fenyegetés nem származhat vagy terrorcselekmény nem indulhat

– áll az orosz diplomácia állásfoglalásában. Az ukrán tüzérség vasárnap reggel 152 és 155 milliméteres kaliberű fegyverekkel lőtte a Donyeck nyugati részén lévő Tyeksztyilscsik negyedben található piac könyékét. A támadás következtében 25 ember életét vesztette, további 20 pedig megsebesült.

(MTI)

Négy túlélője van az Afganisztánban lezuhant orosz gépnek

Négy túlélője van az Afganisztán északkeleti részén lezuhant Falcon 10-es típusú sugárhajtású kisrepülőgépnek – közölte vasárnap a Roszaviacija orosz légügyi hatóság.

A Roszaviacija a kabuli orosz nagykövetség információira hivatkozva ismertette, hogy a helyi kereső-mentő szolgálatok megtalálták az Oroszországban bejegyzett gép roncsait és előzetes információk szerint négy túlélőt – köztük a pilótát – különböző fokú sérülésekkel. A légügyi hatóság hozzátette, hogy a fedélzeten lévő másik két személy sorsát még igyekeznek tisztázni.

Két tálib tisztségviselő Badahsán tartományban ugyanakkor azt mondta, hogy a lezuhant gép két utasa meghalt. Hán Mohammad, a tartományi kormányzó kabinetfőnöke szerint a négy túlélő most a helyi hatóságokkal van. Zabiullah Amiri, az észak-afganisztáni tartomány tájékoztatási osztályának vezetője megerősítette az áldozatok és a túlélők számát.

A Falcon-10 négyfős személyzetével és két utasával a fedélzetén szombat éjjel tűnt el a radarernyőkről Afganisztán és Tádzsikisztán határán. A Roszaviacija szerint a Thaiföldről Moszkvába tartó gép fedélzetén lévők közül két orosz állampolgár volt.

A szerencsétlenül járt kisrepülőgép egy súlyos beteget és kísérőjét szállította haza Oroszországba Pattaja thaiföldi üdülőhely egyik kórházából.

(MTI)

Zelenszkij: Egyelőre nem kell félmillió ukrán katonát mozgósítani

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására. Erről az államfő a Channel 4 brit televíziónak adott interjújában beszélt, amelyet a hivatalos elnöki honlapon is közzétettek vasárnap.

Személy szerint most nem látom szükségét félmillió ember mozgósításának. Nem azért mondom ezt, mert válaszolni akarok és valakinek a kedvében akarok járni. Először is, az élet az első számú prioritás. Másodszor, zajlanak a szükséges műveletek. Még nem láttam elég egyértelmű adatot ahhoz, hogy azt mondhassam, félmilliót kell mozgósítani. Harmadszor pedig a pénz. A mozgósítás finanszírozása határozottan nem a partnerektől származik, szeretném, ha ezzel mindenki tisztában lenne

– fogalmazott Zelenszkij, kifejtve, hogy a katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik. Úgy vélte ugyanakkor, szükséges a mozgósítás a tekintetben, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák.

Zelenszkij korábban már elmondta, hogy a hadsereg vezetése a haditanács egyik ülésén felvetette további 450-500 ezer ember mozgósítását, de ezt még nem véglegesítették.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéműsorban kijelentette, hogy Ukrajna akkor kezdhet tárgyalásokat Oroszországgal, ha utóbbi taktikai vereséget szenved a harctéren, önként lemond atomfegyvereiről, illetve ha ott belső zavargások törnek ki. Úgy vélte, hogy Oroszország csak ultimátumokban hajlandó tárgyalni, és Ukrajna teljes megsemmisítésére törekszik. Szerinte amíg Oroszország nem szenvedett jelentős taktikai vereséget a harctéren, bármilyen tűzszünetet arra használna fel, hogy felkészüljön a következő támadásokra.

Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője egy tévéműsorban megerősítette, hogy az ukrán erők kivonultak a Harkiv megyei Krohmalne faluból. Megjegyezte, hogy a településen a csaknem két éve kezdődött orosz invázió előtt is csupán 45-en laktak és a falunak mind az öt házát lerombolta az orosz hadsereg.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy jelenleg a Harkiv megyei Kupjanszknál támadnak a legaktívabban az orosz erők, az elmúlt napban 21 rohamot vertek vissza ott az ukrán csapatok. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 376 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Az ukrán katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy vasárnapra virradó éjjel dróntámadásokat mértek az oroszországi Tulában egy hadiüzemre, Szmolenszkben és Orjolban lévő katonai objektumokra, továbbá a leningrádi területen lévő Uszty-Lugában egy tengeri terminálra.

(MTI)

Civilek haltak meg ukrán tüzérségi támadásban Donyeckben

Legkevesebb 18 civilt megölt és további 13-at megsebesített egy Donyeck város elleni ukrán tüzérségi támadás vasárnap.

Az ukrán tüzérségi támadás a donyecki Tyeksztyilscsik lakótelep piacát érte, a legforgalmasabb időpontban. Ezt állította Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Telegram-bejegyzésében, amit az MTI idézett. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az ukrán haderő legalább hat 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőtt ki. Horlivka városát pedig, ahol egy iskolát ért csapásban egy civil sebesült meg, 11 ilyen lőszerrel leadott lövéssel támadták.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése Harkov megyében elfoglalták Krahmalne települést. négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vertek vissza, közülük hetet Kupjanszk térségében. Az ukrán fél vesztesége a frontszakaszokon több mint 560 katona volt. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy lőszerraktárat is, ami a külföldi zsoldosok ideiglenes szálláshelyeként szolgált.

Oroszország eddig 672 kulturális örökségi helyszínt rongált meg

Az ukrán nagykövetség közösségi oldalán tette ezt közzé.

Oroszország 672 kulturális örökségi helyszínt megrongált, 23-at lerombolt az invázió kezdete óta. További 177 helyszín állapota ismeretlen. Azt írták, hogy a 24 ukrajnai régióból 17-ben károsítottak kulturális örökségi helyszínt az oroszok. A legtöbb kárt az építészeti műemlékek és történelmi helyszínek szenvedték el. A nagykövetség terrorista államnak nevezte Oroszországot. Azt írták, Moszkva nemcsak az ukrán állampolgárokat, Ukrajna kultúráját is el akarja pusztítani, célja az ukrán állam és az ukrán nemzet felszámolása.

Tűz egy orosz LNG-telepen

Tűz ütött ki a legnagyobb oroszországi cseppfolyósított földgázt termelő telepen vasárnap hajnalban, a Balti-tenger partján található Ust-Luga kikötőjében, közel Szentpétervárhoz. A Novatek terminálján keletkezett tűznek nincsenek áldozatai, a személyzetet evakuálták, közölte a régió kormányzója.

Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a környéken élők drónokat észleltek, mielőtt a tűz fellángolt volna, írja a Guardian.

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

79 ember kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt

Az ukrán-magyar határszakaszon 4366-an léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6879-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság  (ORFK) vasárnap az MTI-t közleményben tájékoztatta arról, hogy a beléptetettek közül a rendőrség 79 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Észak-Koreába látogat hamarosan Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök hajlandó a közeljövőben Phenjanba látogatni.

Putyin megköszönte Kim Dzsong Un észak-koreai meghívását, és kifejezte hajlandóságát, hogy egy korai időpontban ellátogasson az országba, A KCNA hírügynökség szerint az észak-koreai kormány

kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját.

A hét elején a Kreml szóvivője is azt mondta: Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, az elnök belátható időn belül Észak-Koreába utazik. A hét elején Oroszország megerősítette szoros együttműködését Észak-Koreával Cso Szon Hui külügyminiszter háromnapos moszkvai útján, írta az MTI. A szorosabb együttműködés jeleként Kim Dzsong Un szeptemberben az orosz Távol-Keleten találkozott Putyinnal, majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ment Phenjanba. Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború miatt. Attól is tartanak, hogy Oroszország, mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik