A következő élő közvetítés része Rakétákat lőtt ki Pakisztán iráni célpontokra, újabb amerikai légicsapások Jemenben

Állandó tűzszünetet akar az Európai Parlament Gázában, de feltételei vannak

Megszavazta az Európai Parlament az „állandó tűzszünet” szorgalmazásáról szóló javaslatot – írja a Guardian. Ezt azonban két feltételhez kötötték a döntéshozók.  Az egyik, hogy a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokat szabadon kell engedni, a másik, hogy a Hamászt fel kell számolni.

Az EP tehát nem követelt feltétel nélküli tűzszünetet a Gázai övezetben, ehelyett – mint írták – „állandó tűzszünetre és a politikai megoldásra törekvés újraindítására szólított fel, feltéve, hogy valamennyi túszt azonnal és feltétel nélkül szabadon engednek, és felszámolják a Hamász terrorszervezetet”.

A nem kötelező érvényű állásfoglalást 312 EP-képviselő támogatta, 131-en ellene szavaztak, 72-en pedig tartózkodtak.

A huszonhét országot tömörítő Európai Unió eddig nehezen alakított ki egységes álláspontot a konfliktussal kapcsolatban, mivel vannak országok – például Németország –, amelyek határozottan Izrael mellett állnak, míg mások inkább palesztinbarátok.

A szocialisták, a centristák és a zöldek olyan állásfoglalást szorgalmaztak, amely állandó tűzszünetre és a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítések újraindítására szólít fel. A jobbközép Európai Néppárt – az EP legnagyobb frakciója – azonban ellenezte a feltétel nélküli tűzszünetre vonatkozó eredeti követelést, és módosító indítványt terjesztett elő.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik