Nagyvilág

Hivatali hiba miatt 40 napot ült ártatlanul egy osztrák börtönben egy magyar férfi

Negyven börtönben eltöltött nap után szabadon engedték azt a háromgyermekes családapát, aki egy hivatali hiba miatt került óriási bajba, írja a Blikk.

Kovács Károlyt nemzetközi elfogatóparancs alapján embercsempészet gyanúja miatt előbb bilincsbe verve október közepén rabosították, majd házi őrizetbe került. November 30-án döntöttek arról, hogy átadják Ausztriának, azóta a rácsok mögött sínylődött.

A büntetlen előéletű férfi furgonjával szír migránsokat csempésztek a szomszédos országban. A gondot az okozta, hogy bár a kocsit előtte már eladta, a tulajdonosváltást le is jelentette, ám azt nem vezették át időben a rendszerben, a hatóságok ezért azt hitték, ő követte el a bűncselekményt.

Az ügyész ragaszkodott ahhoz, hogy bűnös vagyok, de a bizonyítékainkat látva a bíró végül elismerte, hogy a hatóságok nagyot hibáztak és január 8-án minden vád alól felmentett

– örvendezett a Blikknek Kovács Károly.

A lap szerint a tucatnyi migráns elé mindössze egy képet tettek Károlyról, ami alapján – tévesen – felismerték őt. Ezzel szemben a védelem számos olyan GPS-adatot, képeket, felvételeket, híváslistákat, tanút sorakoztatott, ami egyértelműen az ellenkezőjét bizonyítja. Az eljárást ezért szüntették meg jogerősen Károllyal szemben.

A furgont megvásárló cégről igazoltan kiderült, hogy rövid idő alatt 70 végrehajtás indult ellene. Nagyon jól rekonstruálható volt, hogy Károly sajnos ártatlanul belekeveredett egy ilyen kálváriába. Rossz helyen volt rossz időben. Érthetetlen módon ráadásul az európai rendszerben a mai napig az szerepel, hogy az ő nevén van az autó

– magyarázta a Blikknek Károly ügyvédje, dr. Zamecsnik Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik