A következő élő közvetítés része Kijev nem akar több kamionblokádot látni az uniós határainál

Kijev nem akar több blokádot látni az uniós határainál

Kijev és Brüsszel biztosítékokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a jövőben lehetetlenné váljon Ukrajna és az Európai Unió (EU) szárazföldi határainak blokádja – közölte szerdán Szerhij Derkacs ukrán infrastrukturálisminiszter-helyettes az MTI tudósítása szerint.

A lengyel sofőrök által a határátkelőknél hetek óta tartó blokádok jelentős károkat okoztak Ukrajnának, és csak kedden sikerült Varsónak és Kijevnek feloldania ezeket.

Most az Európai Bizottsággal együtt azon dolgozunk, hogy számos biztosítékot alakítsunk ki, megelőzendő a határok és a határátkelőkhöz vezető utak blokkolását

– mondta Derkacs az ukrán állami televízióban.

A lengyel fuvarozók az ukrán fuvarozóknak biztosított kedvezmények miatt tiltakoztak, amelyek tisztességtelen versenyfeltételeket teremtettek. Követelték, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amelyben az ukrán cégeknek és az Ukrajnába belépő uniós kamionosoknak egyaránt engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ott működhessenek. Kijev arra kényszerült, hogy jelentősen növelje a szárazföldi határain keresztül folytatott kereskedelmet, mivel a 2022. februári orosz támadást követően a korábbi fő kereskedelmi útvonalak bezárultak.

A jelenlegi határátlépési rendszer június 30-ig marad érvényben. Derkacs elmondta: a lengyel tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy javaslatokat tesznek Ukrajnának arra vonatkozóan, miképpen működhetne tovább az évente felülvizsgált megállapodás. „Nagyon fontos számunkra, hogy a határ működjön, a megállapodásnak működnie kell, és a határoknak szabadnak kell lenniük, különösen hadiállapot idején” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: Ukrajna most minden egyes uniós országgal együtt dolgozik a határátkelők fejlesztésének felmérésén, azzal a céllal, hogy növeljék számukat és kapacitásukat. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik