Élő Nagyvilág

Legalább öt ukrán megyében robbantak az orosz rakéták

Szergej Kozlov / MTI / EPA
Orosz rakéták becsapódása nyomán megrongálódott szállodaépület az északkelet-ukrajnai Harkivban. Ez a rakétatámadás három nappal korábban, január 10-én történt.
Szergej Kozlov / MTI / EPA
Orosz rakéták becsapódása nyomán megrongálódott szállodaépület az északkelet-ukrajnai Harkivban. Ez a rakétatámadás három nappal korábban, január 10-én történt.

A pénteki nap történéseiről itt számoltunk be.

Az oroszok hiperszonikus rakétákat is bevetettek Észak-Ukrajnában

Ismét orosz rakéta- és dróntámadás-sorozat érte Ukrajnát szombatra virradóra – jelentette az ukrán légierő.

A legkevesebb öt ukrajnai régióra kilőtt 40 rakétából és drónból az ukrán légvédelem nyolcat megsemmisített. A lelőtt rakéta roncsai több épületben – köztük lakóházakban – károkat okoztak. Áldozatokról nem szól a jelentés.

Az ukrán légvédelem szerint az oroszok a hangsebesség többszörösével repülő, Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat is bevetettek, amelyeket nagyon nehéz elfogni. Az észak-ukrajnai Csernyihiv területi rendőrség fotót tett közzé egy hatalmas kráterről, amelyet egy lelőtt rakéta roncsai okoztak. (MTI)

A szokásosnál jóval kevesebb orosz rakétát lőtt le az ukrán légvédelem

Összesen 37 rakétát és 3 drónt lőttek ki az oroszok ukrán célpontokra a szombat reggeli órákban. Az ukrán légvédelem nyolc rakétát lőtt le, több mint húsz rakéta pedig különböző okok miatt célt tévesztett, például azért, mert elektromágneses jelekkel megzavarhatták a rakéta GPS-t.

A szombat reggeli támadás azután jött, hogy az ukrán légi erők szóvivője a hét elején panaszkodott arról, hogy lassan kifogynak a légvédelmi rakétákból. Ezért lehetett, hogy most a szokásosnál jóval kisebb arányban szedtek le orosz rakétákat.

Fél Szentpétervárt füstbe borítja az óriási raktártűz

Sűrű füst borítja a második legnagyobb orosz város, Szentpétervár déli felét, mert kigyulladt Wildberries nevű online-áruház hatalmas raktárépülete. A lángok 70 ezer négyzetméteres területen pusztítanak a jelentések szerint, a kárt 126 millió dollárra becsülik.

A cégnél pár nappal ezelőtt hatalmas razzia volt, a hatóságok migráns munkavállalókat vettek őrizetbe, hogy aztán az orosz haderő kötelékében az ukrán frontra vigyék harcolni. Egyes bloggerek szerint ezért bosszúból gyújthatták fel az épületet.

Több mint 13,5 ezren jöttek Ukrajna felől egy nap alatt

Az ukrán-magyar határszakaszon 4852-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8755-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis 13.607-en érkeztek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 89 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Legalább öt ukrán megyében robbantak az orosz rakéták

Ma hajnalban is orosz légitámadás érte Ukrajnát, a híradások szerint reggel hatkor rohanhattak az emberek az óvóhelyekre. Ezúttal főleg ballisztikus rakétákkal lőtték az ukrán területeket.

Öt megyéből, Rivnéből, Poltavából, Kirovgrádból, Csernyihivből és Hmelnickijből érkeztek hírek robbantásokról, de áldozatokról, károkról egyelőre nem jöttek beszámolók.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik