A következő élő közvetítés része Izrael: „ha voltak népirtási cselekmények, akkor azokat ellenünk követték el”

A húszik mindenáron folytatnák a hajók elleni támadásokat

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat – jelentette ki pénteken  Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője az MTI tudósítása szerint. A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt. Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet.

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők által a húszi lázadók katonai létesítményei ellen az éjszaka folyamán végrehajtott csapásokat, melyekkel szerinte az Egyesült Államok és partnerei világos üzenetet küldtek, hogy nem fogják eltűrni a húszik támadásait és a szabad hajózás veszélyeztetését.

A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, Canberra kiszolgáló személyzettel támogatta a brit-amerikai akciót. „Ausztrália továbbra is támogat minden, a szabályokon alapuló világrendet erősítő műveletet” – szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Az akció ellen a húszikat támogató Irán máris tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a nemzetközi művelet „szítja a régiós feszültséget”, megsérti Jemen szuverenitását és a nemzetközi jogba ütközik. Szaúd-Arábia közölte, követi a helyzet alakulását és a Vörös-tenger térsége biztonságát, valamint a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, az utóbbit nemzetközi elvárásnak nevezve. Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Fádi es-Simmari – akit az INA iraki hírügynökség idézett – arra figyelmeztetett, hogy a csapásokkal „a Nyugat kiszélesítheti az Izrael és a Hamász közötti konfliktust”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik