Nagyvilág

Az amerikai csapatok gyors kivonását akarja az iraki kormány

Murtada AL-SUDANI / POOL / AFP
Murtada AL-SUDANI / POOL / AFP

Az amerikai csatatok gyors, rendezett, tárgyalásos úton történő kivonását szorgalmazza az iraki miniszterelnök, igaz, konkrét határidőt nem nevezett meg. Mohamed Sía al-Szudáni kormányfő a Reutersnek adott interjút, miután már múlt pénteken bejelentette a csapatkivonásra vonatkozó szándékát. Hétfőn a Pentagon tagadta a hírt, mondván, ilyen irányú hivatalos megkeresés nem érkezett.

Irakban jelenleg 2500 katonát állomásoztat az Egyesült Államok, 900-at pedig a szomszédos Szíriában. Ezek állítólag azért vannak ott, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam (ISIS) fegyvereseinek újbóli megerősödését. Az amerikai légierő azonban gyakran hajt végre csapásokat Irakban működő más, az Iszlám Állammal szemben fellépő milíciákon, többnyire válaszul az amerikaiakat ért támadásokra.

Az amerikai katonák kivonására vonatkozó javaslat most azután merült fel, hogy csütörtökön egy légicsapásban megölték egy befolyásos síita milícia, a Harakat al Nudzsaba egyik vezetőjét és egy másik személyt a környezetében. Az USA ezzel felbőszítette az Irán által támogatott síita milíciákat, tovább növelve a gázai konfliktus miatt egyébként is erősödő közel-keleti feszültségeket.

Szudáni szerint újra kell szervezni az amerikai kapcsolatot, mivel az jelenleg megbolygatja Irak és a régió stabilitását.

Egyezzünk meg olyan időkeretben amely – remélhetőleg – gyors, hogy ne maradjanak sokáig, és ne történjenek újabb támadások

– mondta az iraki kormányfő, azzal árnyalva mondandóját, hogy a regionális eszkaláció fenyegető veszélyének csak Izrael Gáza elleni háborújának befejezése vethetne véget.

A kilátásba helyezett amerikai kivonulás feltehetően növelné azokat félelmeket Washingtonban, hogy Irán még nagyobb befolyást szerezhet az iraki uralkodó elitben. Az Irán által támogatott síita fegyveresek éppen a 2003-as amerikai vezetésű invázió után kezdtek megerősödni Irakban.

Irak az OPEC második legnagyobb olajtermelője, és Izrael gázai hadjáratának legélesebb bírálói közé tartozik. Az ország vezetése a palesztin civilek tömeges megölését és kitelepítését a népirtás tankönyvi esetének nevezte. Ezt Izrael hevesen tagadja.

Az iraki kormány azt is többször hangoztatta, hogy a külföldi erők és iraki diplomáciai képviseletek elleni támadások, amelyeket iszlamista milíciák hajtanak végre, törvénytelenek, és ellentétesek az ország érdekeivel. Azt azonban szintén a szuverenitás súlyos megsértéseként értékelték, hogy az amerikaiak rendszeresen hajtanak végre csapásokat a milíciák által használt létesítmények ellen. Ide sorolták továbbá a Harakat al Nudzsaba parancsnoka elleni múlt csütörtöki merényletet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik