A következő élő közvetítés része Menekülttáborban razziáztak, százhúsz embert elvitt az izraeli hadsereg

Lecsapott egy iraki milícia vezetőjére az amerikai hadsereg

MAJDI FATHI / NurPhoto / AFP
MAJDI FATHI / NurPhoto / AFP

Csapást hajtott végre Bagdadban egy iraki milícia vezetője ellen – közölte az amerikai hadsereg. Hogy pontosan ki is volt a célpont, nem árulták el, de azt igen, hogy rajta kívül még egy ember meghalt.

A névtelenséget kérő amerikai forrás azt mondta, hogy a csapás egy járművet ért. A célpont a Harakat al Nudzsaba nevű síita félkatonai szervezet egyik vezetője volt.

Rendőrségi források és szemtanúk szerint egy drón legalább két rakétát lőtt ki egy, az iraki milícia által használt kelet-bagdadi épületre.

Az Egyesült Államok jelenleg is 2500 katonát állomásoztat Irakban és 900-at Szíriában. Ezek állítólag azért vannak ott, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam fegyvereseinek újbóli megerősödését. A Harakat al Nudzsaba azonban semmilyen módon nem köthető az Iszlám Államhoz, már csak azért sem, mert síita szervezetként felekezeti okból természetes ellenfelei egymásnak. A 2013-ban alapított radikális síita milícia amerikaellenes és anticionista nézeteket hirdet, és ideológiai rokonságot mutat az iráni iszlamista állammal. A félkatonai szervezet Szíriban és Irakban egyaránt aktív, és része annak a hálózatnak, amelyet az Iráni Forradalmi Gárda támogatásban részesít.

Az elmúlt napokban az USA az Irán által támogatott jemeni hútik ellen is támadást intézett, mert azok több olyan hajót megtámadtak a Vörös-tenger környékén, amelyek állításuk szerint Izraellel állnak kapcsolatban.

A feszültségek az utóbbi napokban az egész közel-keleti térségben felfokozódtak. Az Izrael által október 7-e óta folyamatosan katonailag támadott Gázai övezeten túl Ciszjordániában, Izrael északi részén, Libanonban, Szíriában, Iránban, a Vörös-tengeren és Irakban is számos erőszakos incidensről számoltak be.

Visszavágunk, és az amerikaiak megbánják, hogy ezt az agressziót végrehajtották

– mondta a Reuters jelentése szerint egy helyi iraki milícia parancsnoka.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik