Nagyvilág

Tagadja a Pentagon, hogy az amerikai csapatok kivonására készülnének Irakban

Hadi Mizban / POOL / AFP
Mohamed Sía al-Szudáni iraki miniszterelnök a hadsereg napja alkalmából rendezett felvonuláson Bagdadban, 2024. január 6-án.
Hadi Mizban / POOL / AFP
Mohamed Sía al-Szudáni iraki miniszterelnök a hadsereg napja alkalmából rendezett felvonuláson Bagdadban, 2024. január 6-án.

Tagadja a Pentagon, hogy az amerikai csapatok kivonását tervezné Irakból, annak ellenére, hogy az iraki kormány pénteken közölte, megkezdik az USA vezette nemzetközi katonai koalíció kivonásának folyamatát – derült ki a Reuters híradásából.

Mohamed Sía el-Szudáni iraki miniszterelnök hivatala még pénteken adott ki közleményt az amerikai csapatkivonásról. Ez azután történt, hogy az amerikai légierő csütörtökön egy légicsapásban megölte egy befolyásos síita milícia, a Harakat al Nudzsaba egyik vezetőjét és egy másik személyt a környezetében. Az USA ezzel felbőszítette az Irán által támogatott síita milíciákat, tovább növelve a gázai konfliktus miatt egyébként is erősödő közel-keleti feszültségeket.

Jelenleg nincs tudomásom semmilyen tervről. Továbbra is nagyon összpontosítunk az ISIS elleni küldetésre

– közölte hétfőn Patrick Ryder, az amerikai légierő vezérőrnagya egy sajtótájékoztatón a csapatkivonás állítólagos megkezdésére utalva.

Az Egyesült Államok jelenleg 2500 katonát állomásoztat Irakban és 900-at Szíriában. Ezek állítólag azért vannak ott, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam (ISIS) fegyvereseinek újbóli megerősödését.

A Harakat al Nudzsaba azonban – melynek egyik vezetőjét csütörtökön kivégezte az amerikai hadsereg – semmilyen módon nem köthető az Iszlám Államhoz, már csak azért sem, mert síita szervezetként felekezeti okból természetes ellenfelei egymásnak.

Az amerikai vezérőrnagy hozzátette, hogy az amerikai katonák a kormány meghívására tartózkodnak Irakban. Ryder azt is kijelentette, nincs tudomása róla, hogy Bagdad értesítette volna az amerikai védelmi minisztériumot a csapatkivonásáról szóló döntéséről.

A 2013-ban alapított Harakat al Nudzsaba Amerika-ellenes és anticionista nézeteket hirdet, és ideológiai rokonságot mutat az iráni iszlamista állammal. A félkatonai szervezet Szíriban és Irakban egyaránt aktív, és része annak a hálózatnak, amelyet az Iráni Forradalmi Gárda támogatásban részesít.

Szerdán a szomszédos Iránban egy temetőben tartott állami megemlékezés során csaknem száz embert megöltek, és több százat megsebesítettek, miközben a gyászolók az amerikai parancsra 2020 januárjában szintén hasonló körülmények között kivégzett Kászim Szulejmáni tábornok emléke előtt tisztelegtek. A tömeggyilkos merényletet másnap az Iszlám Állam vállalta magára.

Kászim Szulejmáni az Iráni Forradalmi Gárda Kúdsz nevű elitalakulatának (a Kúdsz Jeruzsálem arab elnevezése) vezetője volt. A tábornok a szervezet élén eltöltött több mint két évtized alatt egy laza, de hatékony szövetséget hozott létre különböző közel-keleti milíciákból. A Szulejmáni által épített hálózat ma is működik, hatóköre Jementől Libanonig terjed. Az együttműködésbe bevont külföldi milíciák mindegyike önállóan működik, vagyis az iráni államtól függetlenek, de Izrael és az Egyesült Államok iránti ellenszenvük szempontjából egységesek, és valamennyien élvezik Irán támogatását. Harakat al Nudzsaba Szíriban és Irakban egyaránt aktív részese a Szulejmáni által létrehozott hálózatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik