Nagyvilág europoli

Politico: Egy feltétellel Orbán Viktor mégis beleegyezhet Ukrajna támogatásába

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP

A Politico keddi hírlevele szerint Magyarország jelezte, hogy egy feltétellel megszavazhatja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. A lap szerint ennek feltétele az lenne, hogy az összeget ne egyben folyósítsák a megtámadott országnak, hanem évente vizsgálják felül a döntést.

Abban az esetben, ha elfogadnák Orbán feltételeit, az 50 milliárdot négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatja meg Ukrajna.

Magyarországnak pedig a Politico értékelése szerint minden évben lesz lehetősége vétózással zsarolni az Uniót, és engedményeket elérni Brüsszelben.

A következő EU-csúcsot február elsején rendezik, így elképzelhető, hogy az uniós vezetők fokozott nyomást gyakorolnak Orbánra annak érdekében, hogy megszavazza a támogatást.

Mint írták, egyesek szerint a magyar javaslat több szempontból is hibás, egyrészt Ukrajna számára se jelent feltétlen garanciát, másrészt a terv kivitelezéséhez a hétéves költségvetést kéne évente újratárgyalni, esetleg módosítani. A cikk megjegyezi, hogy még így is nagy előrelépés ez ahhoz képest, hogy december közepén Magyarország egyedüliként megvétózta a támogatást, néhány órával azután, hogy az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló szavazás előtt Orbán kisétált a teremből.

Kapcsolódó
Orbán kiment a teremből, a többi miniszterelnök pedig megszavazta Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését
A magyar miniszterelnök elengedte a vétóját, így egyhangúan tudták elfogadni a csatlakozási tárgyalások megkezdését.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik