Élő Nagyvilág

Rakétatámadás ért több ukrán várost, 300 oroszt kellett evakuálni Belgorod városából

AFP
AFP

Scholz még tovább fokozná az Ukrajnának juttatott támogatásokat, az uniós szövetségeseknek is üzent

Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel hétfőn az európai uniós tagállamokat a német kancellár. Olaf Scholz kijelentette, az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek. Ezért a luxemburgi miniszterelnökkel, Luc Friedennel tartott berlini találkozóját követően felszólította a szövetségeseket az Európai Unióban, hogy Németországhoz hasonlóan fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna javára.

Mint mondta, legkésőbb február elsejéig, a következő uniós csúcstalálkozóig pontos áttekintést kell nyerni arról, hogy az európai partnerek az idén milyen támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának. Scholz szerint Európának meg kell mutatnia, hogy szorosan Ukrajna oldalán áll, a szabadság, a nemzetközi jog és az európai értékek oldalán. Németország az Egyesült Államokat követően Ukrajna második legnagyobb támogatója. A kancellár elmondta, hogy Berlin csak az idén nyolcmilliárd euró értékben szállít fegyvereket és más felszerelést, és ezenfelül több milliárd euró értékben nyújtanak humanitárius és pénzügyi támogatást a kijevi vezetésnek.

(MTI)

Donald Tusk kormányának együttműködésében bíznak az Északi Áramlat robbantásának ügyében nyomozók

Áttörést hozhat az Északi Áramlat elleni támadás felderítésének ügyében az új lengyel kormány, remélik az üggyel foglalkozó európai nyomozók a Wall Street Journal cikke szerint.

Kapcsolódó
Áttörést hozhat az Északi Áramlat elleni támadás felderítésének ügyében az új lengyel kormány
A nyomozók szerint az előző lengyel kormány hátráltatta a nyomozást, most Donald Tusk kabinetében bíznak.

Az ukránok veszteségeiről számolt be az orosz hadvezetés

Nagyhatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel mért reggel csoportos csapást ukrán hadiipari létesítményekre az orosz hadsereg – közölte hétfői hadijelentésében a moszkvai katonai tárca. A minisztérium szerint az orosz erők a két frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, az érintkezési vonal mentén pedig mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, kilencet, Kupjanszk környékén hiúsították meg, a legnagyobb veszteséget pedig – több mint 250 embert – a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek mellett a 101. területvédelmi dandár parancsnoki tanácskozásának helyszínét, továbbá egy drónirányító központot, egy tábori lőszerraktárt, öt harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, öt HIMARS-rakétát és 14 drónt.

(MTI)

Több civil áldozata is van a hétfői orosz légicsapásoknak

Több civil áldozata is van a hétfői orosz légicsapásoknak – erről ír a The Guardian.

  • Egy orosz rakétacsapás hétfőn két embert megölt a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij régióban.
  • Az elmúlt 24 órában Oroszország 16 lövedéket lőtt ki Herszon városára, a kormányzó, Olekszandr Prokudin szerint két ember meghalt és öt másik megsebesült.
  • A keleti Harkiv régióban meghalt egy idős nő, akit a háza romjai alól húztak ki Zmiiv városában – közölte Oleg Szinegubov regionális kormányzó.

Zelenszkij felsége, Olena Zelenska az X-en arról ír, hogy

a leghidegebb téli reggelen az ellenség hajléktalanná tette az embereket. Az orosz támadás otthonokat és infrastruktúrát rongált meg Harkiv, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Hmelnyickij régiókban. Vannak halottak és sebesültek, köztük gyerekek. Ez az ukrán valóság, amelyet csak fegyverekkel lehet megváltoztatni.

300 oroszt kellett evakuálni Belgorod városából

Oroszország mintegy 300 lakost evakuált az ukrán határhoz közeli Belgorod városából a kijevi csapások miatt – közölte hétfőn a régió kormányzója.

Belgorod mintegy 300 lakosát, akik az ideiglenes evakuálás mellett döntöttek, jelenleg a határtól távolabb fekvő Sztarij Oszkol, Gubkin és a Korocsanszkij körzetben lévő ideiglenes óvóhelyeken helyezik el

– közölte Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója. Belgorod alig több mint félórányi autóútra van az ukrán határtól, így az orosz utánpótlási vonalak egyik létfontosságú állomása. A várost hónapok óta kiterjedt ágyúzás és dróntámadások érik.

A Belgorodot december 30-án ért ukrán támadásokban 25 ember vesztette életét.

Orosz rakétatámadás ért több ukrán várost

Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna-szerte – írja a The Guardian. Az ukrán légierő közölte, hogy az országot több hullámban cirkálórakéták, egyes régiókban pedig ballisztikus rakéták fenyegetik. A délkeleti Zaporizzsja városában és Harkiv városában is többen megsérültek, Harkivban ipari létesítményeket is találat ért.

Zaporizzsja városában öt robbanást hallottak – közölte Jurij Malasko regionális kormányzó -, és legalább két ember megsérült. Más városok, köztük Dnyipropetrovszk és Hmelnyickij ukrán katonai tisztségviselői szintén azt mondták, hogy városaikat masszív rakétatámadás érte Oroszország részéről.

Olvasói sztorik