Nagyvilág

Áttörést hozhat az Északi Áramlat elleni támadás felderítésének ügyében az új lengyel kormány

AFP PHOTO / DANISH DEFENCE
AFP PHOTO / DANISH DEFENCE

Az új lengyel kormány segíthet fényt deríteni az Északi Áramlat gázvezeték elleni 2022 őszi támadás körülményire – vélik az üggyel foglalkozó nyomozók a Wall Street Journal cikke szerint. A nyomozók Donald Tusk kormányának együttműködésében bíznak, miután az előző kormány állítólag nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a támadással kapcsolatos, potenciálisan fontos bizonyítékokat.

Az európai nyomozók úgy vélik, hogy az Északi Áramlat elleni támadást Ukrajnából indították, de Lengyelországon keresztül. Ezzel együtt azt állítják, hogy Varsó teljes körű együttműködésének híján nehéz megállapítani, hogy a támadás a korábbi lengyel kormány tudtával vagy anélkül történt-e. A lap szerint Mateusz Morawiecki kormánya alatt a lengyel illetékesek ellenálltak az együttműködésnek a gázvezeték elleni szabotázsakció nemzetközi vizsgálata során. Az írják,

a lengyelek lassan szolgáltattak információkat, és visszatartottak kulcsfontosságú bizonyítékokat az állítólagos szabotőrök lengyelországi mozgásával összefüggésben a nyomozók állítása szerint.

A nyomozók most viszont abban reménykednek, hogy a decemberben hivatalba lépett lengyel kormány segít majd fényt deríteni a támadás körülményeire.

A Wall Street Journal már tavaly júniusban megszellőztette, hogy valahol Lengyelországban lehetett a bázisa az Északi Áramlat vezetékeit felrobbantó csapatnak. Ezt onnan tudták meg állítólag a német nyomozók, hogy rekonstruálták annak a sétahajónak az útját, amely a gyanú szerint részt vett az akcióban. A nyomozásból kiderült, hogy ez a hajó a lengyel partoknál kötött ki. A lap akkori közlése szerint ezt megerősítették a begyűjtött bizonyítékok is, így például a hajó rádió- és navigációs berendezéseinek adatai, műholdas és mobiltelefonok cellainformációi.

Kapcsolódó
Hamis zászlók: az oroszok és az amerikaiak után ukránokat és lengyeleket vádolnak az Északi Áramlat felrobbantásával
Az Északi Áramlat gázvezetékeinek tavaly szeptemberi felrobbantása szinte havonta kerül más-más megvilágításba – attól függően, hogy éppen melyik ország politikusa, titkosszolgálata vagy újságírói derítették ki az aktuálisnak tűnő „igazságot” az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik