Nagyvilág

Megkorbácsoltak egy nőt Iránban, mert nem viselt fejkendőt

Ismét hatalmas a felháborodás Iránban, miután a hatóságok megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt – írja az MTI nemzetközi emberi jogi aktivisták szombati jelentései alapján.

Az iráni igazságszolgáltatás egy kurd aktivistát, Roja Hesmatit ítélte 74 korbácsütésre, erről ő maga számolt be egy Facebook-bejegyzésben. A nőt még áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára az országban kötelező fejkendőt. Hesmati később sikeresen fellebbezett a több mint 13 éves börtönbüntetés ellen, az „erkölcsi vétségek” miatt kiszabott korbácsütés bünetése azonban érvényben maradt. A nő a helyet, ahol megkorbácsolták, középkori kínzókamraként jellemezte. A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre, ahogy azt az igazságügyi hatóság honlapján közölték is, ennek ellenére az irániak a közösségi médiában mélységes felháborodással reagáltak a történtekre.

Bő egy évvel ezelőtt történt már hasonló eset Iránban. 2022 szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint súlyosan bántalmazták. Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozásokat váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

Kapcsolódó
Nem megy simán a nőkkel való keménykedés a választások előtt álló Iránban
Alig több, mint két hónap múlva választásokat tartanak Iránban, a nőkre vonatkozó szabályok szigorítását megvétózták.
Kapcsolódó
Megbuktathatja-e az iráni rezsimet a női jogok iránti érzéketlensége?
Évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután egy fiatal kurd nő életét vesztette a hatósági fogva tartása során. A következő napok sorsdöntők lesznek: kiderül, hogy a rezsim tudja-e kezelni a válságot, vagy a tüntetések felkeléssé változnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik