Nagyvilág

Az iráni hatóságok szerint nem ütések okozták Mahsza Amini halálát

Mathiew LEISER / AFP
Mathiew LEISER / AFP

Egyéb betegségek okozta agyi oxigénhiány, és nem verés okozta Mahsza Amini, az iráni erkölcsrendészet őrizetében meghalt fiatal kurd nő halálát a pénteken közzétett halottkémi szemle szerint – írja az MTI.

A halál nem fejre vagy más létfontosságú szervre mért ütés miatt állt be

– jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség orvosszakértői forrásokra hivatkozva, melyekben megemlítik, hogy Amininek 2006-ban agyműtéte volt.

A 22 éves nőt szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Amini három napja volt a fogolytáborban, amikor szívrohamban meghalt. Legalábbis ezt állítják az iráni belbiztonsági erők, de a családja ezt vitatja, mivel a lány teljesen egészséges volt. Sokak szerint a lány halálának oka, hogy a rendőrök annyira brutálisan megverték, hogy kómába esett, majd meghalt.

Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, és Amini ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A konfliktusról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Megbuktathatja-e az iráni rezsimet a női jogok iránti érzéketlensége?
Évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután egy fiatal kurd nő életét vesztette a hatósági fogva tartása során. A következő napok sorsdöntők lesznek: kiderül, hogy a rezsim tudja-e kezelni a válságot, vagy a tüntetések felkeléssé változnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik